VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos
Advertisements

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
A hőterjedés differenciál egyenlete
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Elektromos ellenállás
A potenciális és tényleges párolgás meghatározása
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Ventilátorok Író Béla Hő- és Áramlástan Gépei (AG_011_1)
Hővezetés rudakban bordákban
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Mérnöki Fizika II előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Áramköri alaptörvények
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév november 16.
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Vektorok © Vidra Gábor,
Hőtan.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Szemcsés anyag, ha folyik...
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hő- és Áramlástan Gépei
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Csővezetékek.
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 15. ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 10. VÁKUUMRENDSZER TERVEZÉSE ÉS ÖSSZEÁLLÍTÁSA MEGADOTT KÖVETELMÉNYEK ALAPJÁN,
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 12. NYOMÁSMÉRÉS EGY FORGÓLAPÁTOS SZIVATTYÚVAL SZÍVOTT CSŐ KÉT VÉGÉN KÜLÖNBÖZŐ.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
TRIGONOMETRIA.
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
Áramlástani alapok évfolyam
VákuumTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Áramlástani alapok évfolyam
Bohátka Sándor és Langer Gábor
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
A gáz halmazállapot.
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hőtan.
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

4. GÁZOK ÁRAMLÁSA Ebben a fejezetben definiáljuk az áramlási tartományokat, bevezetjük a szivattyúzás, áramlás számításához szükséges alapvető fogalmakat: - szívósebesség, - szivattyúzó képesség, - tömegáram, - vezetőképesség stb. és ezeket különböző áramlási típusokra alkalmazzuk. Kiegészítés a Vákuumtechnika táblázatához: A molekuláris áramlás Kn > 1 feltételének átszámítása a nyomással és csőátmérővel közvetlenül meghatározható pd értékhez viszonyított feltételre: Kn > 1 = 1 < ℓ¯/d d < ℓ¯ /∙ p pd < ℓ¯p / de a közepes szabad úthosszra korábban megismertük, hogy ℓ¯p = áll., mégpedig 20  C levegőben: 6,6 cm  mbar pd < 0,0066 mbar∙cm Viszkózus (kontinuum) áramlás Abban az ideális esetben, amikor a súrlódás elhanyagolható, a nyomás-erők dominálnak: súrlódásmentes áramlásról beszélünk, amelyet a ρ sűrűségű gázban a jól ismert Bernoulli-egyenlet ír le: p+1/2∙ρv 2 +ρgh = const (4.1.2.) A valóságban számolnunk kell a gázok dinamikus súrlódásával is, amely nagyobb nyomásokon ( >d állapotban az áramlás molekuláris.

Példa az áramlás turbulens jellegének eldöntésére: A turbulens áramlás veszélye akkor számottevő, ha nagy gázmennyiség áramlik kis átmérőjű csövön keresztül (nagy áramlási sebesség). Tekintsünk egy rendkívül nagy, 80 cm átmérőjű diffúziós szivattyút: S = ℓ/s, és nézzük meg, fennáll-e a turbulencia veszélye a szivattyú kipufogó torkában és elővákuum-vezetékében, amikor a szivattyút maximálisan leterheljük és mbar nyomáson üzemeltetjük (átmenetileg, az edény leszívásakor, rövid ideig). Q = ℓ/s · mbar = 30 mbarℓ/s. Ez a gázáram áthalad a szivattyú kipufogó oldalán az elővákuum-vezetékén, amelynek átmérője D. Turbulens az áramlás, ha 30 > 260D, azaz 0,12 cm > D. A valóságban ilyen helyen ennek kb. 100-szorosára méretezik a cső átmérőjét, tehát a turbulencia veszélye nem fenyeget. A lamináris áramlás feltétele viszont a 30 < 140D egyenlőtlenségben a reális D = cm-nél bőven teljesül GÁZÁRAM, SZÍVÓSEBESSÉG, SZIVATTYÚZÓ KÉPESSÉG (GÁZSZÁLLÍTÁS) – szivattyú szívósebessége, gázszállítása - Ahhoz, hogy a gázok leszívását, szívás közben a gázok áramlását, a szükséges szivattyú teljesítményét és a kialakítható végvákuumot számolni tudjuk, szükség van néhány fogalom ismeretére. - [Q] = mbarℓ/s. A gázszállítás energia jellegű mennyiség, de nem mozgási vagy potenciális energia, hanem a molekuláknak az adott síkon keresztül való szállításához szükséges energia.

A gázáramok különböző mennyiségekkel meghatározott értelmezésénél szükséges hangsúlyozni a következőket: - A térfogati áram értelmezésekor meg kell mondanunk, hogy milyen nyomáson vagy nyomás-tartományban értelmeztük az adott térfogati áramot. A szivattyúk térfogati árama, azaz szívósebessége pl. függ a nyomástól, ezért a nyomás ismerete elengedhetetlen. Ha a szállított gázmennyiséget akarjuk kiszámítani a térfogati áramból, akkor is szükség van a nyomásra. - A gázmennyiség-áram (gázszállítás) gyakorlati használatához feltétlen tudnunk kell, hogy a hőmérséklet változott-e. Önmagában a fogalom meghatározásához nem követelmény a hőmérséklet állandósága, de ha pl. egy számításban a vákuumrendszer elemein átáramló pV gázmennyiséggel számolunk, akkor az csak állandó hőmérséklet mellett lesz állandó. Tehát a hőmérséklet ismerete, jobb esetben állandó értéken tartása a gázmennyiség-áram számolásakor követelmény.

Szívósebesség mérése A nemzetközi szabványügyi szervezet, az ISO (International Organization for Standardization) a vákuumtechnikában használatos mennyiségek mérését is szabályozza ( A vákuumszivattyúk teljesítményének mérésére vonatkozó általános jellegű módszereket az ISO 21360:2007 szabvány, az ürítéses szivattyúkra, a gőzszivattyúkra, ill. a turbómolekuláris szivattyúkra érvényes előírásokat az ISO :1993, ISO :1993, illetve az ISO 5302:2003 szabvány tartalmazza.ISO 21360:2007ISO :1993ISO :1993ISO 5302: A szivattyú és a hozzácsatolt vezeték eredő szívósebessége ábra. A vezetékkel sorba kapcsolt szivattyú eredő szívósebességének (S) függése a cső vezetőképességétől (C) és a szivattyú eredeti szívósebességétől (S sz ). Ha C→∞, S→S sz, ha C = 0, S = ábra. A szivattyú effektív szívósebességének (S) és a szivattyú névleges szívósebességének S sz aránya a tényleges nyomás (p) és az alapbeömlésből eredő p 0 nyomás arányának függvényében Gázbeömlés hatása a szivattyú tényleges (effektív) szívósebességére

4.5. ÁRAMLÁS KIS, VÉKONY FALÚ NYÍLÁSON ÁT Viszkózus áramlás kis, vékony falú nyíláson át -Közönséges vákuumrendszerben a turbulens áramlás nem gyakori, leginkább nagy elővákuum-szivattyúk vezetékének atmoszféráról való leszívása közben, vagy a vákuumrendszer fellevegőzésekor a fellevegőző nyílásnál fordul elő. -A nyílásoknál és csöveknél egyaránt mindig meghatározzuk a gázmennyiség- áramukat, vezetőképességüket és szívósebességüket Molekuláris áramlás kis, vékony falú nyíláson át A gázmennyiség-áram már ismert definíciója (Vákuumtechnika, kifejezés): úgy adja meg az A keresztmetszeten átáramló gázmennyiség-áramot, hogy a keresztmetszet egyik oldalán p, a másikon 0 nyomás van. Ha a két oldalon p 1, illetve p 2 a nyomás, akkor az ellentétes irányú áramok különbségéből áll elő az eredő gázmennyiség-áram: Az α szorzóhoz (transzmisszió): A szivattyúknál a tényleges szívósebességnek és a szivattyútorok elméleti maximális szívósebességének (levegőre 11,6A ℓs -1 cm -2 ) a hányadosát Ho-faktor-nak nevezik. α jelentése azonos a Ho-faktor-ral.

r = p 2 /p 1 Q fajl C fajl =Q fajl /(p 1 -p 2 )S fajl =Q fajl /p 1 mbar ℓ s -1 cm -2 ℓ s -1 cm  Δp < 10%  táblázat. Vékony kis nyílás fajlagos (cm 2 -enkénti) gázmennyiség-árama, vezetőképessége és szívósebessége a lamináris áramlás tartományában (nagy nyomáson), gázközeg: 20 °C levegő [GW].

4.6. MOLEKULÁRIS ÁRAMLÁS NAGY VÉKONY NYÍLÁSON ÁT A ábra szerinti elrendezésben az edények végtelen nagyok, az összekötő cső keresztmetszete A 0. A nyílás A keresztmetszete a cső keresztmetszetéhez képest, tehát balról nézve nagy, a csatlakozó jobb oldali végtelen nagy tartályhoz képest, azaz jobbról nézve kicsi. A balról érkező molekulák az A 0 nyílás, az L hosszúságú cső és az A keresztmetszetű „nagy” nyílás ellenállásaival találkoznak, amelyek rendre: Z A0, Z L, Z A,N, és ezek eredője: Z = Z A0 + Z L + Z A,N A jobbról érkező molekulák a kis A nyílás és a cső ellenállásával találkoznak (Z A és Z L ), így jobbról az eredő ellenállás: Z = Z A + Z L. A két irányból a gázáramok a nyomásokkal arányosak, és ha a két irányban az ellenállások nem lennének azonosak, akkor nyomáskiegyenlítődéskor is lenne nettó áram, ami nem lehetséges, tehát a két eredő egyenlő. Z A0 + Z L + Z A,N = Z A + Z L Z A,N = Z A – Z A0 Vékony kis nyílás 20 °C-os levegőre ismert C=11,6A vezetőképességét Z A0 -ba és Z A -ba behelyettesítve adódik az eredmény a vezetőképességre, illetve S=Q/p 1 =C(p 1 -p 2 )/p 1 ismeretében a szívósebességre.

Lamináris áramlás csövekben Szívósebesség 20°C levegőre, kör keresztmetszetű hosszú csőben: S = Q/p. - A cső közepén p =, tehát (4.7.2.)-ből 20°C levegőre: - A cső végén p = p 1, tehát vagy = (p 1 +p 2 )/2 és p 2 /p 1 = r behelyettesítésével, p 1 kiemelésével: A hosszú cső végén és közepén csak r = 1 esetén azonos a szívósebesség, de az éppen zérus. Viszont 0,8 ≤ r ≤ 1 tartományban a két helyen érvényesülő szívósebesség 10%-on belül azonos. Megfelelően nagy vezetőképességű cső esetében a nyomásesés nem túl nagy, ilyenkor 10%-on belül a cső felénél számított szívósebességgel is nyugodtan számolhatunk az egész csőre. Ha r→0, akkor S → 137D 4 p 1 /2. Ha r→1, akkor S → 0. (4.7.5.a.) (4.7.5.b.2.) (4.7.5.b.1.)

tábl. Az áramlás jellegének változását érzékeltető táblázat 100 cm hosszú csőre számolva néhány nyomásnál és átmérőnél (M: molekuláris (p  D 260 D). D (cm)Δp és (mbar) ,1MM-L átm.LLT 1 LLL-T átm.T 10LLTTT Az a és b oldalú derékszögű négyszög keresztmetszetű, L hosszúságú cső vezetőképessége 20 °C levegő lamináris áramlásában: [C] = ℓ s -1, ha [a, b, L] = cm [ ] = mbar Y értékét az a/b függvényében az alábbi táblázat mutatja: a/b1,00,90,80,70,60,50,40,30,20,1 Y1,000,990,980,950,900,820,710,580,420,23 ( )

Tartomány D ( .cm) D (mbar.cm)J0.0152D Molekuláris  10 0, Átmeneti 20 0, , , , , , , Lamináris 600 0, , , , , , Átmenet a molekuláris és a lamináris áramlási tartomány között csövekben (Knudsen-áramlás) táblázat. A Knudsen-áramlásban a cső vezetőképességét leíró (4.7.7.) kifejezés J korrekciós tényezője különböző D értékeknél [GW].

- A cső rövidségének eldöntése Tudván, hogy C = Q/(p 1 – p 2 ), a gázmennyiség-áram nyílásra ismert (4.5.9.) kifejezéséből a nyílás vezetőképessége számolható, a hosszú csőét pedig (4.7.8.) adja meg. Ha C nyílás,MOL = C CSŐ,MOL, akkor L = 4/3D - A rövid cső vezetőképessége A rövid cső vezetőképességének ( ) kifejezése úgy számolható ki jó közelítéssel, ha a cső és keresztmetszeti nyílásának vezetőképességét sorba kapcsoljuk, a nyílását pedig nagy nyílásnak tekintjük (rá a (4.6.1.) kifejezés alkalmazható, a csőre pedig a jóval egyszerűbb (4.7.9.)). D a rövid cső átmérője, D 0 a nyílását körülvevő tér átmérője Rövid cső vezetőképessége molekuláris áramlásban, levegőre A cső hosszú, ha L >> 4/3D; nyílás, ha L << 4/3D; rövid, ha L ≈ 4/3D.

Vezetőképesség csövön keresztül molekuláris áramlásban, levegőben – általános leírás A megismert kifejezést alkalmazva: A)Körgyűrű keresztmetszetű cső vezetőképessége 20 °C levegőre ( ) [C] = ℓ s -1, ha [D 1, D 2, L] = cm, ahol D 1, D 2 a külső és belső átmérő, L a cső hossza D 2 /D 1 00,2590,5000,7070,8660,966 K11,0721,1541,2541,4301,675 D 2 = 0 –nál: kör. B) Derékszögű négyszög keresztmetszetű csövek vezetőképessége 20 °C levegőre ( ) [C] = ℓ s -1, ha [a,b, L] = cm, ahol a és b a derékszögű négyszög keresztmetszet oldalai, L a cső hossza. r = b/a10,6670,5000,3330,2000,1250,100 K1,1081,1261,1511,1981,2971,4001,444

C) Vékony, nyílásszerű cső vezetőképessége 20 °C levegőre [C] = ℓ s -1, ha [a,b, L] = cm, ahol a és b a derékszögű négyszög keresztmetszet oldalai, a >> b, L a cső hossza. L/b0,10,20,40, >10 K0,0360,0680,130,220,260,40,520,60,670,943/8ln(L/b) ( ) D) Egyenlő oldalú háromszög keresztm. cső vezetőképessége 20 °C levegőre A számításokból K = 1,24 adódik, így [C] = ℓ s -1, ha [a, L] = cm, ahol a a háromszög oldala, L a cső hossza. E)Kör keresztmetszetű, kúpos cső vezetőképessége 23 º C levegőre molekuláris áramlásban: C kör kereszt., kúp, mol. = 24,35(D 1 ∙D 2 ) 2 ∙[(D 1 +D 2 )L] -1, ( ) ahol [C] = ℓ s -1 és [D, L] = cm Tehát hosszú (L/b > 10), nyílásszerű csőnél: ( )

Transzmissziós módszer a vezetőképesség meghatározására molekuláris áramlásban A gázvezeték vezetőképességét (C) kifejezhetjük a nyílásának vezetőképességével (C NY ): C = αC NY, ahol( ) α : molekuláris transzmissziós valószínűség, amely megmutatja, hogy a vezeték belépőnyílásán behatoló gázmolekulák milyen valószínűséggel jutnak át a vezetéken. Meghatározása: elméleti számítással vagy Monte Carlo módszerrel. α értéke néhány vezetékre: 1. Hosszú, kör keresztmetszetű cső: α = 4D/3L 2. Rövid, kör keresztmetszetű cső: 3. Egyenlő oldalú (a) háromszög keresztmetszetű cső:

Jó közelítéssel: egy nagy térfogattal összekötött két rövid cső eredő vezetőképessége, ahol a csövek hosszát a könyökszárak középvonalban mért hosszával adjuk meg ábra. Egy derékszögű könyök vezetőképességét meghatározó molekuláris transzmissziós valószínűség (α) a csődarabok relatív hosszának függvényében [L1]. Derékszögű könyök molekuláris vezetőképessége a transzmissziós módszerrel: Más módszerek a vezetőképesség meghatározására Könyökök, hajlatok vezetőképessége: úgy is meg lehet közelíteni, hogy egyenes csővel helyettesítjük, és a hajlásszög függvényében a ténylegesnél nagyobb effektív hosszal számolunk: L1L1 L2L2 Θ ahol ℓ eff : a cső effektív hossza (cm), ℓ tengely : a két cső tengelyében mért L 1 és L 2 hosszak összege (cm), d: a cső belső átmérője (cm), Θ: a könyök hajlásszöge.

Példa: Számoljuk ki az L = 3 m hosszú, D = 1,6 cm, illetve 30 cm átmérőjű csöveknek a szívósebességét levegőre T = 20 º C-on, ha a cső bemeneti és kimeneti nyílásán a nyomás 100 mbar, illetve 80 mbar. ~10 -4 cm Lamináris áramlás és levegő esetén, hosszú csőre a vezetőképesség (T=20º C): [C] = ℓiter s -1, ha [D, L] = cm, [ p ] = mbar D 1 = 1,6 cm D 2 = 30 cm L = 300 cm = 90mbar C 1.6cm = 269 liter/s C 30cm = 33∙10 6 liter/s Ez bőven kielégíti a viszkózus áramlás K<< 0,01 feltételét. Tudjuk, hogy mbar nyomáson

Példa: Számoljuk ki a 3 m hosszú, 1,6 cm, illetve 30 cm átmérőjű csövek vezetőképességét levegőre T= 20 º C-on, ha a csőben a nyomás mbar. = 660 cm Molekuláris áramlás és levegő esetén, hosszú csőre a vezetőképesség (T=20º C): [C] = ℓiter s -1, ha [D, L] = cm, [ p ] = mbar D 1 = 1,6 cm D 2 = 30 cm L= 300 cm C 1.6cm = 0,17 liter/s C 30cm = 1089 liter/s Ez bőven kielégíti a molekuláris áramlás Kn >> 1 feltételét. Tudjuk, hogy mbar nyomáson = 413, ill. 22

Példa: Számoljuk ki a 3 m hosszú, 1,6 cm, illetve 30 cm átmérőjű csöveknek a vezetőképességét levegőre T=20 º C-on. A csövekben levő átlagnyomás 1,6 cm átmérőnél 3∙10 -2 mbar, 30 cm átmérő esetén pedig 3∙10 -3 mbar. 1.6cm ~ 0.2 cm, 30 cm ~ 2 cmKn = /D, Kn 1.6 ~ 0.13, Kn 30 ~ Átmenet a molekuláris és lamináris áramlás között 1 > K n > 0,01 J 1.6cm ~1,4 J 30cm ~1,9 C 1.6cm ~ 0,24 liter/s C 30cm ~ 2069 liter/s [C] = ℓiter s -1, ha [D, L] = cm ahol J aalapján a táblázatból meghatározható

A számítási példák eredményeinek összefoglalása. A különböző áramlási tartományokban számított vezetőképességek összehasonlítása L = 300 cm hosszú és D = 1,6 cm, illetve 30 cm átmérőjű csöveknél. D (cm)LaminárisÁtmenetiMolekuláris = 90 mbar p = 1,3∙10 -2 mbar p = 1,3∙10 -3 mbar p = 1 ∙10 -5 mbar Vezetőképesség (C) [ℓ s -1 ] 1,6271,20,24-0, ∙

4.8. RECIPIENS LESZÍVÁSI IDEJE V: recipiens (leszívandó edény) térfogata, S p : szivattyú szívósebessége, Q = pS p : az edényből kifolyó gázáram, ahol (4.8.1.) p = a "t" időben, p 0 = a t = 0 időben mért nyomás, : időállandó (4.8.2.) (4.8.3.) felezési idő Ha p 0 = 1013 mbar, és élünk a behelyettesítéssel, akkor (4.8.4.), ha t = n∙t 1/2, ahol n bármely természetes szám )