MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Advertisements

Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
Szlovákiai Magyar Adatbank
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Integráció és migráció Vajda Lajos igazgató Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége Noszvaj, október 14. Székelyföldi helyzetkép.
Székelyudvarhely civil élete Rövid várostörténet őskor óta lakott római castrum – Só útja első írásos emlék település neve Uduorhel mezővárosi.
Róma az örök város.
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
ROMÁNIA.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Csillagok, határok, magyarok Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék Témavezető: Dr. Löffler Tibor tudományos munkatárs.
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
ÜDVÖZLET SEPSISZENTGYÖRGYÖN 2009 MÁJUS 21. MIÉRT SEPSISZENTGYÖRGY? MSZT-MSZT HÁROMSZÉKI TAGOZATA.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Történelem – középszintű témakörök
A határon túli magyar nyelvűség
OM azonosító: Székelyföld június OM azonosító:
Colquhoun: The Concept of Regionalism A regionalizmus eszmerendszerének kialakulása - történeti áttekintés: ● 20.századi avantgárd megközelíthető: felvilágosodás.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
TEHETSÉGPONTOK HÁLÓZATA SZÉKELYFÖLDÖN Székelyföldi Tehetségnap Szeptember 27., Marosvásárhely 1.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Új lehetőségek a székelyföldi regionálisfejlesztésben Csák László – Sapientia EMTE MTTK Sopron, november.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
A határon túli magyarok
Gyuri Kétszer voltam Erdélyben, sosem fogom tudni elfelejteni azokat a tájakat, embereket, akik olyan szépen beszéltek magyarul. Eszembe jut az erdélyi.
ERDÉLY.
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Határtalanul!.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
..
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
DÉL-SZLOVÁKIA NEMZETISÉGI MEGOSZLÁSA
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Székelyföld- Románia „Háromszéki piros páris, Gond a dombja, ringatás is Borvizekkel, fenyvesekkel, Beszélget a végtelennel.” – Farkas Árpád verse.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
A trianoni trauma Miért fáj? Meddig fáj? Kinek fáj?
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
A népesség összetétele
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Muravidék TÉMANAP.
ERDÉLYBEN KÓBORGUNK Kétszer voltam Erdélyben, sosem fogom tudni elfelejteni azokat a tájakat, embereket, akik olyan szépen beszéltek magyarul. Eszembe.
románul Odorheiu Secuiesc,
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
A pályázat címe: Erdély aranykora, Bethlen nyomában nyomában
Népesedési folyamatok I. rész
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Demográfiai változások a XVIII. századi Magyarországon
A TRIANONI BÉKE.
A KUTATÓKÖZPONT FŐBB KUTATÁSAI A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika. A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás társadalmi.
PARTIUM ÉS ERDÉLY.
Háromszéki szakoktatás jövője
Kolozsvár.
Előadás másolata:

MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra

„Történelmi Magyarország” Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén megye ) – Sepsiszentgyörgy (Kovászna CV megye, történeti Háromszék)

Magyarország - Románia Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén megye ) – Sepsiszentgyörgy (Háromszék)

Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén megye ) – Sepsiszentgyörgy (Kovászna CV megye, történeti Háromszék)

I. A határainkon túl élő magyarság, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okai Történelmi konklúziók „Történelmi Magyarország”, mint nemzeti toposz elemzése magyar „szupremácia” az Osztrák Magyar Monarchia idején, nemzetiségi mozgalmak és ezek 20. századi következményei „Trianoni békeszerződés” (1920. június 04.) és annak társadalmi, gazdasági, politikai, kulturális következményei „határon túli magyarság”, mint nemzeti kisebbség fogalmának szétbontása, a 20. században politikai asszimilációs tendenciák a népszámlálási adatok tükrében, a 20. század fordulójától a rendszerváltásig, illetve napjainkig a határon túli magyarság lélekszámának „mítosztalanítása”

Etnopolitikai viszonyok Határon túli magyarság társadalmi-politikai viszonyai a rendszerváltást követően, illetve napjainkban Asszimilációs, akkulturációs hatások a határon túli magyarság körében napjainkban Az „Anyaország” (Magyarország) kapcsolatrendszerének főbb aspektusai a határon túli magyarsággal, rendszerváltást követően december 05. – töréspontok a „határon túliak” és az „Anyaország” nemzeti kapcsolataiban „ nemzeti párbeszéd”, „nemzetstratégiai szempontok” napjaink politikai életében

A meglátogatandó ország, illetve települések magyarságának története. Aktuális oktatási, kulturális és politikai körülmények. Történelmi konklúziók Erdélyi Fejedelemség történelmi mérföldkövei Az interbellikus korszak Romániájának társadalmi-politikai viszonyai A „magyar világ” ( ) Erdélyben A második világháború utáni korszak, Ceauşescu rezsim kisebbségpolitikája Rendszerváltás Romániában, illetve az eltelt 20 év társadalmi-politikai-oktatási viszonyai A „Székelyföld”, mint az erdélyi magyarság politikai-kulturális központja Székelyföldi „magyar városok”, illetve Székelyudvarhely kulturális, természeti öröksége Kós Károly ( ) ÉPÍTÉSZ- GRAFIKUS-ÍRÓ

Etnopolitikai viszonyok Partium, Belső-Erdély, Székelyföld regionális sajtosságai, etnokulturális viszonyai Politikai homogenitás a rendszerváltás első évtizedében, illetve „többpártrendszer” az erdélyi magyarság politikai rendszerében Politikai kihatások Magyarország és Erdély viszonyában Politikai, kulturális, oktatási támogatásformák Magyarország és Erdély viszonylatában az elmúlt húsz évben Napjaink „nemzetstratégiai” opciói – a kettős-állampolgárság, mint „nemzeti együvé tartozás” a magyarság az erdélyi magyarság körében „többségben” a magyarság a Székelyföldön Az „Erdélyi Autonómia” politikai ügye A csíkszeredai Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem hatása Székelyudvarhelyre, illetve a régióra

A meglátogatandó országban élő összlakosság etnikai összetétele Történelmi konklúziók Vallási egyneműség, illetve vallási különbözőség regionális sajátosságai Erdélyben (kisebbségek Romániában) Nemzeti törekvések napjaink Romániájában Románia, mint nemzet állam

Etnopolitikai viszonyok Nemzeti-vallási- kisebbségi határok Erdélyben Néprajzi tájegységek nemzeti sajátosságai Erdélyi magyarság, illetve egyéb nemzetiségek, kisebbségek az 1992 és 2002-s népszámlálási adatok tükrében Székelyföld, mint a „tiszta magyar” vidék / „kisebbségben” a románság a Székelyföldön Nemzetiségi, kisebbségi konfliktusok a médiában való megjelenése a rendszerváltást követő időszakban Székelyudvarhely nemzetiségi, anyanyelvi, felekezeti adatai a 2002-s népszámlálási adatok alapján

Fontos tudnivalók „kulturális különbözőségekről” kulturális idegenség (fogalmak, etikai szabályok), amelyeket semmilyen helyzetben nem „háguuk” át román jövevényszavak – hétköznapi (pár)beszéd fordulatai székely tájszólás – mint kulturális sajátosság testbeszéd – metakommunikációs helyzetek

Ahová megyünk, ahol eszünk, ahol alszunk, ahol… Sepsiszentgyörgy Sfíntu Gheorghe

A fogadó iskola….

Linkek Árkos: zty-kastely_vegleges_itelet&cm= zty-kastely_vegleges_itelet&cm= Nagyvárad: Brassó: Orbán Balázs: fellegvár története

Törcsvár: prezentacio_kepekben-turisztikai_attrakciok-szallas-helyek-terkep- a_kornyek_turisztikai_latvanyossagai-szallasai-drakula_kastely.htmlhttp:// prezentacio_kepekben-turisztikai_attrakciok-szallas-helyek-terkep- a_kornyek_turisztikai_latvanyossagai-szallasai-drakula_kastely.html Sepsiszentgyörgy – református vártemplom