A BÚZA TERMESZTÉSE október 03. Debrecen. Őszi búza (Triticum aestivum) Származása Géncentruma Kis-Ázsia pontosabban Szíria, Jordánia, Izrael területe.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VETŐMAG ÉS A VETÉS.
Advertisements

Műtrágyázási szaktanácsadás
Bedő Zoltán – Láng László – Rakszegi Mariann
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
A burgonya.
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
Környezeti kárelhárítás
Talajtípusok.
Műtrágyázási szaktanácsadás
Talajművelés.
Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek
Babay-Bognár Krisztina
Növényrendszertan 13. előadás Dr. Király Gergely április 4.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
A védett növények
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GYOMIRTÓSZEREK KIJUTTATÁSÁNAK IDŐPONTJAI
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity.
A TALAJ.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Füves puszták.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Haszonnövények.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Az IKR zrt által forgalmazott II
Működő biológiai védekezés az ökogazdálkodásban
Forgatásos és forgatás nélküli talajművelés előnyei,hátrányai
1 Fejezetek a búzatermesztésből. 2 Ismerkedés egy termesztett növénnyel A fajta jelentősége a termesztésben  Éghajlatigénye  Talajigénye  Vetésváltási.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
A kukorica termesztése A kukorica termesztése. Származása, jelentősége Géncentruma Peru  Közép- Amerika, Mexikó, Brazília A feltételezett ősnövényt nem.
A füves puszták élővilága
Gyülölcsös sorköz (talaj) ápolás és talajtakarás.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Vetésforgók osztályozása. Vetésforgó Vetésforgók osztályozása  I. növénytermesztés célja szerint 1. Szántóföldi vetésforgók 2. Takarmányos vetésforgók.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
Szántóföldi melléktermékek értéke Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék.
Cukorrépa termesztés. Cukorfogyasztás Magyarországon.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
A repce termesztése. jelentősége A Földközi-tenger medencéjéből, de nem a legszárazabb területekről származik. A repcét alapvetően olajáért termesztik.
Talajok szervesanyag-készlet csökkenése
Földműveléstan és területfejlesztés
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
HŐ - SOKK CSÍRÁZTATÁS.
A gyomok életformarendszere
Gyakorlati kérdések Készítsen kalkulációt az őszi búza várható melléktermésére egy adott termőhelyen Készítsen kalkulációt a rozs várható melléktermésére.
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERET
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Műtrágyázási szaktanácsadás
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Előadás másolata:

A BÚZA TERMESZTÉSE október 03. Debrecen

Őszi búza (Triticum aestivum) Származása Géncentruma Kis-Ázsia pontosabban Szíria, Jordánia, Izrael területe - i.e. 15 ezer évről tárgyi emlékek. Legrégebbi előfordulás az ókori Mezopotámiában volt. Termesztették Egyiptomban és a görög-római mediterráneumban is. A Kárpát medencébe is nagy valószínűséggel római közvetítéssel jutott el. A magyarországi búzatermesztés a feudális államrend kialakulásával, a birtokviszonyok stabilizálódásával teremtődött meg. A XIV-XV. századra meghatározó árunövényünkké vált. Maga a búzatermesztés a XX. században teljesedett ki (biológiai-genetikai, agrokémiai és műszaki fejlesztések eredményeként). Jelentősége Tápértéke nagyobb, mint az összes többi gabonáé. Termesztésének a célja általánosan az emberi táplálkozási igények kielégítése. Mellette állati takarmányozás, illetve takarmány-feldolgozóipari felhasználás. Növekvő szerepe van az ipari felhasználásnak is. Vetésterülete a Világon kb. 240 m ha, Mo-on 1,1-1,2 m ha Termésátlaga változó 3,5-4,5 t/ha Hasznosítása 1.Magvak: -élelmiszeripar (sütőipar, tésztaipar, tápszerek, reggeli) -takarmány, -ipari felhasználás (vitális glutén, keményítő, szeszgy., gyógyszeripar – glutaminsav, E-vitamin)

2.Szártag: -alomanyag, -papíripar, -cellulózkészítés, -fűtőanyag (biobrikett) 3.Szalmatörmelék: -alomanyag, -vegyipar, -fűtőanyag. Rendszertan –Poaceae /Gramineae/ család –Triticum nemzetség A Triticum nemzetség fajainak csoportosítási szempontjai: –Kromoszómaszám alapján /különböző ploidszintű sorozatok/ –Morfológiai tulajdonságok alapján –Termesztésbevétel foka alapján

A Triticum nemzetség rendszertana (Lelley-Rajháthy, 1955) SorozatGenom Vad fajok Termesztett (kultúr) fajok a szem a toklászban zárt a szem csupasz Diploidea (alakor) n=7 AA Triticum boeticum T. urartu Triticum monococcum - Tetraploide a (tönke) n=14 AABB Triticum dicoccoides Triticum dicoccum Triticum georgicum Triticum durum Triticum turgidum Triticum polonicum Triticum carthlicum Triticum turanicum AAGG Triticum araraticum Triticum timopheevi- Hexaploidea (tönköly) n=21 AABBDD- Triticum spelta Triticum macha Triticum aestivum Triticum sphaerococcum Triticum vavilovi

Triticum fajok jelentősége Triticum boeticum Triticum boeticum (vad alakor) A termesztett alakor ősi alakja, betegségellenállósága kiváló. Triticum monococcum Triticum monococcum (Termesztett alakor vagy egyszemű búza) Csak termesztve fordul elő Közép-Európában és a Balkánon. Triticum dicoccum Triticum dicoccum (tönke vagy kétszemű búza) A legrégebben termesztett faj. Triticum durum Triticum durum (keményszemű búza) Szemtermése megnyúlt, keskeny, üveges állományú. Fehérjetartalma magasabb, mint a T. aestivum fajnak. Lisztjét száraztésztagyártásra használják, tésztájához nem szükséges tojás. A világ búza vetésterületének mintegy 7-9 %-át foglalja el. Triticum aestivum A búza vetésterület %-án ez a faj található. Őszi, tavaszi és járó változata egyaránt ismert. Az emberiség egyik legfontosabb táplálékgabonája a rizzsel együtt.

1.Vadfajok -kalászorsó éréskor törékeny, -szemtermés vékony, ezerszemtömeg kisebb. 2. Toklászos kultúrbúzák -kalászorsó éréskor még törékeny, -önmagától nem csak csépléskor töredezik, -szemtermése teltebb. 3.Csupasz szemtermésű kultúrbúza -kalászorsó csépléskor nem törik, -szemtermése telt, -toklászok közötti teret teljesen kitölti. Magyarországon a hexaploid T.a. ssp. vulgare a közönséges búza, annak is főként az őszi változata, szerényebb mértékben a tetraploid T. durum (makarónibúza) van köztermesztésben. Kisebb területen mutatkozik kezdeményezés a T. spelta termesztésére.

Triticum fajok Triticum monococcum

Triticum dicoccum

Triticum durum

Triticum spelta (tönkölybúza)

Triticum aestivum

A Triticum aestivum alfajai és ökotípusai Alfajok –Rendszerezés alapja: –Kalász szálkázottsága –Kalász (pelyva) színe –Szem színe –Pelyva szőrözöttsége

Triticum aestivum subspecies muticum (tar búza) varietas lutescens a kalász fehér, a szemek piroslóak. A jelenleg termesztett fajták nagy része ebbe a csoportba tartozik. varietas milturum a kalász vöröses, a szemek piroslóak Triticum aestivum subspecies aristatum (szálkás búza) varietas erythrospermum a kalász fehér, a szemek piroslóak. varietas ferrugineum a kalász vöröses, a szemtermés pirosló.

A Triticum aestivum ökotípusai 1. Humid éghajlat búzái 1.1. Nyugat-európai őszi búzák Erős szár, széles levelek, hosszú kalász jellemzi. Nagy ezerszemtömegűek, termésátlaguk magas, sütőipari minőségük gyenge-közepes. Vízigényük nagy Mediterrán őszi búzák Télállóságuk gyenge, jó szárazságtűrésűek, jó minőség jellemzi őket Észak- és közép-európai őszi búzák Jó télállóság, alkalmazkodó képesség és szárazságtűrés jellemzi. Sütőipari minőségük jó Kelet-ázsiai búzák Rövid tenyészidejűek, jó szárszilárdság jellemzi. Őszi és járó típusúak tartoznak ide Észak-, nyugat- és közép-európai tavaszi búzák Hőigényük alacsonyabb, zordabb telű területeken jelentős. 2. Sztyeppi típusú őszi búzák Őszi és tavaszi változatai is ismertek. Rendkívül jó télállóság, szárazság és minőség jellemzi. A hazai nemesítésben nagy szerepet játszott. 3. Sivatagi és félsivatagi éghajlat búzái Xerofita jellegűek, gyors fejlődésűek, korán érők. 4. Párás éghajlatú, magas hegyvidék búzái Nagy vízigényűek, nagy levélfelülettel rendelkeznek.

A búza használat szerinti csoportosításai Világkereskedelmi minőség alapján végzett csoportosítás 1.Kemény szemű, piros őszi búza 2. Puha szemű, piros őszi búza 3. Kemény, piros szemű tavaszi búza 4. Fehér búza Sütőipari minőség alapján végzett csoportosítás 1. Javító minőség (A1-A2 minőségi osztály, sütőipari értékszám 70 felett, Mv Magdaléna, Jubilejnaja 50) 2. Étkezési vagy malmi minőség (B1-B2 minőségi osztály, sütőipari értékszám között, GK Kincső, GK Öthalom) 3.Takarmány minőség (C1-C2 minőségi osztály, sütőipari értékszám 50 alatt, Adriana, Mv Irma, Martonvásári 24,GK Répce)

Érésidő alapján végzett csoportosítás 1.Korai érésű fajták: GK Öthalom, GK Élet, GK Kalász, GK Garaboly, GK Verecke, Mv Emese, Mv Palotás, Mv Marsall, Alföld-90, Kompolti-3 2. Középérésű fajták: Mv Magvas, GK Cipó, Róna, Hunor, GK Miska, Mv Csárdás, GK Petur, Bőség, Mv Verbunkos, Mv Süveges, Mv Suba, Mv Ködmön, GK Hattyú 3. Középkésői érésű fajták:Gaspard, Mv Magdaléna, Ludwig, GK Holló, Carlo, Capo

A búza minősége A búzaminőség jellemző vizsgálatai: hektolitertömeg (78 kg/hl) ezerszemtömeg (40 g) nedvességtartalom (14%-tól, betakarításkor: 15-18%) Keverékesség (rostálás útján) Acélosság (fénylő, üvegszerű és a fehér, lisztes szemek aránya) nyersfehérje tartalom (aminosav-összetétel) nedves sikér mennyiség, terülése (27-34%, 4-6 mm) farinográf (valorigráfos) érték és minőség (A 1-2, B 1-2, C 1-2 ) extenzográfos vizsgálat (tészta szakítószilárdsága) sikér arányszám (opt. 2,8) próbacipó ( cm 3 ) alveográfos érték fehérjék HPLC frakcionálása hagberg-féle esésszám ( s) szedimentációs próba (Zeleny szám –üledék térfogat mm-ben) glutén index (sikér tömegarány) mikotoxinok (F2, DON, fuzárium) növényvédőszer maradványok radioaktivitás

Nyersfehérje-tartalom Sikér: N-tartalmú szervesanyag tk. tartalékfehérje, a búzaszem vízben nem oldódó térhálós fehérjeváza fehérjék szerves és szervetlen alkotókból állnak, szervetlen alkotók: ammónia, nitrátvegyületek, stb. szerves alkotók: szabad aminosavak és fehérjék fehérjék: funkcionális (enzimek) és tartalékfehérjék tartalékfehérjék: endospermium, aleuronréteg és csírafehérje frakciók csírafehérje: egyszerű és összetett fehérjék egyszerű fehérjék: albumin és globulin, gliadin és glutenin oldódás szerint: albumin vízoldható, globulin híg sóban oldódik, gliadin 70%-os alkoholban oldható és glutenin gyenge lúgban óldódik. Sikérbeni alkotók és arányuk: 43% gliadin 39% glutenin 14 % egyéb fehérje

A búzaszem kémiai összetétele Víz Nyersrost Nyerszsír Nyersfehérje albuminok globulinok gliadin glutelin N-mentes kiv. anyag keményítő cukrok pentozánok Hamu 10,0-13,5 % 2,0-2,5 % 1,5-2,0 % 11,0-15,0 % 0,40 % 0,60 % 4,00 % 65,0-70,0 % 50,0-60,0 % 2,5 % 6,0-7,5 % 1,8-2,0 %

A búza szemtermésének részei (tömeg %) Termés- és maghéj: Aleuronréteg: Endospermium: Csíra: 8,0 % 7,0 % 82,5 % 2,5 % Összesen100,0 %

A búza morfológiája Gyökérzet Hajtásrendszer Szár Levélzet Virágzat Termés

A búza morfológiája I. 1.Gyökérzet - a búza gyökérzete bojtos gyökérrendszer -a gyököcskéből alakul ki az alapgyökér -a szikközépi szárból (mezokotyledon) fejlődnek ki a másodlagos, hajtáseredetű gyökerek (mellékgyökerek) -az alapgyökér és az elsődleges gyökerek alkotják az elsődleges gyökérzetet, ami még az ősz folyamán kialakul, és a tenyészidőszak kezdetén tölt be fontos szerepet - az elsődleges gyökérzet cm-re hatol a talajba -a másodlagos gyökérzet tavasszal, a bokrosodás időszakában fejlődik, zömük a talaj felső, cm- es rétegében helyezkedik el, a bokrosodási csomóból alakulnak ki -a másodlagos gyökerek teszik ki a gyökérzet nagyobb hányadát

A búza morfológiája II. 2. Hajtásrendszer - a csíra gyököcskéjéből jön létre - először a rügyhüvellyel (coleoptil) védett csírahajtás (főhajtás) alakul ki - a mellékhajtások bokrosodáskor alakulnak ki a bokrosodási csomó hónalj rügyeiből - a szárbaindulás addig nem indul meg, amíg a mellékhajtások ki nem alakulnak - a mellékhajtásnak csak akkor van értéke, ha kalászt is hoz (produktív mellékhajtás) - a búzának üreges szalmaszára (culmus) van, magassága cm között van - a szárat csomók (nóduszok) ízközökre (internódium) osztják - a szem:szalma arány 1:1 - a szárszilárdságot szárrövidítő (retardáns) szerek alkalmazásával javítani lehet

A búza morfológiája III. 3. Levélzet - rügyhüvely (coleoptil) - módosult levél, feladata a csírázás során a főhajtás kezdeményének védelme -lomblevelek (foliae) - a hajtáson képződött levelek száma 3-8 közötti - a lomblevél részei: - levélhüvely (vagina) - a levélalap módosulásából jött létre, a szárat öleli át - fontos szerepet tölt be a szár szilárdításában - levéllemez (lamina) - alakja alapján lehet szálas, lándzsás-szálas, illetve lándzsás - erezete párhuzamos, a középér fejlettebb - a levelek állása lehet felálló, elhajló, vízszintes, illetve csüngő - legnagyobb szerepe az asszimilációban a zászlós levélnek van - nyelvecske (ligula) - feladata a víz levélhüvelybe jutásának megakadályozása - fülecske (auricula) - a levéllemez válla végződik a fülecskében - mérete fajra jellemző, a kalászosok korai fejlődési stádiumában történő megkülönböztetésére alkalmas

A búza morfológiája IV. 4. Virágzat - a virágok összetett virágzatot, kalászt (füzéres füzér) alkot - a kalász hossza általában 6-10 cm - a kalász tömöttségét a Neergard-viszonyszám fejezik ki D = (Σnx100)/h, ahol h = egységnyi hossz (100 mm) n = kalászkák száma - laza kalász, ha D < 23,9 - középtömött kalász, ha D = 24,0-29,9 - tömött kalász, ha D = 30,0-39,9 - igen tömött kalász, ha D > 40 -fontos morfológiai tulajdonság a kalász szárhoz viszonyított helyzete (felálló (erectum) vagy bókoló (nutans) fajták) - a kalász részei a, kalászorsó (rachis) - a virágzat főtengelye - kiszélesedő része, melyen a kalászkák ülnek az orsópadka - az orsópadkák közötti rész az orsóíz - a kalászorsó törékenysége az ősi, vad típusokra jellemző

b, kalászkák - helyzetük alapján csúcs- és oldalkalászkákat különböztetünk meg - a kalászkák száma a kalászka morfológiailag egyszerű fürtvirágzat, benne 8-9 virágkezdemény fejlődik, de csak 3-5 válik termőképessé - részei: - kalászkatengely (rachilla) - pelyvalevél (2-2 db) (glumae) -toklász - minden virágot két toklász borít, a külső toklász (palea inferior) és a belső toklász (palea superior) - a toklászok zártsága meghatározza a kalászbetegségekkel szembeni ellenállóságot - szálka (arista) - a tar (muticum) fajtáknál nincs - a szálka hossza 1-15 cm közötti - a búza virágai hímnősek (kétivarú) - a virágban 3 porzó és egy kétágú, tollas bibe található A búza morfológiája V.

A búza morfológiája VI. 5. Termés - a búza termése száraz, zárt szemtermés, benne egyetlen mag, a maghéj a terméshéjjal szorosan összenőtt - a hasi barázda mélysége és alakja jelentősen befolyásolja a kiőrlési %-ot - a szemtermés állománya alapján lisztes (lágy) és acélos (üveges, kemény) szemű búzát különböztetünk meg - a szemtermés szerkezeti felépítése - termésfal (pericarpium) 3-6 % - exocarpium - mezocarpium - endocarpium - maghéj - hialinréteg - endospermium - aleuronréteg (fehérjefelhalmozódás) 5-8 % - keményítős endospermium % - csírapajzs (scutellum) - embrió 2-3 % - gyököcske (radicula) - rügyecske (plumula) 2-3 %

Nemzeti Fajtajegyzékben államilag minősített búzafajták jegyzéke található több, mint 150 fajta. Ám mindössze fajta, amit jelentősebb területen termesztenek. Magyarországon két kutatóintézetben (Martonvásáron és Szegeden) és több nemesítő intézetben zajlik búzanemesítés. Fajta megválasztás szempontjai: -Termőképesség -Termésbiztonság -Termesztéstechnológia -Minőség: - sikértartalom (27-34%) - Hagberg-féle esésszám ( s) - valorigráfos érték (A-C) - alveográfos érték (nyújthatóság, stb.) - glutén index (sikér tömegarány) - sikérterülés (4-6 mm) - próbacipó ( cm 3 ) -Szárszilárdság -Betegség-ellenállóság -Kártevőkkel szembeni ellenállóság -Gyomokkal szembeni ellenállóság -Télállóság -Aszálytűrő-képesség -Nemesítési cél

A búza fejlődési szakaszai

A búza fejlődési szakaszai I. A növény növekedése során különböző fejlődési szakaszokon megy keresztül, az egyes etapok időpontját a termőhelyi, termesztési körülmények befolyásolhatják. Fenológiai fázisok meghatározására többféle skálát használnak (Feekes, Keller-Baggiolini és Zadoks). Fejlődési szakaszok és azok jellemzői: oVetés – kelés (10-14 nap) csírázás kezdetétől a kelés befejeződéséig a búzaszemek tömegük 50 %-ának megfelelő vizet vesznek fel hőmérséklet: 9,0-12,5 o C, optimális: o C csapadék: mm, vetésideje: okt (Gál hete) oA fiatal növény fejlődése (15-25 nap) kelés befejezésétől bokrosodásig tart oBokrosodás (50-60 nap) első mellékhajtás megjelenésétől az utolsó m.hajtás képződéséig hőmérséklet: min. 2-4 o C, opt.: o C csapadék: mm oSzárbaindulás (40 nap) április eleje-közepe bokrosodás befejeződésétől a legfelső levélhüvelyből a kalászcsúcs előtűnéséig őszi búza-fajták vernalizációja (jarovizáció) o C nap fényszakasz: őszi búza ősszel rövid-, tavasszal és nyáron hosszúnappalos körülmények között fejlődik (generatív szervek differenciálódása)

A búza fejlődési szakaszai II. oKalászolás (4-9 nap) kalászcsúcs megjelenésétől az első portok megjelenéséig május közepe-vége oVirágzás (30-55 nap) első portokok megjelenésétől az utolsó portokok megjelenéséig hőmérséklet: min. 16 o C május vége-június eleje oTejesérés (12-15 nap) a portokok elhervadásától a szemek tejes állapotának kialakulásáig nedvességtartalom: 38-60% a gabonatábla még zöld csak a szárak töve kezd sárgulni

A búza fejlődési szakaszai III. oViaszérés (6-8 nap) tejesérés befejeztével kezdődik és a szem megkeményedésével fejeződik be nedvességtartalom: 22-38% a szemek jellegzetes színűek körömmel elvághatók oTeljesérés (július első dekádja) a szemek kemény állapotának bekövetkeztétől a szempergés kezdetéig tart, hosszabb-rövidebb utóérés követi nedvességtartalom: 14-18% oHoltérés (túlérett állapot) - szem könnyen kipereg, - mag minősége romlik, - növényállomány barnára színeződik (megkésett aratás jele) - a kalász törékennyé válik

Termesztési igények I. Termesztés határai: (É:20-60 O, D:20-40 O ) Éghajlatigény: mérsékelt klimatikus viszonyok (jó alk.kép.) mérsékelt égöv hőmérsékleti és csapadékviszonyaihoz jól alkalmazkodik Hőösszegigény: tavaszi búza – 1350 o C, őszi búza o C Vízigény: mm Talajigény: mély termőrétegű (A= 100 cm), jó hő-, és vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag (H%= 2-5), pH semleges (pH=7), középkötött (AK=38-42), jó kultúrállapotú, Ca-mal telített, (+ jó minőségű magágy) Alkalmas: -csernozjom, meszes öntés, jó minőségű réti Közepesen alkalmas: -barna erdőtalaj, kilúgzott vályog, homok Kevésbé alkalmas: -lejtős, erodált erdő talaj, Nem alkalmas: - laza, kavicsos, illetve sekély termőrétegű talajok

Csernozjom talaj: a legjobb lenne a búza számára de a kukorica sok helyen elsődleges prioritást élvez. Barna erdő talaj: sekély termőréteg, savanyú kémhatás, A-B között vízzáróréteg, erózióveszély. Réti és öntés talaj: kötött, savanyú kémhatás, belvizesedésre hajlamos, magas a holt víz aránya, tavasszal jellemző a talajmozgás (felfagyás). Szikes talaj: sekély termőréteg (15-25 cm), Na-sók magas aránya (perc talajok), jó minőséget adhatnának mivel érés idején intenzív szénhidrát beépülés zajlik, ami sikérben gazdag búzát eredményezne. Homok talaj: alacsony humusz% (1,5% alatti), gyenge víz-, és tápanyaggazdálkodás, deflációveszély.

Az elővetemények értékelésének szempontjai az elővetemény lekerülési ideje az elővetemény talajra gyakorolt hatása: - vízgazdálkodás - tápanyaggazdálkodás - fizikális szerkezete - mikrobiális aktivitása - kultúrállapota az elővetemény után visszamaradt növényi maradványok: - mennyisége - minősége az elővetemény növényvédelmi kihatásai: - gyomok - növényi kórokozók - állati kártevők

Termesztési igények II. Vetésváltása: jó elővetemény: 1.az összes maghüvelyes növény (borsó, lencse, bab, szója) 2.az őszi és tavaszi takarmánykeverékek 3.a korán lekerülő ipari növények (repce, mák, len, dohány, korai burgonya) 4.a 2. kaszálás után feltört lucerna és vöröshere, valamint ezek füves keveréke közepes elővetemény: 1.főnövényként vetett csalamádé és silókukorica 2.a korai kapások (burgonya, cukorrépa, kukorica) 3.napraforgó, silócirok rossz elővetemény: 1.kalászos gabonák (árpa, tritikále, rozs, zab, önmaga) 2.minden olyan növény, amely viszonylag későn, október között takarítható be 3.szemescirok 4.későn feltört pillangós takarmánynövények

több talajművelési eljárás egyidejű vagy egymás utáni alkalmazása. Talajművelési módok csoportosítása: 1. tarlóhántás-,ápolás (tárcsa, gyűrűshenger) 2. alapművelés (forgatásos, lazításos) 3. alapművelés elmunkálása 4. vetőágy-készítés (símítózás, fogasolás, kultivátorozás, tárcsázás, kombinátorozás …) 5. vetés utáni elmunkálás, vetés lezárása (fogas, sima-, vagy gyűrűshenger)  Forgatásos talajművelés (szántás, tárcsázás) Előnyei: vízbefogadó-,tartóképesség növelése, kijutatott anyagok jól talajba dolgozhatók, széles talajnedvesség tartományban alk. /eke:opt. és nedvesebb, tárcsa: opt. nyirkos és szárazabb/ Hátrányai: eketalp réteg kialakulása, kedvezőtlenebb talajrétegek felszínre jutása, eke energia-költség-vízpazarló eszköz.  Lazításos talajművelés (kultivátor, középmély lazító, komb. eszközök) lazító, repesztő hatás /nehézkultivátor: cm, komb.eszközök : cm, mélylazító: cm/, Előnyei: energia- és költségtakarékos, vízzáróréteg megszüntetése, kifejezetten száraz talajállapotban végez jó munkát, Hátrányai: nem alkalmas gyomos, sok szármaradványt visszahagyó területre, nem alkalmas tápanyag, trágya beforgatására, TILOS nedves talajon alkalmazni /keni a talajt/. Az őszi búza talajművelési rendszere

1./ előkészítő műveletek 2./ alapművelés szántásos (ekék) tárcsás (nehéz- és könnyű tárcsák) lazításos (nehézkultivátor) (középmély lazító) (kombinált eszközök) 3./ alapművelés elmunkálása (talajtulajdonságoktól és –állapottól függően) -könnyű és nehéz tárcsák -ásóboronák -multitiller -kombinált eszközök -kombinátorok 4./ magágykészítés -kombinátorok -ásóboronák

ŐSZI BÚZA TALAJMŰVELÉSI RENDSZERE KÜLÖNBÖZŐ ELŐVETEMÉNYEK UTÁN I. 1./ korán lekerülő elővetemények után a./ kevés szármaradvány, jó kultúrállapot b./ kalászosc./ évelő pillangós tarlóhántás + zárás tarlófeltörés -nehéztárcsa -eke tarlóápolás + zárás (szükség szerint megism., fokozatos mélyítés) tarlóápolás + zárás nyári szántás (20-26 cm) talajtömörítés alapművelés -nehéztárcsa -eke magágykészítésszántás elmunkálás alapművelés elmunkálása magágykészítés

ŐSZI BÚZA TALAJMŰVELÉSI RENDSZERE KÜLÖNBÖZŐ ELŐVETEMÉNYEK UTÁN II. 2./ későn lekerülő elővetemények után a./ kevés tarlómaradványt visszahagyó elővetemény b./ sok tarlómaradványt visszahagyó elővetemény tarlóhántásszármaradványok feldolgozása: -szárzúzás -betakarítás -tarlóégetés alapművelés: szármaradványok talajba dolgozása (nehéztárcsa) -nehéztárcsa -nehézkultivátor -eke alapművelés elmunkálásaalapművelés: -nehéztárcsa -eke magágykészítés

Optimális trágyaadag meghatározásának szempontjai fajlagos tápanyagigény tervezett termésátlag a talaj tápanyagtőkéje és tápanyagszolgáltató képessége talajtulajdonságok (víz-, hő-, levegőgazdálkodás, kötöttség, pH stb.) fajtatulajdonságok korrekciós tényezők (elővetemény stb.)

fajlagos tápanyagigény: átlagos tápanyagigény: (kg/100 kg fő- és melléktermék) N: 2,0 – 3,0 kg/ha60 – 140 kg/ha P 2 O 5 : 1,0 – 1,5 kg/ha30 – 70 kg/ha K 2 O: 1,8 – 2,5 kg/ha40-90 kg/ha

AZ ŐSZI BÚZA TRÁGYÁZÁSI GYAKORLATA trágyaféleségek Műtrágyák – mono, komplex – szilárd, folyékony szuszpenziós UAN ammónia egyéb (Biofert) – gyorshatású (Kemira) – lassú hatású (inhibitoros mtr.) Istállótrágya Zöldtrágya Egyéb (meszező anyagok stb.)

AZ ŐSZI BÚZA TRÁGYÁZÁSI GYAKORLATA a műtrágyázás műveleti rendszere alaptrágyázás: ősszel – foszfor műtrágyák (100 %) – kálium műtrágya (100 %) – nitrogén műtrágyák (egy része) (0-30 %) fejtrágyázás: télvége – tavasz- nitrogén műtrágya (fennmaradó része) ( %) Fennmaradó N-mtr = 100 % időpontjai- télvége ( %) - szárbaindulás (0-30 %) - kalászolás – virágzás (0-15 %) kiegészítő trágyázás: – mésztrágyák, Mg trágyák – levéltrágyák (makro, mezo, mikro elemek)

A TRÁGYÁZÁS HATÉKONYSÁGÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK I. ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐK klimatikus feltételek –tenyészidő csapadék mennyisége és megoszlása –őszi-téli hidrológiai félév csapadéka –tavaszi csapadék –előző év(ek) csapadéka talajtulajdonságok –tápanyaggazdálkodási tulajdonságok –vízgazdálkodási tulajdonságok –humusztartalom –fizikai tulajdonságok (kötöttség, agyagásványok, rétegzettség stb.) –kémiai tulajdonságok (pH stb.) –mikrobiológiai aktivitás –kultúrállapot BIOLÓGIAI ALAPOK (FAJTA) fajtaspecifikus reakciók: –nitrogén –foszfor –kálium

A TRÁGYÁZÁS HATÉKONYSÁGÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK II. AGROTECHNIKAI TÉNYEZŐK Elővetemény –tápanyag és vízkészletre gyakorolt hatása –növénymaradványok mennyisége, minősége Talajművelés Vetéstechnológia –csíraszám –vetésidő Trágyázás –trágyamennyiség –harmonikus NPK + egyéb elemek –N megosztás –a trágyázás kivitelezésének minősége Növényvédelem –gyomok –kórokozók –állati kártevők –szárszilárdítás Öntözés Betakarítás

Vetés Vetésidő: október (optimális Gál hete) Korai vetés: - buja fejlődés – tavasszal megdőlhet az állomány – télen kipálhat - enyhe őszön lisztharmat fertőzés fokozott megjelenése, - gabonalegyek kártétele. Kései vetés: - késve kelés – nem erősödik meg kellően, gyenge gyökérzet, kockázatos áttelelés - ritka állományban a gyomok felszaporodhatnak (tápanyag, vízkonkurencia – terméscsökkenés) Csíraszám: (befolyásolja: fajta, talajtul., agrotech. tul., vetésideje) - intenzív fajták: 5,5 – 6,5 m/ha - extenzív fajták: 5,0 – 5,5 m/ha Vetőmagmennyiség: kg/ha Vetésmélység: 4-6 cm (3 cm bokrosodási csomó) - lazább, szárazabb talajon, száraz összel: mélyebben! Sortávolság: 12 vagy 15,4 cm Tőtávolság: 1,1 – 1,9 cm

AZ ŐSZI BÚZA VETÉSI MÓDJAI 1.SORBAVETÉS hagyományos 12 cm (Lajta) művelőutas (2-2,3-3 sor kimarad) sortáv hagyományos 15,4 cm (IH 6200) művelőutas 2.SZÓRVAVETÉS 3.DIREKTVETÉS 4.SÁVOSVETÉS

Búza öntözése Magyarországon nem jellemző (jó alk.képesség - ritkán életmentés céljából) Vízigény: mm Transpirációs koefficiens: l/kg Öntözés: - jobb minőségű talajon, - életmentés céljából (aszály) - emeltszintű tápanyagellátás mellett (öntözési reakció: 0,8 t/ha) A hatékonyságot befolyásolja: - ökológiai tul. : csapadék mennyisége, eloszlása, talaj vízháztartási tulajdonsága, - biológiai tul.: fajták képességei - agrotechnikai tul.: tápanyagellátás, növényvédelem 1.Klasszikus öntözés (idényben) - vízfogyasztási csúcs idején – V. vége VI. eleje 2.Idényen kívüli - löszháti, mély talajvízű csernozjom talajon - fekete tarló öntözése

ŐSZI BÚZA GYOMNÖVÉNYEINEK CSOPORTOSÍTÁSA ÉLETFORMA SZERINT I. T 1 gyomok: csapadékos területen, o C-on csíráznak, szeptember végén – október elején száraz ősszel novemberben kelnek, vagy őszi kelésük elmarad pásztortáska, piros árvacsalán, bársonyos árvacsalán, tyúkhúr, veronikafélék stb. T 2 gyomok: késő ősszel, esetleg ősszel vagy koratavasszal, 4-8 o C-on csíráznak nyár elején magot érlelnek nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, nyári hérics, parlagi pipitér, kék búzavirág, mezei szarkaláb, keleti szarkaláb, ragadós galaj, orvosi székfű, mezei boglárka, mezei árvácska stb. T 3 gyomok: kora tavasszal csíráznak, nyár elején magot érlelnek vadzab, poloskafű, orvosi füstike, repcsényretek, vadrepce, mezei tarsóka stb.

ŐSZI BÚZA GYOMNÖVÉNYEINEK CSOPORTOSÍTÁSA ÉLETFORMA SZERINT II. G3 gyökértarackosak: Mezei acat – Cirzium arvense Szulák fajok – Convolvulis spp. G1 szártarackosak: Tarackbúza – Agropyron repens Csillagpázsit – Cynodon dactylon Fenyércirok – Sorghum halepense Nád - Phragmites communis Kultúrgyomok: Napraforgó – Helianthus annuus

Gyomfelvételezések időpontja: -ősz: nagy széltippan, sovány perje -március vége-ápr. eleje: kétszikűek ellen, hormonbázisú (2,4- D, MCPA) szerekre ellenálló gyomok meghatározása -április eleje, vége: vadzab ellen Gyomirtás ideje: - preemergens (kivételesen) - őszi posztemergens (kismértékben) - korai poszt (gabona 2-3 leveles) - késői poszt (gabona 3-6 leveles) - tavaszi posztemergens (döntő mértékben) - bokrosodáskor (gyomok 2-4 leveles állapotában) nóduszos állapotban – fakultatív - intenzív szárnövekedés – kalászolás között - kötelezően

ŐSZI BÚZA GYOMIRTÓSZEREI Preemergens: oStomp oLogran oBuvilan Őszi posztemergens: oLogran oLontrel Tavaszi posztemergens: 1.hormonhatású – 2,4 D Amin, Dikamin D, Dikotex 2.szulfonil-karbamid – Granstar 3.kombinált szerek – Basagran, Gabonil, Banvel M Vadzab ellen: oSuffix, Avenge,

Őszi búza kórokozói  Fuzáriumos megbetegedések (szártő, kalász, szem)  Lisztharmat – Erysiphe graminis  Levél v. vörösrozsda – Puccinia recondia  Szár v. fekete rozsda – Puccinia graminis  Porüszög (repülőüszög) – Ustilago tritici  Kőüszüg (büdüsüszög) – Tilletia foetida  Törpeüszüg – Tilletia contraversa  Szeptóriás levélfoltosság – Septoria tirtici  Torzsgomba – Ophiobolus graminis  Szártőgomba – Cercosporella herpotricoides  Vírusok

Védekezés: csávázás, állományvédekezés  Csávázószerek: - Biosild -Buvisild -Vitavax - Ch. Fundazol  Állományvédekezés: - Chinoin Fundazol - Kolfugo - Tilt - Topsin Metil - Tango - Alto - Bravo - Juwel

Őszi búza állati kártevői  Vetésfehérítő – Oulema malanopus  Levéltetű – Siotobion sp.,  Gabonapoloskák – Eurygaster sp.,  Gabonalegyek – Phorbia sp.,  Szalmadarázs – Cephus sp., Tracelus sp.,  Gabonafutrinka – Zabrus tenebrioides  Pattanóbogarak (ősszel pajorjaik) – Elateridae  Tripsz – Limothrips sp., Haplothrips  Madarak  Emlősök  Magtári kártevők

Védekezés: talajfertőtlenítés, csávázás, állományvédelem  Talajfertőtlenítés: - Basudin 5 G - Chinofur 40 FW - Thimet 10 G  Csávázás: - Mospilan -Terratox  Állományvédelem: - Bancol - Decis - Karate - Sumi-alfa - Fendona - Regent

Betakarítás  Maximális minőség elérése: viaszérés idején!!!  Mennyiségi paraméter dominál: teljes éréskor!!!  Tárolási nedvesség%: 14, betakarításkori nedvesség%:  Betakarítási idő megválasztásának szempontjai: -mennyiség-minőség összehangolása, -gépkapacitás, -szárító-tároló kapacitás, -növényvédelemi állapot, -időjárási tényezők, -fajta érési sor.  Betakarítás ideje: július eleje-közepe  Szemtermés betakarítása: egymenetes gabonakombájn  Szalma betakarítás: szalmalehúzás, gyűjtőkocsis, kisbálás, nagybálás (hengeres, szögletes)