Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Az EEA szakértői hálózatának szerepe és működése, főbb eljárások és eszközök Hazai EIONET Találkozó december 9. Pajna Gabriella Stratégiai Főosztály.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
1 Az Európai Unió szomszédságpolitikája Fókuszban a keleti országok kapcsolata Rajnai Gábor osztályvezető Miniszterelnöki Hivatal Kisinyov.
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Az Európai Unió migrációs politikája
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Szalayné Sándor Erzsébet Egyetemi docens, intézetigazgató PTE ÁJK Európa Központ június 24.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Az Európai Fejlesztési Alap által nyújtott támogatások rendszere
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A pénzügyi időszakban létrehozott Belügyi Alapok bemutatása
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
22/04/2017 Történeti áttekintés Az Európai Unió bevándorlási politikája a Maastrichti Szerződés előtt december: Rómában, az igazságügyi és belügyminiszterek.
Biztonságpolitika és válságkezelés
EASTERN PARTNERSHIP COOPERATION IN THE FIGHT AGAINST IRREGULAR MIGRATION – SUPPORTING THE IMPLEMENTATION OF THE PRAGUE PROCESS ACTION PLAN (EaP- SIPPAP)
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
A magyarországi K+F politika
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Modernkori népvándorlás, avagy a migráció komplex megközelítése
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Európai Uniós ismeretek
Lisszaboni Szerződés tükrében
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

Irányadók: Hazai prioritások EUs szakpolitikai irányvonalak – GAMM Global Approach to Migration and Mobility A migráció és mobilitás átfogó megközelítése – Tanácsi következtetések BM prioritások Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

GAMM Négy pillér: 1.a legális migráció és mobilitás elősegítése; 2.az illegális migráció és az emberkereskedelem megelőzése és visszaszorítása 3.a nemzetközi védelem előmozdítása 4.a migrációs és a mobilitás fejlesztési hatásának maximalizálása Horizontális: – migránsközpontú megközelítés – migránsok emberi jogai Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

1. pillér – legális migráció Már meglévő instrumentumok: huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőkről a családegyesítésről a diákokról, a kutatókról és a magasan képzett személyekről szóló uniós jogszabályok az idénymunkásokról és a vállalaton belüli áthelyezettekről szóló irányelvek Az összevont engedélyről szóló irányelv Tervezetek: A diákokról és a kutatókról szóló irányelvek átdolgozása Egyéb: EU bevándorlási portál Integráció Különböző alapok (ESZA) Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

2. pillér – illegális migráció Szakértelem, kapacitások és erőforrások juttatása a partnerek számára az integrált határigazgatás megerősítése Az okmánybiztonsággal kapcsolatos együttműködés Az emberkereskedelem áldozatainak nagyobb védelmet biztosító és helyzetüket erősítő kezdeményezések. A visszatérési és a munkáltatók szankcionálásáról szóló irányelvek A Frontex új lehetőségeinek stratégiai felhasználása, átfogóbb tematikus információcsere az uniós bevándorlási összekötő tisztviselők között. Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

3. pillér – nemzetközi védelem A regionális védelmi programok célja a partnerországok és régiók védelmi kapacitásának és menekültügyi rendszereinek erősítése Az EMTH (EASO) által a harmadik országokbeli menekültügyi kapacitásépítéshez nyújtott támogatás Uniós együttműködés fokozása harmadik országokkal, hogy megerősítse azok menekültügyi rendszerét és nemzeti menekültügyi jogszabályait, és biztosítsa a nemzetközi normákkal való összhangot Az Uniónak erősítenie kell a menekültekkel és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyekkel vállalt szolidaritást Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

4. pillér – migráció és fejlesztés a diaszpóra befektetési eszközeinek létrehozásával kapcsolatos lehetőségek kiaknázása bővített migrációs profilok, amelyek jobb és fenntarthatóbb tudásalapot hoznak létre hogy sikeresen érvényre juttathassuk a migráció szerepét a fejlesztési elképzelésekben, az ágazati politikák (mezőgazdaság, egészségügy, oktatás, stb.) teljes skálájának szerves részévé kell azt tennünk Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

GAMM Földrajzi prioritások: a.közvetlen szomszédság b.tranzit országok c.származási országok -nem vegytiszta (arab tavasz, tagállami különbségek) -kiemelt partnerek (RUS, Kína) -regionális platformok, folyamatok Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

GAMM eszközök: (1) Információs típusúak: migrációs profilok, mapping instruments, tanulmányok, statisztikai jelentések, tényfeltáró missziók stb. (2) Párbeszéd típusúak: migrációs missziók, szemináriumok, konferenciák stb. Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

GAMM eszközök: (3) Együttműködési típusúak: kapacitásfejlesztés, együttműködési platformok, szakértők cseréje, twinning, gyakorlati együttműködés célzott projektek és programok Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával

GAMM célok: Mobilitási partnerség CAMM (közös agenda) Általános célok: Vízummentesség/könnyítés vs. visszafogadási megállapodás kondícionalitás/ more for more Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával MPk: Moldova (2008) Zöld foki szgk (2008) Grúzia (2009) and Örményo. (2011) Azerbajdzsán (2011) Marokkó (2013) Tunézia (2014) Jordánia (2014)

Migrációs párbeszédek Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával „Bilaterális” EU-Oroszo. EU-USA EU-India EU-Kína stb. Regionális (multilaterális) Keleti partnerség Budapest folyamat Prágai folyamat stb. (Kartúm, Rabat, EUROMED) Globális GFMD

Köszönöm a figyelmet! Az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap társfinanszírozásával