Bevezetés a jog- és államtudományokba 3. előadás Jogforrás és jogalkotás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Advertisements

Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
JOGI ALAPISMERETEK október 10. ESA.
A munkajogi jogforrások rendszere és sajátosságai
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A nemzeti vámjogszabályok
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Jogviszony és jogi felelősség
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A jogalkotás elmélete és gyakorlata
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Az új jogalkotási törvény
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Bevezetés.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL IV. rész Bíráskodás SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa Bíró Csaba és Dudás Dóra.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A munkaviszony megszüntetése
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Egy termék tanúsítása — tapasztalatok és következtetések Vágujhelyi Ferenc.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.
Önkormányzat és állam.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Minisztériumok, központi közigazgatás
4. Az Alkotmány.
JOGTANI ALAPISMERETEK
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
Az EU intézményrendszere
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A közigazgatás funkciói/feladatai
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A jogrendszer tagozódása
Jog- és állambölcselet I.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Előadás másolata:

Bevezetés a jog- és államtudományokba 3. előadás Jogforrás és jogalkotás

Jog és jogforrás Mi a jog? Lehetséges válaszok: Elméleti válasz – nehéz, és régóta próbálkoznak vele. Gyakorlati válasz – mi a jog az adott ügyben? – rá kell tudnunk mutatni valamire ami az. De gyakran a rámutatás nem elég… Fenyegetés Btk.-beli definíciója: „… amely a megfenyegetettben komoly félelmet kelt” De konkrétan pl. egy veréssel történő fenyegetés az-e? „Ez attól függ” – nem elég a Btk. olvasnunk kell döntvénytárakat, amelyekben példákat találunk. Szöveg és jelentés problémája Hiába találjuk meg a szöveget, a szöveg jelentésére vagyunk kíváncsiak.

Mit értünk jogforrás alatt? Többféle értelemben használjuk a „jogforrás” kifejezést. (Forrás: ahonnét a jog fakad) Formális és materiális jogforrás - angolszász (a szabályozás „anyaga” és „kötelező ereje”) Külső és belső jogforrás - kontinentális (a „végső” forrás” – pl. társadalmi viszonyok és a „jogrendszeren belüli” forrás) A belső forrás lehet Anyagi (jogalkotó szerv) – inkább „jogalkotónak” hívjuk Alaki: megismerési forrás – jellemzően (de nem mindig) egy szöveg Az alakin belül: Formális és Nem-formális (pl. az igazságosság értéke) vagy Elsődleges (formális kötelező ereje van) Másodlagos (nem formális, meggyőző ereje van) Vagy Írott Íratlan

Az egyes jogforrások – a jogalkotói jog Ma a kontinentális jogrendszerekben messze a legfontosabb Fajtái: autonóm és delegált (kb. parlamenti és kormány által alkotott – törvény és rendelet) A jó jogalkotás feltételei Kiforrott társadalmi viszonyok Törvényhozó szakapparátus Fejlett jogtudomány A törvényhozói jog sajátosságai Tudatos Jövőre orientált Általános, elvont (nem részletező) Szilárd, rögzített Stabil, de statikus

Az egyes jogforrások – a jogalkotói jog Delegált jogalkotás: a kormány a miniszterek (és egyéb szervek) jogalkotása. Formája a rendelet Csak a törvény keretei között, vagy szűk körben szabályoz ún. „eredeti” tárgyköröket Kormányrendeletek Miniszteri rendeletek és önálló szabályozó szerv (MNB, NMHH) Nem minősülnek jogszabálynak (csak másodlagos jogforrásnak) a normatív szervezetszabályozó eszközök (határozat és utasítás)

A kódex és a törvény Kódexek: az autonóm jogalkotás legfontosabb termékei között, a törvények között is kitüntetett helyet foglalnak el a kódexek – rendszerezett, legtöbbször a jogtudomány eredményeire támaszkodó produktumok Kétféle kódex: premodern – rendezetlen Modern: rendezett, tudatosan, a jogtudományi kategóriákra támaszkodva logikus, strukturált formában, utalások hálózata, fogalommeghatározások, egységes fogalomhasználat, redundancia kerülése – pl. a „közös” rendelkezések egy általános részbe kerülnek, stb., stb. A kódexek funkciói Összefoglalás Jogrögzítése Jogalakítás Jogalkotás (tudatos tételezés Mai magyar helyzet: összes törvény, (módosítók nélkül) kb. összesen 500, a kódexek száma összesen legfeljebb (Miért kétséges a szám? Kérdés, hogy ha kódex a Munka törvénykönyve, akkor az-e a Közalkalmazotti törvény? Ha a Ket. az, akkor kódex –e az adóeljárásról szóló Art.? Kódex-e az Áfa törvény? Stb. – elmosódó határok vannak.) A kódexek jogára olykor azt is mondják, hogy ez a „jogászjog”. Az egyetemen valóban elsősorban a kódexeket tanuljuk. (Eszerint az Áfa tv. nem kódex…)

Az egyes jogforrások – a bírói jog A common law országaiban elsődleges jogforrásnak számít, („precedensrendszer”) nálunk másodlagosnak. A kontinentális jogrendszerekben nem kötelező az alsóbíróságokra, de ténylegesen követik a bíróságok („kötelező normaértelmezés”) Itt inkább az „állandó bírói gyakorlat”, a több ítéletben megfogalmazott egyöntetű „irány” az amit követnek a bíróságok. A bírói jog kreatív alakítása a kontinentális rendszerekben a felsőbíróságok monopóliuma.

Azonosságok és különbségek a precedensrendszer és a törvényi jog között Azonosságok Normát rögzítenek – a döntés is, csak itt a ratio decidendi tartalmazza Mindkettő rögzített nyelvileg Különbségek Utólagos és előre szabályozás Induktív – deduktív Alacsony elvontsági szint – magas elvontsági szint Árnyalt és hajlékony – elnagyoltabb és merevebb Megkülönböztetés és értelmezés, mint a jogalkalmazás „szöveghasználati” módszerei

Nemzetközi szerződések Egyezmények és megállapodások – fontos jogforrás, de leginkább a nemzetközi jog területén. Nem „egyoldalú akarat-nyilvánítások” mint a jogszabályok, hanem „kölcsönös ígéretek” Bilaterális és multilaterális szerződések Csak a csatlakozó feleket kötik Van a normativitásuk erejében különbség (treaty – agreement különbsége) Belső jogban nem formális jogforrás, de lehet jelentősége – pl. kollektív szerződés – nemcsak a megkötőket köti, hanem pl. a munkáltatóhoz később csatlakozó dolgozókat is.

Szokásjog Szerepe leértékelődött, csekély Nem egyenlő a bírói szokásjoggal, amely a döntvényekben nyilvánul meg. Történetileg azonban igen fontos Nemzetközi jogban azért még van szerepe. (pl. a diplomácia „udvariassági” szabályainak nagy része) Feltételek: Hosszú időn át álljon fent Tartalma legyen egyértelműen megállpítható Ne ütközzön a helyesség elveibe Hosszú ideig volt még egy feltétel: a szokások külső „szentesítése” pl. a bíróság által Werbőczy Tripartituma is nagyrészt a szokásjogot gyűjtötte össze.

Nem formális „jogforrások” Igazságosság Az értelem, a dolgok természete A méltányosság Politikai célok Morális meggyőződések A közvélemény Tisztességtelen szerződési feltételek Ésszerűség, életszerűség A gyengébb fél preferálása: munkavállaló, fogyasztó előnyben részesítése, kegyelem Sajtó-helyreigazítás: sértő, lealacsonyító Közvélekedés szerint Nem szívesen hivatkoznak a magyar bírák ilyesmire: helyette

A jogalkotás, a jogalkotási eljárás A jogalkotási eljárás feszesen szabályozott eljárás Jogszabály-előkészítési szakasz (hatásvizsgálat, tanulmányok, szövegezés, beillesztés a jogrendszerbe – nem szabályozott) Kormány döntése az előterjesztésről - előterjesztés Parlamenti szakasz Bizottsági előkészítő szakasz Plenáris ülés – vita Szavazás Kihirdetés (érvényességi kellék) Rendeletalkotás jóval kevésbé szabályozott (kormányrendelet esetén testületi döntés, miniszteri rendelet esetén egyéni döntés) – az előkészítő apparátusok szerepe óriási