Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Számítógépes katalógusok
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Internet ismeretek II..
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Társadalomelméleti szaktájékoztatás Az EPA és a MATARKA Minkó-Csontos Anna SZTE Egyetemi Könyvtár
Support.ebsco.com Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Egyetlen keresőmező Oktatóprogram.
Proquest Medical Library Használati útmutató. Adatbázis tartalma Fő klinikai és egészségvédelmi tudományágak: Fő klinikai és egészségvédelmi tudományágak:
Dömsödy Andrea ELTE PPK szeptember 18.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Előzmények Sikeres pályázat a kézirat elkészítésére (2004) A könyv megjelenése (2006)
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár Használati útmutató az új WEBOPAC katalógushoz.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
A hatékony információkeresés alapjai
Minkó-Csontos Anna SZTE EK Könyvtárhasználati tájékoztató.
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Raktári jelzet a könyvtárakban
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
Keresés a Corvina adatbázisokban. Keresés a Corvinában Egy Corvina installáció –Több saját adatbázist kezelhet az alapértelmezett „katalógus” adatbázis.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Oktatóprogram Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Irányított stílusú keresőmezők.
SDI Selective Dissemination of Information Az Aleph integrált rendszer szolgáltatása az SDI, amely egy elektronikus témafigyelés a könyvtári rendszeren.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Oktatóprogram CINAHL keresés
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Adatkeresés az interneten
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
PsycINFO és az APA Style
Keresési módszerek a szakadatbázisokban
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat Egyetemi Könyvtár
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Navigáció az Interneten:
Jogszabálykeresés a CompLexben
Készítette: Pacsirta Szilvia
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
PsycINFO keresés Csajbók Edit
CINAHL with Full Text Kiss Annamária
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Kiadói adatbázisok: SpringerLink, PubMed, Surf, a német sport szakadatbázis. Teljes szövegek keresése a SURF-ben április 9. Kovács Klaudia Ágota.
Előadás másolata:

Keresési módszerek könyvtári katalógusokban

A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak feltárása A kölcsönzés és előjegyzés adatainak nyilvántartása

megvan-e a keresett mű könyvtárban, a keresett szerzőnek mely művei vannak meg a könyvtárban, a keresett témakörről milyen művek vannak meg a könyvtárban, hol található meg egy dokumentum a könyvtárban, a keresett műből van-e kölcsönözhető példány, mikor hozzák vissza a kikölcsönzött művet

Cédulakatalóguskatalóguscédula

Online katalógus dokumentumrekord

Azok az adatok kereshetők, amelyek a rekordban szerepelnek. a rekord mezői bármikor kereshetővé tehetők a rekord bármikor bővíthető és javítható

Dokumentumrekord a könyvtári dokumentum jellemző adatai: formai feltárás tartalmi

Formai feltárás: a könyvet azonosító adatok szerző neve mű címe kiadásjelzés kiadás helye kiadó mezők: kereshetők, vagy bármikor kiadás éve kereshetővé tehetők mű terjedelme ISBN-szám sorozat, stb.

Tartalmi feltárás: miről szól a mű tárgyszavak személynevek (akiről szól) földrajzi nevek tárgyi mezők testületek nevei (amelyekről a mű szól) kereshetők rendezvénynév

Példányrekord a példány adatai kereshetők azonosítója, raktári helye, helye az olvasóteremben, státusza (kölcsönözhetőség)

Kulcsszóra keresés – „keresés” Keresés menüpont: kulcsszó: a dokumentumrekord mezőiben lévő szó, amit kereshetővé tesz a könyvtáros kulcsszóra keresés: a kulcsszó kerestetése egy vagy több mező, vagy a dokumentumrekord teljes tartalmában A kulcsszó nem keverendő össze a tárgyszóval!

Tiltott szavak kötőszók (és, s, meg) névelők (a, az, egy) névutók (alatt, mellé, nélkül) névmások (ez/az, amely, sehogy) Azokban a katalógusokban, amelyekben beállították, sem magyar sem idegen nyelvű kifejezésekben nem keresi a rendszer.

Speciális jelek A leggyakrabbak: + / — = Azokban a katalógusokban, amelyekben beállították, nem keresi a rendszer.

Kisbetű - nagybetű A katalógusok nem tesznek különbséget a kisbetű és a nagybetű között sem a keresés, sem a böngészés során.

Gyorskeresés közvetlen keresés indítása a honlapról : mezőtől függetlenül a teljes rekordban megadott mező/kben A beírt szót a mező teljes tartalmában keresi. (kulcsszóra keres)

Egyszerű keresés Általában alapértelmezésben ezt a keresési lehetőséget ajánlják fel az online katalógusok. Egy kiválasztható mezőben történő keresés. Kulcsszóra keres.

Összetett keresés Keresés egyszerre több kiválasztható mezőben. kulcsszavakra keres a mezőket logikai operátorral összeköti Az egyszerű kereséshez képest kevesebb, de pontosabb találatot ad.

Listára keresés – „böngészés” Böngészés menüpont: böngészőlista: a dokumentumrekord egyes mezőinek teljes tartalmából készült rendezett lista böngészés: a kiválasztott lista tartalmának keresése a beírt szótól kezdve

Leggyakrabb böngészőlisták: Nevek Címek Kiadók Földrajzi nevek Testületek Tárgyszavak Sorozati címek

Keresett szavak közelsége Keresés menüpontban: a keresett szavak egymás mellett vannak-e egymás mellett: egy kifejezést keresünk, egy személy nevét keressük

Csonkolás A kulcsszó elejének vagy végének elhagyása. ha nem ismerjük pontosan a szó helyes alakját, ha összetett szavakra keresünk, amelyekben a kulcsszó is benne foglaltatik, ha a kulcsszó ragozott alakjait is keressük

A csonkolás jele katalógusonként eltérő lehet, a jelet a súgóban találhatjuk meg. Általában: ? * % # Vannak olyan katalógusok, ahol az elhagyott karakterek száma is fontos, eltérő jelek tartozhatnak ezekhez.

gyógyúszás gyorsúszás mellúszás paraúszás

gyógymódja gyógyúszás gyógytestnevelés gyógyító gyógyfürdőkben gyógynövény

Helyettesítés (maszkolás) A kulcsszó valamelyik betűjének helyettesítése: ha a kulcsszónak többféle alakja is lehetséges, ha a kulcsszó idegen nyelvű és többféle kiejtése is lehet, ha a kulcsszó idegen nyelvű és ragozott alakja is fontos a keresésben

Olympia olimpia

Szűkítés A találatok számát szűkíthetjük különböző szempontok szerint, például: megjelenés éve, kiadás helye, mű nyelve, dokumentumtípus

Logikai műveletek A Boole-algebra kifejezései: ÉS (And) Alapértelmezésben ezt használják a katalógusok. Olyan találati halmazat ad, amelyben az ÉS operátorral összekapcsolt kulcsszavak vagy halmazok egyszerre vannak jelen.

A Boole-algebra kifejezései: VAGY (OR) Olyan találati halmazat ad, amelyben a VAGY operátorral összekapcsolt kulcsszavak vagy halmazok valamelyike jelen van.

A Boole-algebra kifejezései: NEM (NOT) Olyan találati halmazat ad, amelyben a NEM operátorral megjelölt kulcsszó vagy halmaz nem szerepel.

Keresési stratégiák Ha túl sok a találat: halmazok ütköztetése – logikai operátorok, találati halmaz szűkítése, a kulcsszó módosítása, szűkebb jelentésű szó keresése, kulcsszavak összekapcsolása logikai operátorral, összetett vagy több mezős keresés

Ha túl kevés a találat: A keresőkérdés módosítása: csonkolás, maszkolás, a kulcsszó lekeresése más mezőben, a kulcsszó módosítása, bővebb jelentésű szó keresése, a találatokban lévő tárgyszavak lekeresése, a VAGY logikai operátor használata, a korlátozások feloldása

Ha nem elég pontos a találat: a találati halmaz szűkítése, szűkebb értelmű kulcsszó használata, tárgyszavak listájának áttekintése, böngészés egy másik tárgyszóra, több szempont bevonása a keresésbe

Ha nincs találat: kulcsszó csonkolása, maszkolása, böngészőlisták tanulmányozása, szinonímák keresése, bővebb értelmű tárgyszó lekeresése, a kulcsszó lehetséges írásmódjainak elemzése, módosított írásmód