Színháztörténeti helyzetelemzés A Nemzeti Színház első aranykorának megteremtője Paulay Ede. „Az általam javaslatba hozott egyén minden tekintetben megfelel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde W. A. Mozart: A varázsfuvola Készítette: A „Nightingale” csapat (Al-Farman Petra, Nagy Titusz, Tikász Ábel, Végh Dóra)
Advertisements

SZABÓ LŐRINC Született1900. március 31. Miskolc Elhunyt1957. október 3. (57 évesen) Budapest Nemzetiségmagyar SzüleiSzabó Lőrinc Panyiczky Ilona.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Csongor és Tünde Rendezte: Dr. Németh Antal Előadás időpontja:1937. február 5. Csongor és a banyák.
Készítette:Szabó Viktor 11.c június 7-én született Pozsonyban. Kiskorától érdekelte a természettudomány. Apja kívánságának engedve borkémiát hallgatott.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
CSONGOR & TÜNDE Rendezte: Németh Antal. A CSONGOR ÉS TÜNDE SZERKEZETE  kétféleképpen is értelmezhető. A lineáris szerkezet lényegében a felvonásokkal.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
CSONGOR ÉS TÜNDE SÍK FERENC RENDEZÉSE. Készítők:Sopianae tigrisei.
Helyi védett értékek bemutatása
Erkel Ferenc Életrajzi adatok
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
2009. JÚLIUS 26 – AUGUSZTUS 9., SZABADKÍGYÓS
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
IRODALMI HŐSÖK 5. D.
Kállai Ferenc (eredetileg Krampner Ferenc; Gyoma, október 4
Séta Blaha Lujzával (Eperjesen)
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde- Paulay Ede rendezése
A Blaha Lujza tér M végállomás átmenő vágánya melyik vágánnyal létesít kapcsolatot? Csak az Újbuda-központ M és a Móricz Zsigmond körtér M irányú vágánnyal.
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Vörösmarty MIHÁLY :Csongor és Tünde
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Csongor és Tünde / A varázsfuvola
SZÁMVITEL.
Csongor és tünde Paulay ede rendezése.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Írta: Vörösmarty Mihály
Derzsy Márk - Kovács Csaba KSH Könyvtár Szeged, november 9.
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Csongor és Tünde: Paulay Ede rendezése
„Mi terem a magyar szívébe” -népzenétől a drámáig Háry János nyomán – komplex tehetséggondozás NTP-MOI
középfokú felvételi eljárás
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
Madách Imre Madách Imre Ifjúság, tanulás 1823-ban született a Hont vármegyei Alsósztregován. Pesten jogot tanul, bekapcsolódik.
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
A romantika.
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Paulay Ede TRAGÉDIÁJA Források: Készítették: a Fényhozók.
Programjaink fizikából a es tanévben
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Paulay Ede Az ember tragédiája.
M : a h d c r A á e z e b m tragédiája Ede Paulay rendezésében.
Paulay Ede rendezésében
Egy emberöltő Az ember tragédiája szolgálatában
Az ember tragédiája Iglódi István rendezésével
Iglódi István rendezése
Madách Imre drámája alapján Rendezte: Németh Antal
2. csapat Bugát Pál és kortársai
Paulay Ede életének legsikeresebb rendezése
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Madách Imre: Az ember tragédiája ŐSBEMUTATÓ szeptember 21.
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Színházi élet - Németh Antal
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Útravaló verseimmel Madách Imre Utolsónak szánt költeménye,
Németh Antal pályázata
A tehetséggondozás kihívásai
Erdélyben jártunk Készítette: Kriskó Péter (munkafelügyelő) Jakab Hunor (közmunkás) Zsuppán Mercédesz ( The boss)
Előadás másolata:

Színháztörténeti helyzetelemzés A Nemzeti Színház első aranykorának megteremtője Paulay Ede. „Az általam javaslatba hozott egyén minden tekintetben megfelel mindazon követelményeknek, melyeket egy drámai igazgatóban keresünk; ugyanis Paulay a legelső s legfőbb kellékkel, a műveltséggel bír mindenek előtt, a színpad körül vannak bő elméleti és gyakorlati ismeretei, képessége előtt mindnyájan meghajolnak s azt nyilván elismerik, miszerint nálánál képesebb egyén e hely betöltésére nem létezik jelenleg hazánkban.” - nyilatkozta Podmaniczky intendáns. Az akkori színház épülete a mai Rákóczi utca 1. helyén helyezkedett el. A dráma 1830-as keletkezése után 49 évvel megrendezett ősbemutatót Vörösmarty születésének 79. évfordulóján tartották meg. A budapesti Nemzeti Színházban december 1-jén volt Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművének ősbemutatója. A darabot Paulay Ede rendezte.

A két szerelmes… Csongor Nagy Imre Szabadkán lépett fel először ben, majd 1865–66-ban Debrecenben játszott április 1-jétől a Nemzeti Színház tagja volt egészen haláláig től mint rendező működött, 1890-től pedig a Színiakadémia tanára volt. Tünde Márkus Emília Utolsó éves volt a Színművészeti Akadémián, amikor 1877-ben aNemzeti Színházhoz szerződött, még ebben az évben, 17 évesen Shakespeare: Rómeó és Júlia című darabjában mint Júlia játszott szentestéjén, december 24-én hunyt el, 89 évesen. December 27-én a Nemzeti Színház rendezett dísztemetést tiszteletére.

A többiek Mirígy Jászai Mari 1872-ben lett tagja a budapesti Nemzeti Színháznak, melyhez haláláig hűséges maradt (egy évre, a Vígszínházba szerződött), 1901-től a Nemzeti örökös tagja. Bemutatkozó előadásában Bánk bán Gertrudisát játszotta tól egy évig a Színművészeti Akadémián tanított. Ledér Helvey Laura Budapesten nevelkedett, mivel nagy hajlamot érezett a szini pálya iránt, 1867-ben a szini tanodába jelentkezett, ahol Paulay Ede, Szigeti József és Gyulai Pál tanítványa lett, melynek elvégzése után 1870-ben a Nemzeti Színházhoz szerződtették, melynek 1909-től örökös tagja lett.

Kalmár Újházy Ede Iskolai tanulmányainak végeztével a színészi pályára lépett 1870-ben a Nemzeti Színház tagja, 1888-ban az Operaház játékmestere is lett, 1910-től a Nemzeti Színház örökös tagja. Huszonöt éven át a Színakadémia tanára volt. Fejedelem E. Kovács Gyula 1856-ban kezdte meg színészi működését Debrecenben, Láng társulatánál. Első szerepe a „Pál fordulása” című vígjátékban volt ban a Petőfi Társaság, majd az Erdélyi Irodalmi Társaság, a nagyváradi Szigligeti Társaság és a debreceni Csokonai Kör is tagjai közé választotta től haláláig a kolozsvári színház hősszínésze és művészi vezetője volt. Számos Shakespeare-mű bemutatásával megelőzte a pesti Nemzeti Színházat. Tudós Bercsényi Béla Pályáját vidéken kezdte, majd 1873-ban szerződtette a Nemzeti Színház ban a színi tanoda tanára, majd 1888-ban a Petőfi Társaság tagja lett. A színpad című folyóiratot szerkesztette (1873). Írt költeményeket és novellákat is. A Nemzeti Színházban több társadalmi drámája és fordítása került színre.

Ilma Molnárné Kocsisovszky Borcsa A Budai Népszínházban tűnt fel először 1867-ben, de már öt és múlva (1872. ápr. 10.) a Nemzeti Színház tagja lett, ahol nyugdíjba meneteléig játszott. Páratlan tehetségű naiva volt, de betegsége miatt 1885 decemberében elhagyta a pályát és visszavonult. Balga Vízvári Gyula Pályafutását Veszprémben kezdte 1859-ben nyarán Miklósy Gyula meghívására került Pestre, 1873-ban pedig Szigligeti Ede hívta a Nemzeti Színházhoz ben vonult nyugállományba, ekkor választották meg a színház örökös tagjává.

Éj Fáy Szeréna Már 12 éves korában bejutott a Színművészeti Akadémiára, ahol Szigeti József volt a mestere. Ennek elvégzése után, 1880-ban a Paulay Ede által vezetett Nemzeti Színház tagja, 1918-tól örökös tagja lett. Mivel kezdetben a tragikai szerepkörben Jászai Mari és Márkus Emília mellett nehezen tudott érvényesülni, 1895-ben elszerződött a Nemzetiből. Kísérő zene : Erkel Gyula

Köszönjük a figyelmet! A Szeretjük a t(h)eát, rumot! csapata