Táplálkozás biokémiája Egészségügyi mérnököknek 2015 (27.tétel)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Az A vércsoport.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A vitaminok és ásványi sók
Az ásványi anyagok forgalma
Méregtelenítés A szervezetbe kerülő anyagok sorsa: 1. Energiaforrások
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Egészségügyi Mérnököknek 2010
A köszvény Arthritis urica.
Sorvadás Dr. Boda Márta.
A hasnyálmirigy.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
LIPIDEK.
TÁPLÁLKOZÁS.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A szervezet energiaforgalma
Zsíranyagcsere, hyperlipidaemiák, rizikó tényezők
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Az újszülöttek ellátása; koraszülött, érett újszülött, csecsemő-táplálás testi és értelmi fejlődés, illetve ennek zavarai az első életévben. Dr. Tomsits.
Karnitin β-hidroxi-γ-N-trimetilamino-vajsav. (Vérben keringő) karnitin forrásai: - főképp állati eredetű táplálék (1-8%), 300 μmol/nap - szintézis májban.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Alkoholfogyasztás-Tünettan
A légzés fogalma és jelentősége
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet energiaforgalma
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A szervezet energiaforgalma
Az inzulinrezisztencia döntő szerepe a 2-es típusú diabetes létrejöttében és kimenetelében Bevezető gondolatok IV. Szegedi Diabétesz Nap október.
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
Hasnyálmirigy.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A hasznos kender Cannabis sativa L..
A szervezet energiaforgalma
Méregtelenítés A szervezetbe kerülő anyagok sorsa: 1. Energiaforrások
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

Táplálkozás biokémiája Egészségügyi mérnököknek 2015 (27.tétel)

Makronutriensek: Fehérje, szénhidrát: 17 KJ/g Zsír: 38 KJ/g Energiaszükséglet függ: Testtömeg, testfelszín, nem, kor, fizikai aktivitás Férfi átlagosan: KJ/nap Nők átlagosan: 9200 Kj/nap (terhesség, laktáció↑)

Fehérjék Gyors metabolizmus (300g/nap) Fehérjeraktár nincs (zsír) Javasolt szükséglet: 0,8g/tskg/nap Abszolút minimum: 15g/nap Élettani minimum: 30g/nap Gyerek, terhesség, szoptatás, betegség (trauma, műtét) után ↑ Ok: adrenalin, glukagon, kortizol szint, láz ↑ : Felgyorsul a lipolízis, proteolízis, glukoneogenezis Katabolikus válasz Magas kalória és fehérjetartalmú diéta kell

Egészséges felnőtt: N-egyensúly Ürítés: Vizelet (88%), széklet (10%), egyéb (bőr, haj, köröm, izzadság: 2%) N: csak a fehérjékből (16 t%), táplálékkal + mérleg: Növekedés, terhesség, laktáció, műtéti vagy metabolikus stressz után - mérleg: nem megfelelő táplálkozás, betegség (műtét, stressz fertőzés)

Aminosavhiány Mennyiségi: 1.Elégtelen kalória→glukoneogenezis (Marasmus: Vékony, fejlődésben elmaradt gyerekek, csökkent epesav termelés, elégtelen emésztés, krónikus hasmenés, Mg 2+ és K + hiány) 2. Elégséges kalória, de fehérjeszegény (Kwashiorkor: Ödéma, megállt növekedés, krónikus hasmenés, immunfunkciók károsodnak→fertőzés) Minőségi: Néhány esszenciális aminosav hiányzik (Lys, Met, Cys, Trp) (Vegetáriánusok: teljes értékű fehérjék kellenek, változatos étrend)

Fontosabb genetikai hátterű betegségek Gluténérzékenység: Egyes gabonamagvakban gliadin és glutanin fehérjék keveréke. Hasmenés,felszívódási zavarok. Gluténmentes diéta: Tünetmentesség Tejfehérje allergia: Elsősorban csecsemőknél

Életmóddal összefüggő betegségek Túlzott protein-bevitel: Fokozott veseműködés, Ca 2+ ürülés, pótolni kell Alkoholizmus: Protein-energy malnutrition (PEM) Vitaminhiány-betegségek Metabolikus szindróma (kövérség esetén): Inzulin rezisztencia→gátlódik a transzporter kihelyződése, és aktiválódik a hormonszenzitív lipáz: vércukorszint↑, szabad zsírsavszint↑, VLDL szint↑, vérkoleszterinszint↑ → Diabétesz, érelmeszesedés

Egyéb fontos táplálékok Vitaminok Zsírok: Linolsav, linolénsav esszenciálisok Zsírban oldódó vitaminok Étkezési rostok: Glülózt megkötik, felszívódását lassítják Koleszterint kötnek Karcinogéneket adszorbeálhatnak

Biotranszformáció Egészségügyi Mérnököknek 2015 (25.tétel)

*

Alkohol metabolizmus Egészségügyi mérnököknek 2013 (26. tétel)

Etanol: CH 3 -CH 2 -OH Energiatartalom: 30 KJ/g (zsír: 38 KJ/g, fehérje, szénhidrát: 17 KJ/g) Emberi szervezet nem termeli, enyhe méreg Lebontása a májban 1-2 ‰ : enyhe mérgezés 2-4 ‰ : közepes mérgezés 4-5 ‰ : súlyosmérgezés >5 ‰ : halálos mérgezés

Etanol: CH 3 -CH 2 -OH Acetaldehid: CH 3 -CHO Ecetsav: CH 3 -COOH AcKoA citrát-kör zsírsav szintézis koleszterin 1. (a,b,c) 2. 3.

1.a1.b1.c 2. 3.

1.a Alkohol dehidrogenáz: -Citoplazmatikus -Nem indukálható -Normál állapotban az alkohol kb. ¾-ét ez bontja -DK-Ázsiában örökletesen fokozott aktivitás: Acetaldehidémia -K m = 0,2 – 2 mM -1 ‰ = 21,7 mM: tehát itt már eléri aktivitásának maximumát

1.b Mikroszómális etanol oxidáló rendszer (MEOS): -A cit P450 család tagja, CYP2E1 -Széles specificitású monooxigenáz -Indukálható, (aktiválható) -Normál esetben 30-35%, indukáltan 65-70%-át az alkoholnak ő metabolizálja -Egyéb szubsztrátok: Acetaldehid, éterek, CCL4, acetaminofen, fenol, anilin, stb.

1.c Kataláz (peroxiszómában): Igen kicsi a jelentősége, maximum az etanol 5-10 %-át alakítja át. 2. Aldehid dehidrogenáz: Általában aktivitása nagyobb, mint az ADH-é, ezért nagyon alacsony acetaldehid koncentráció a vérben 3. Acetát tiokináz: Citoplazma, peroxiszóma, mitokondrium Nincs reguláció: alkohol→AcKoA

EtOH akut hatásai: 1.Zsírsav-etilészter keletkezik: Károsítja a membránokat, megváltozik a rigiditás 2. Részleges szétkapcsolószer: Oxigénfogyasztás nő, ATP-termelés csökken (tehát mégsem lehet felhízni alkohol-diétán!) Nem-alkoholista mája: kb. 10g/óra metabolizálódik 0.5 l sör (5%) = 25 ml = 20 g EtOH → 2 óra