A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Mozgókép és médiaismeret
Történeti episztemológia
A publicisztikai és tájékoztató műfajok
A holokauszt tanítása iskolámban
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
VI. Interaktív Tábla Konferencia
Az információszerzés.
A történelem forrásai „Mélységes mély a múltnak kútja.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
MÉDIATÉKA Az Egyetemi Könyvtár multimédiás szolgáltatása
Nemzetiségi hagyományok:Húsvéti népszokások Témahét.
Régmúlt idők, melyek most is elkísérnek, a történelemmel rezonáló lelkünkben élnek. A FESTMÉNYEK segítenek felébreszteni ezeket az élményeket, ahogy a.
Régészet Szerényi Dóra
Hagyományos szemléltető eszközök
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
E-learning alapú távoktatásos képzés
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Könyvtárhasználat.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Az e-portfólió használati köre
Tartalmi szempontok december 22-én elindult az M2 Gyerekcsatorna 1. Erőszakmentes, tanulságos, barátságos, vidám, európai és magyar értékek 2. Klasszikus,
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
MÚLT ÉS TÖRTÉNELEM Történettudomány és történetfilozófia
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Túl az első lépéseken... II. Múzeumandragógiai konferencia Budapest október 17. (TÁMOP /B) -- Bodolai Mária Speciális csoportok a Damjanich.
Média és múzeumandragógia Szabó József. A múzeum fő feladatai a muzeális anyag gyűjtése, rendezése és feldolgozása; a gyűjtemények elhelyezése, nyilvántartása.
Mikor olyan összetört a szíved,
Egy sikeres magyar márkaépítés. Hol kezdődik a mese? Említésre méltó magyar szereplő 2004 közepéig nincs az ásványvízpiacon 2004, a párizsi Aqua Eauscar.
Egyik évben legjobb barátok lehettek,
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Összeállítója: Farkas István
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
A tankönyv szerepe az oktatás korszerűsítésében október 19. Kojanitz László u.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Szakmai gyakorlat Szarvas április 3. – 16. ERASMUS+ Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsöde.
Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. Sajtómappa Archeológiai és Művészettörténeti Központ.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Készítsünk saját címert! Készítette:Szabó Katalin
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
A dajka kötelességei 1846-ban
A magyar nép őstörténete
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Mindnyájan néha azt mondjuk a barátainknak. . .
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.

Honnan meríthetünk ismereteket a mindennapi életünkben? Mely forrásunk a legmegbízhatóbb? Internet - ismeretei nem mindig megbízhatóak Televízió – dokumentum, híradó, szemtanúk Rádió – objektív /tárgyilagos/ és szubjektív /egyéni tapasztalatait rávetítő/ műsorok Újság – napi események, szenzációk Okos telefon – gyors infó, forrást ellenőrizni kell Könyvek – szakkönyvek a kor tudását tükrözik Filmek – dokumentumfilm hiteles képet adhat Vizsgáljuk meg a forrás hitelességét!

A csokoládépapír rejtélye Mikor és hol gyártották? (fogyaszthatóság, lejárata) Milyen nyelvterületen készítették? Kik gyártották, forgalmazták, fogyasztották? Mi az anyagösszetétele? Milyen növényeket, anyagokat ismertek már abban a korban, mit használtak? (Például: mogyoró, dió, tej, kakaó) Mekkora tömegű? ( 100g ? 300g? Vagy kisebb?)

A források két nagy csoportja Írott Oklevél Kódex Sírfelirat Igazolvány Íratlan: Tárgyi: Írást nem tartalmazó tárgyak (kard, váza) Képi (fotó, festmény, rajz) Hangi (felvétel, CD ) Hagyomány: (szokások, népmesék, mondák, regék, stb.)

Akik a forrásokkal dolgoznak… Nyelvészek, néprajzosok, régészek, antropológusok (embertan), restaurátorok (régi tárgyak helyreállítói), történészek, kutatók. „A legrégebbi korokból csak tárgyak maradtak ránk: kőeszközök, cserépedények, lakóházak nyomai, ékszerek, barlangfestmények. A szakemberek számára ezek mindegyike nagyon sok új ismeretet nyújt. A hagyományok vagy szóbeli közlésekből ismerhetők meg, vagy úgy, hogy a kutatók megfigyelik a hagyományt ápolókat (pl. egy falusi lakodalmat). Ma már a hagyományok egy részét lejegyezve is megtaláljuk. Ilyenek a népszokások, népdalok, mesék, mondák. A hagyományokban gyakran évszázados, sőt évezredes gondolatok, vélekedések őrződtek meg. Ezek a források csak akkor mondanak igazat nekünk, ha hozzáértően faggatjuk őket. Mindegyik csoport vizsgálata megfelelő szakértelmet kíván, de a hétköznapi embernek is sok érdekeset elmesélnek a régmúltról, ha figyelmesen szemléli azokat.” (Mozaik kiadó Történelem 5.osztály.) A régészek kutatják fel a múlt tárgyait, 4x4m-es próbaásás, kisseprővel, kisecsettel megtisztítják, lerajzolják, fotózzák, megmérik, csomagolják, lajstromozzák és a múzeumokba szállítják, ahol a restaurátorok összeillesztik, szükség esetén kiegészítik a megkapott anyagot. A muzeológusok kiállítják, a közönség számára láthatóvá, elérhetővé teszik. A munka fázisai: 1, leletek megtalálása 2, feltárása 3, feldolgozása 4, kiállítása.

Összegzés a történelem forrásairól „Ahogyan visszafelé haladunk az időben, egyre kevesebb segítséget kapunk a valóság (hű, igaz) megismeréshez. Ekkor már minden kicsiny(ke) adatmorzsa fontossá válik. A régmúlt eseményeit talán soha nem ismerhetjük meg teljesen, bármennyire is törekszünk erre. Ezért nem mondhatjuk biztosan, hogy valami így vagy úgy történt, hanem csak azt, hogy így történhetett.” (Mozaik kiadó, Történelem 5.o.)

Források: MOZAIK Könyvkiadó 5. oszt. Tankönyv első leckéje E-tankönyv alapján Internet képtárából másolt képek Köszönöm a figyelmet. Jó tanulást kívánok mindenkinek! Kati néni