Fiskális decentralizáció az Európai Unióban Tanulságok és kihívások 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Állami szerepvállalás és/vagy egyéni felelősség Albert Fruzsina–Dávid Beáta MTA SZKI.
Advertisements

A régiók kialakításának finanszírozási kérdései Vigvári András
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Településmarketing Értékaudit.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
EU II..
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Pécs, szeptember 15. A „régióvá válás” autonóm lehetőségei – brüsszeli képviselet,
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
1914.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Készítette:Makra Betti Dátum:
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
MTA Regionális Kutatások Központja Középszintű reform és/vagy területi léptékváltás Pálné Kovács Ilona
Európa regionális földrajza
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az államháztartás.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Gazdasági rendszerek.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Fiskális decentralizáció az Európai Unióban Tanulságok és kihívások 1

Miért van szükség a fiskális decentralizációra? -A globalizáció új, alkalmazkodó irányítási struktúrákat követel meg -Fokozott nemzetközi gazdasági integráció, nemcsak az EU-ban, hanem globálisan is -Az integráció a GMU-ban a legerősebb: erős kapcsolódási pontok, azonban vannak tanulságok a világ más régiói számára; erről jelenleg vita folyik az OECD-ben -A tanulságokat politikai és gazdasági elemzésekből lehet levonni -A fiskális decentralizációt sokféleség jellemzi, és tükrözi a hatáskörök megosztását az EU-ban 2

A hatáskörök megosztása az EU-ban helyi és regionális önkormányzat működik a 28 tagállamban, ebből: 250 régió (31 föderális/kvázi-föderális jogalany) 981 köztes jogalany (tartományok, megyék stb.) település: - 41%-uk Franciaországban - 13%-uk Németországban - 9%-uk a Cseh Köztársaságban szubnacionális szintek: 1 van 11 tagállamban 2 van 9 tagállamban 3 van 7 tagállamban 3

Decentralizált hatáskörök – heterogén területi berendezkedés - 23 egységállam igen heterogén területi berendezkedéssel -3 szövetségi állam (AT, BE, DE) -1 kvázi-föderális állam (ES) -8 tagállam bizonyos jogalkotási hatásköröket átruházott régióira - az összes régióra (AT, BE, DE, IT, ES) - területének egy részére (FI, PT, UK) - azaz 74 régió rendelkezik jogalkotói hatáskörrel -További információkért lásd a következő linket: 4

Tendenciák – területi berendezkedés óta 16 tagállam kezdett a szubnacionális hatóságok szerkezetét és hatásköreit megváltoztató reformokba -Jelenleg viták zajlanak Lengyelországban, Franciaországban, Olaszországban és Romániában -A pénzügyi válság következményei -Nagyvárosi térségek létrehozása (9 tagállam) -Vita a hatáskörökről és a finanszírozásról -A gazdasági válság területi átszervezéshez és az erőforrások egyesítéséhez vezet -Vannak olyan különálló és aszimmetrikus folyamatok is, mint például a hatáskörök intézményi szerveződésének módosítása (diszkrét föderalizáció, decentralizáció és újraközpontosítás) -Léteznek intézményi és területi reformok is (például Görögország) 5

Tendenciák – fiskális hatáskörök -Fokozott fiskális decentralizáció az EU-ban a kiadások és bevételek nagy aránya mellett – különböző trendek -A helyi és regionális önkormányzatok kiadásai a GDP 16%-át, a közszféra kiadásainak 34%-át, a közszféra bevételeinek 36%-át teszik ki -A helyi és regionális önkormányzatok a közberuházások 66,5%-áért felelősek -Erősödő aggodalom, hogy a szubnacionális fiskális politikák gátolhatják a nemzeti költségvetési célok megvalósítását, -...amelyek – az uniós költségvetési felügyelet keretében – az államháztartásra vonatkoznak (ideértve a szubnacionális szinteket is), míg a megvalósításuk iránti felelősség a központi kormányokat terheli -A DG ECFIN által, „Fiskális decentralizáció az EU-ban” tárgykörben végzett kutatás („Public Finances in EMU”, 2012) 6

Fiskális decentralizáció – főbb trendek 7 A kiadások decentralizációja igen eltérő képet mutat a tagállamokban – a legmagasabb Dániában, Spanyolországban és Svédországban Nagy arányú nemcsak az alkotmányosan föderális országokban, hanem néhány egységállamban is, és 1995 óta növekedett a legtöbb tagállamban. → 10 százalékponttal vagy többel Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, Svédországban, Dániában és Finnországban A bevételek decentralizációja >30% a következő országokban: DK, ES, SE, FI, BE, DE, PL, NL, UK, LT, IT, AT és LV … és 2010 között növekedett a legtöbb tagállamban (27 közül 17- ben), különösen a következő országokban: RO, PL, LV, ES, SK, DK és LT

A bevételek típusai Két fő forrás: adók és a központi kormánytól kapott pénzügyi transzferek...általában véve a transzferek enyhe túlsúlya figyelhető meg: a szubnacionális bevételek 50%-ánál több a következő országokban: PL, LT, CY, BE, HU, IE, UK, RO, BG, NL, EL, MT, DK és IT (az adók csak Svédországban, Németországban, Ausztriában és Lettországban tesznek ki 50%-nál többet) Az adók decentralizációja nem haladt egy ütemben a kiadások decentralizációjával, mivel a szubnacionális adóbevételek a szubnacionális szint kiadásainak kevesebb mint felét fedezik az összes tagállamban, kivéve Svédországot és Németországot A legtöbb decentralizált hatáskör általában a környezetvédelem és lakhatás területeire vonatkozik, ezt követi a szabadidő, kultúra, a vallás és az oktatás 8

9 A szubnacionális deficitek jelentős mértékűek számos tagállamban.....a deficit a legnagyobb Spanyolországban (a GDP 4%- a, azaz az államháztartás hiányának fele), ezt követi PL, AT, DE és BE (kb. a GDP 1%-a), és a helyzet 1999 óta általánosan rosszabbodott. Ezzel szemben a szubnacionális adósság a GDP- nek kevesebb mint 10%-át teszi ki, kivéve Spanyolországot (30%), Németországot és Belgiumot Szubnacionális deficit és adósság

Fiskális decentralizáció – trendek az EU-ban -A szubnacionális szintekre átruházott funkciók: általában a kifejezetten helyi dimenzióval rendelkező hatáskörök, azonban ide tartozik az oktatás, a szociális védelem, a környezetvédelem és az egészségügy is -Autonóm szubnacionális adók számos uniós tagállamban léteznek, főképpen a nagyobb mértékben decentralizált államokban. Az ingatlanadó a legelterjedtebb. -A közös adók komoly terhet jelentenek a legtöbb új tagállamban (de Ausztriában, Portugáliában, Görögországban és Belgiumban is), elsősorban a személyi jövedelemadó vonatkozásában. -Az általános és (pl. beruházási célokra) elkülönített transzferek gyakran egymás mellett is létezhetnek. -A szubnacionális kormányzatokra gyakran fiskális szabályok (pl. tőkekiadásokra vonatkozó deficiteket korlátozó és hitelfelvételi korlátokat meghatározó aranyszabályok) vonatkoznak -A nagyobb mértékben decentralizált országokban létezik költségvetési koordináció a kormányzati szintek között (pl. belső stabilitási paktumok), azonban ennek hatékonysága változó -Általában véve de facto kizárt a szubnacionális szint csődje, azonban a központi kormányzat általi, közpénzből való megmentés egyben a szubnacionális szuverenitás jelentős sérelmét is jelenti 10

Fiskális decentralizáció – Mit jelent a költségvetési mérleg számára? Az eredmények a következőket mutatják: -A kiadások decentralizációja általában az elsődleges egyenleg javulásához vezet az alacsonyabb kiadások és a magasabb bevételek révén -Ha a szubnacionális bevételek elsősorban adókból származnak, a decentralizáció költségvetési mérlegre gyakorolt hatása jobb, -azonban ez a hatás rosszabb, ha a bevételek nagyrészt transzferekből származnak. -A szubnacionális kiadások elsősorban adókkal és díjakkal való fedezése javítja a költségvetés mérlegét. -A szubnacionális szint hitelfelvételi korlátai részben ellensúlyozzák a transzferek államháztartási egyensúlyra gyakorolt negatív hatását. A tervezés fontos szempont! Nem maga a decentralizáció a problematikus, hanem inkább a megfelelő tervezésre kellene odafigyelni, hogy elegendő pénzügyi felelősséget biztosítsunk a szubnacionális szint számára. 11

Következtetések -A fiskális decentralizáció növekvő jelentőséggel bír az EU-ban. -Ez szorosan kapcsolódik ahhoz az egyre fokozódó vitához, amelyet a decentralizációról folytatnak az EU-ban (regionalizmus kontra szeparatizmus, decentralizáció és újbóli központosítás....) -A megnövekedett jelentőség politikai jellegű okokra vezethető vissza, a fokozott elszámoltathatóságra és a korrupció elleni küzdelemre, -azonban a gazdasági és pénzügyi válságra, valamint a szubnacionális deficitek és adósságok méretére adott válaszként is értelmezhető -Gazdasági és fiskális érvek szólhatnak a további fiskális decentralizáció mellett (a tervezés fontos szempont!) 12