1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Pásztor Tibor főosztályvezető
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Pályaválasztás 2014/2015-ös tanév KnéKE.
AZ ISKOLAI RENDSZERŰ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE
A Kormány intézkedései és tervei
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
Munkavállalás OKJ szakképesítéssel? Előadó: Eperjesi Zsuzsanna képzési igazgató Változások a szakképzésben konferencia PBKIK november 29.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
Pályaválasztás 2015/2016-os tanév KnéKE.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A szakértők szerepe a szakképzési stratégia megvalósításában
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Duális szakképzés Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal Nyíregyháza, március 01.
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája Pályaválasztási tájékoztató.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
A munkaerőpiac kihívásai és a szakképzésben rejlő lehetőségek Pest megyében Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár A szakképzés.
A GAZDASÁG ÉS A TÁRSADALOM SZOLGÁLATÁBAN Debrecen január 26. Tirpák Zsolt főigazgató szeptember 1.
D UNAÚJVÁROSI S ZAKKÉPZÉSI C ENTRUM IGAZGATÓI TÁJÉKOZTATÓ ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
11 A Nemzetgazdasági Minisztérium koncepciója a magyar szakoktatás megújítására Dr. A Nemzetgazdasági Minisztérium koncepciója a magyar szakoktatás megújítására.
Társadalmi tudatformálás
Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum
Az egyházi szakképzés helyzete Koblencz Attila
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája
KAPOSVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NAGYATÁDI ADY ENDRE GIMNÁZIUMA, SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Aktualitások a magyar szakképzés és felnőttképzés rendszerében
Szakképzési centrumok
SZAKEMBERKÉRDÉS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI SZAKKÉPZÉSBEN
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Szakképzési pályaorientációs fórum
Kompetencia Végzettség
„Az egyetlen igazi boldogságot akkor találjuk meg, ha szüntelenül befelé növekszünk, és igazabbá, nagylelkűbbé, egyszerűbbé, emberibbé, kedvesebbé és tevékenyebbé.
Határokon átívelő projektek.
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár GTTSZ szeptember 28.

2 I. A munkaerőpiac aktuális kérdései

3 ÚJ PRIORITÁSOK A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN Az egyik legnagyobb kihívás Európában a gazdasági növekedés beindítása és a foglalkoztatás bővítése Az EU 75%-ra (20-64 éves) kívánja növelni a rátát 2020-ig Magyarország az EU-átlaghoz való foglalkoztatási felzárkózást és az ország átfogó, teljes újjászervezését tűzte ki célul Magyarországnak a célkitűzés eléréséhez komoly erőfeszítéseket kell tennie (4,5-4,6 millió foglalkoztatott) A gazdasági fordulatot követő munkaerő-kereslet bővülés új prioritásokat határoz meg a foglalkoztatáspolitika számára

4 Hogyan változtak a fő munkaerő-piaci trendek a kormányváltás után?

5 Hol sikerült leginkább növelni a foglalkoztatást a kormányváltás óta?

6 Mi az oka a foglalkoztatási lemaradásunknak az európai átlagtól?

7 A hazai munkaerő-piaci általános jellemzője A munkaerő iránti kereslet és kínálat egyensúlytalansága Munkanélküliség Munkaerőhiány A munkaerőhiány okai: -Területi különbségek -Szakmaszerkezeti eltérések -Oktatás minősége -Munkatapasztalat hiánya

8 LEGNEHEZEBB FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI KIHÍVÁS Olyan munkaerőt kell nagyobb tömegben bevonni a foglalkoztatásba, amelyik jelenleg: Alacsony termelékenységű Képzetlen, vagy alacsony iskolai végzettségű Tartósan munka nélkül lévő Munkatapasztalattal nem rendelkező Szaktudása elavult

9 II. A szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre

10 1. A szakképzés helyzete Ipar 4.0 Növekvő kereslet és szakemberhiány Irinyi Terv

11 2. A magyar szakpolitika válasza: „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” c. koncepció Főbb intézkedési területek a koncepció alapján: A duális képzési struktúra kiterjesztése (munkaadók ösztönzése, kamarai garancia) A szakképzésbe történő beiskolázás kereteinek bővítése és növelése (korhatár emelés, 2. szakképesítés, ösztöndíj) Új fenntartói struktúra létrehozása: (szakképzési centrumok)

12 3. A szakképzési centrumok július 1-től NGM fenntartásában 44 db szakképzési centrum (378 tagintézmény) Budapesten 5 db, megyénként 1-3 fenntartói feladatok ellátásában a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, mint középirányító szerv vesz részt minimális tanulói létszám: 2000 fő önálló költségvetési szerv, többcélú intézményként működik

13 4. Az új fenntartói struktúra eredményei -Átlátható és koordinálható intézmény egységek -Költséghatékony gazdálkodás, bérek és számlák rendszeresen kifizetése -Szakmai hálózat alapjai megteremtődtek -Kapcsolattartás a helyi gazdasági szereplőkkel -Felnőttoktatásban részt vevők létszámának növekedése -Növekvő érdeklődés a szakképzés iránt

14 Tanulószerződést lehetővé tettük a felnőttoktatásban tanulók részére szeptember 1-től „Kamarai garanciavállalás”: a tanuló gyakorlati képzése csak akkor folyhat iskolai tanműhelyben, ha a gazdasági kamara igazolja, hogy nem tud gyakorlati képzést végző vállalatot biztosítani A felsőoktatási duális képzés finanszírozási hátterét megteremtettük szeptember 1-től A gyakorlati oktatásvezető munkakör visszaállítása Munkaadók pénzügyi ösztönzése A gazdaság által fokozottan igényelt, ún. hiány-szakképesítések számának emelése (2016-tól 20 db megyénként) 5. A duális szakképzés kiterjesztése

15 6. A szakképzési centrumok mint képzési és szolgáltató központok, „hálózat” jellegű működés idegen nyelvi tudás bővítése informatikai tudás bővítése életpálya tanácsadás SzC LLL SzC

16 7. Új képzési struktúra bevezetése  Mindkét tanulási út érettségivel végződik.  a szakgimnáziumi érettségivel szakképesítés is szerezhető  A szeptember 1-jei bevezetésig átdolgozásra kerültek a működést megalapozó jogszabályok (OKJ, kerettanterv, szakmai és vizsgakövetelmények) Intézményi struktúra átalakulása

17 8. Új szakképesítések (a felnőttoktatás kiszélesítése) -Autóbuszvezető, Tehergépkocsi-vezető -Kereskedelmi üzletkötő, Üzleti szolgáltatási munkatárs, Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző, Mérlegképes könyvelő -Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I., II.

18 9. Fejlesztési irányok -A középiskolai felvételi rendszer átalakítása -A technikusi végzettség beszámítása a BA/BSC szakoknál -a tanulószerződések kiterjesztése alacsonyabb évfolyamokra, -üzemek feletti tanműhelyi kategória kialakítása (magas színvonalú képzési szolgáltatás), -szintvizsga és mestervizsga rendszer átgondolása, átalakítása -adminisztráció-csökkenéssel járó egyszerűsítések

Felsőoktatási duális képzés től egyre több (gyakorlatigényes) képzési területen -Duális Képzési Tanács (2015. január: a duális képzés alapelvei és általános követelményrendszere) -Eredmények: 2015/2016-os tanév:2016/2017-es tanév: 19 felsőoktatási24 felsőoktatási intézmény (48 intézményszak, számos mesterképzés) 200 partnerszervezet több mint 500 partnerszervezet 400 hallgatómintegy 2600 képzési hely -Jelentős adózási kedvezmények

20 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!