A szimfonikus zenekar hangszerei Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hangszerek Musikinstrumente
Advertisements

Hengerelt Vas Gerendák
Hieroglifák.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
Készítette: Sábián Róbert
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester.
YES •A "progresszív" (haladó) kifejezést a mai napig használják olyan zenei törekvésekre, amelyek kísérleti módon, az adott műfaj megszokott, elfogadott.
 HonlapokHonlapok  FesztiválokFesztiválok  IntézményekIntézmények  RádiókRádiók Kilépés.
Mezopotámiai régészeti leletek
ADVENT.
A hosszúság mérése.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Matematika a zenében.
Fizika – hang – zene – orgona
Eredete és fajtái angol eredetű játék és sportág, melynek során apró
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
A Szimfonikus zenekar hangszerei
Bécsi klasszicizmus Joseph Haydn
Ókori görög régészeti leletek
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Védett növények a Bükkben
Ókori görög régészeti leletek
Ázsia zenéi.
ÖNTÉSZET.
Avagy a világ ismerete az ókorban
Ritmus.
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A sörfüggvény és a női lábak
Fúvós hangszerek működése
MARINA HOTEL AZ ÖBÖLBEN
A zene Ókori Róma Bizánc.
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
HANGSZER VERSENY.
A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem érzékeny,
Húros hangszerek működése
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
A Latiméria.
Vigyázat: minden üzenet!
Magyar zeneszerzők Bartók Béla Kodály Zoltán Liszt Ferenc.
A zene története készítette: Szabóné Lukács Éva
GITÁR. Húros, ezen belül pengetős hangszerek csoportjába tartozó hangszer. Megszólaltatása pengetővel vagy ujjal történik. Általában hat húrja van. A.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
Kakukktojás játék. 1.G. P. da Palestrina William Byrd Thomas Morley Orlandus Lassus Arezzoi Guido Luca Marenzio Arezzoi Guido, mert ő a középkorban volt.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Győr
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Soundwave Painting Hanghullám művész
A hang.
Hangszerek Zongora Gitár.
Összefoglalás Hangok.
Szerkesztette:Balogh Krisztina
ZADAR.
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
Készítette: Blága Bence és Jenei Gréta 5.osztály
A matematika a zenében.
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Hangtan.
ADVENT.
17. szabály - A szögletrúgás
Hangszintézis Hangkeltés természetes és mesterséges eszközökkel
A zenei akusztika alapelemei Hangsorok, hangszerek, együttesek
Előadás másolata:

A szimfonikus zenekar hangszerei Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes A hangszerek világa A szimfonikus zenekar hangszerei Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes

Zenekarok a komoly zenében Barokk zenekar Szimfonikus zenekar (klasszicizmus) kevés számú hangszer (10-12) csak vonós hangszerek + continuó (kíséret) a zenészek félkörben állva muzsikálnak a vezető a continuón (ált. csembaló) játszik nagy létszámú együttes (kb.50 fő) 4 hangszercsoport: vonós, fafúvós, rézfúvós, ütős félkörben ülve zenélnek karmester irányítja (dirigálja) az együttest

A szimfonikus zenekar hangszerei

1. VONÓS hangszerek

Hegedű (violin) „ Ha Isten, mint mondják, a maga képére teremtette az embert, akkor bízvást állíthatjuk, hogy az ember saját képére alkotta a hegedűt, helyesebben a nő képére, mert a hegedű gyönyörű istennő. ” Yehudi Menuhin

Mélyhegedű (brácsa, viola) A hangszer a hegedűnél valamivel nagyobb méretű, de vele teljesen azonos tartású, emiatt nehézkesebb és fárasztóbb játék jellemzi (nagyobb távolságok a balkéz ujjai közt, a hangszer és a vonó is nehezebb stb.)

Gordonka (cselló) A hegedűvel és a brácsával ellentétben ezen hangszert játék közben a földre kell támasztani és ülve játszani rajta. A cselló a hegedű után a legdallamosabb vonós hangszer, melynek hangja legközelebb áll az emberi hanghoz.

Gordon (nagybőgő) A hangszer kb. 170–180 cm hosszú. A vonós hangszerek közé soroljuk, közöttük a nagybőgő a legmélyebb.

Hárfa A hárfa pengetős hangszer . Az emberiség egyik legősibb hangszere, amely feltehetőleg Egyiptomból vagy Mezopotámiából származik. A koncerthárfa magassága 180 cm és 47 húrja van. A hárfás dolgának megkönnyebbítésére néhány húr színes a hárfán: a C húrok mindig pirosak, az F húrok kékek/feketék. Legrövidebb húrja 7 cm, a leghosszabb húrja 150 cm hosszú.

2. Fafúvósok

Piccolo A piccolo vagy pikoló, fúvós hangszer, nevét az olasz piccolo (kicsi) szóról kapta. A fuvola kicsinyített mása.

Fuvola A fuvola - bár eleinte a többi fafúvóshoz hasonlóan fából készítették - ma már 65-70 cm hosszú, fémből készült hangszer. Leggyakrabban fémből, nikkelezett sárgarézből, nikkelezüstből készítik; az igényes hangszerek anyaga ezüstötvözet, esetleg arany.

Oboa Furata kúp alakú, hangteste leggyakrabban kemény fából (puszpáng-, ében-, illetve vadkörtefából) készül, enyhén szélesedő tölcsérrel. Hangjának jellegzetes színét az adja, hogy a levegő egy nádból készült fúvókán át jut a hangszer testébe. A fúvóka két, egymással szembe fordított nádnyelvből áll. A két nyelv között nagyon kicsi rés keletkezik, ezen kell átpréselni a játékosnak a levegőt. Fizikai értelemben ez az oboajáték legnehezebb és legfárasztóbb része. Az oboa szólamának kialakításakor arra is ügyelnie kell a zeneszerzőnek, hogy a játékosnak legyen ideje pihenni.

Klarinét A klarinét körülbelül 70-80 cm hosszú, általában puszpáng- vagy ébenfából készült hangszer. A hangszer megfújása viszonylag könnyű, de a hangszer szerkezete, billentyűrendszere rendkívül bonyolult. A fogások megtalálása hosszas gyakorlást igényel.

Fagott A fagott a fafúvós család legnagyobb, legmélyebb hangzású tagja. Közel három méter hosszú csövét, amely általában juharfából készül, U-alakban meghajlítják, mégpedig úgy, hogy az egyik szárny hosszabb legyen a másiknál.

3. Rézfúvósok

Trombita A trombita egy változó keresztmetszetű, többszörösen meghajlított csőből áll, melynek egyik végén helyezkedik el a fúvóka, a másik vége tölcsérszerűen kiszélesedik. Anyaga sárgaréz, vagy más rézötvözet.

Kürt A kürt megszólaltatásának van egy sajátossága, ami megkülönbözteti a többi rézfúvós hangszertől, ez pedig a kézzel alkalmazott fojtás technikája. A hangszer formája lehetővé teszi, hogy a zenész a jobb kezét belehelyezze a kürt tölcsérének torkolatába, és ezzel módosítsa a hangmagasságokat.

Harsona (pozán) Jellegzetes vonása az U alakú mozgatható csőszakasz, a tolócső, amellyel a hangszer csőrezonátorának hosszát, tehát hangmagasságát lehet változtatni.

Tuba A tuba egy hosszú, többszörösen meghajlított csőből áll, melynek hossza 480 cm. A legmélyebb hangú rézfúvós hangszer. Szentpáli Roland

Ütőhangszerek

Üstdob (timpani)

Dobok

Cintányér

Triangulum és kínai fadob

Gong

Metallofon

Xilofon Hangolt falemezekből álló ütőhangszer. Nemzetközi zenei szakszó (xylophon) a görög xülon (‘fa’) és phóné (‘hang’) elemekből.

Kasztanyetta és csörgődob