Dessewffy Tibor Információs társadalom és nyilvánosság 2008/2009 tanév I. Félév 5. óra: Információs társadalom és gazdaság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A gazdasági fejlettség mutatói
A nemzetközi üzleti élet etikája
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A posztfordista termelési rendszer
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A fordista termelési rendszer
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Településmarketing Értékaudit.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
A SZERVEZETI FORMÁK ALAPTÍPUSAI
Divizionális (divíziós) szervezet
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Nemzetközi kereskedelem
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Magyarország a globális világgazdaságban
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az integráció létrejöttének előzményei I.
Operatív menedzsment és versenyképesség
Termék-piacfejlesztési stratégiák (Ansoff-mátrix)
Európai Uniós ismeretek
A piac és a piacgazdaság
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Dessewffy Tibor Információs társadalom és nyilvánosság 2008/2009 tanév I. Félév 5. óra: Információs társadalom és gazdaság

Az új gazdaság Információs A termelékenység a tudásalapú információk hatékony feldolgozásának és alkalmazásának a függvénye Globális A termelés, elosztás és fogyasztás tevékenységei globálisan szerveződnek meg Hálózati A termelékenység és versenyképesség elválaszthatatlan a hálózati szervezeti formától és működéstől

A globális gazdasági folyamatok A fordizmusból a posztfordizmusba való átmenet 1970-es, 80-as évek: A taylorizmus vége: a hagyományos tömegtermelés merev és költséges Rugalmas termelési rendszer iránti igény Flexibilis specializáció, dinamizmus, a piaci és technológiai folyamatokra való gyors reagálás képessége

Termelékenység és gazdasági növekedés II. Társadalmi-történeti jellemzők Technológiai újítások és azok alkalmazása Termelékenység növelése Gazdasági növekedés.

A termelékenység és a gazdasági növekedés I. Minden gazdasági rendszer dinamikáját a termelékenység növelésének módja határozza meg Az agrárkorszakban a föld és a munka, az indusztriális korban az új energiaforrások igénybevétele a termelékenység forrása Az információs kapitalizmusban a termelékenység forrása a tudás létrehozásának, azaz az információ- feldolgozásnak a technológiája

Hogyan hat a technológia fejlődése a termelékenységre? 1870 – 1950: a termelékenység-növekedés alacsony szintje 1950 – 1973: magas növekedési arány (2% feletti) 1973 – 1993: visszaesés (2% alatti növekedés) 1995 – 1999: újabb növekedés A 70-es, 80-as években általános a termelékenység növekedésének lelassulása a főbb piacgazdaságokban, egyidőben az információs technológiai forradalom kezdetével TECHNOLÓGIA ? TERMELÉKENYSÉG

Megkésett hatás A technológiai forradalom látszólagos hatástalansága a termelékenység változására Penetráció: A technikai újításoknak az egész gazdaságban való elterjedéséhez a társadalmi intézmények- nek, a kultúrának és a gazdasági vállalatoknak is változnia kell A mérési módszertan korszerűtlensége: A termelékenység növekedésének mérséklődése első- sorban a szolgáltató iparágakban ment végbe, ahol az output- növekedést a munkaórák számának növekedésével mérik. Statisztikai torzítás: A szoftverfej- lesztés és a kutatás-fejlesztés terén eszközölt befektetéseket nehéz pontosan kimutatni az outputban A szolgáltatások kategóriájának homályossága: A termelékenység mértéke nagyban különbözik az egyes szolgáltatási ágazatokban

Statisztikai változások 1999: Az USA kereskedelmi minisztériumának gazdasági elemzési hivatala megváltoztatta a termelékenység mérésének módszerét: A szoftverre fordított költségeket befektetésként beszámítják a GDP-be Megváltozik a munka termelékenységének mérése: az egy munkaórára vetített output mutatója méri a termelékenységet

Globális gazdaság A globális gazdaság fő összetevői : Globális pénzpiac A tőke nemzetgaz- daságok közti szabad áramlása és a pénz- piacok globális integrációja Nemzetközi kereskedelem Az árupiacok és szolgáltatások globalizációja A termelés nemzetközivé válása Közvetlen külföldi befektetések, multinacionális vállalatok és információs termelési hálózatok létrejötte

Globális pénzpiacok Nem újdonság: 1502: antwerpeni gyémánttőzsde, 1556: londoni királyi tőzsde Tulipánhagyma „őrület” De akkor, mi az újdonság? -Globális -Nagyobb a szerepe -Hihetetlen mennyiségű pénz és a tranzakciók számának erőteljes megnövekedése -Absztrakt tárgyú kereskedelmi formák „A tőke menedzselése a történelemben először napi 24 órán át megállás nélül folyik a valós időben működő, globálisan integrált pénzpiacokon: az elektronikus áramkörök közvetítésével világszerte milliárd dolláros tranzakciók mennek végbe másodpercek alatt”

Globális kereskedelem Nem újdonság: selyemút, Hanza-városok, De akkor, mi az újdonság? -Mind volumenét, mind GDP-hez való hozzájárulását tekintve jelentősen kibővült a a huszadik század végén -Fejlett országokban az export aránya a GDP-hez viszonyítva: -1913: 11.2% -1985: 23.1% -Import aránya –ről 21.7%-ra nőtt 1985-ig

Globális termelés -A közvetlen külföldi befektetések növekedése -Termelőként megjelenő multinacionális vállalatok meghatározó szerepe (mennyire multinacionálisak?) -Információs termelési hálózatok megjelenése = a termelési folyamat szerkezeti átalakulása - a multinacionális vállalatok csak részei – kis és közepes vállalatokkal kötött különböző szerződések, ezzel azok is transznacionálissá válnak = szövetségek hálózatai, viszonylag önálló egységek részvételével – földrajzilag differenciálódik funkció szerint

Átalakuló vállakozások: a hálózati vállalat? -A vertikális felépítést felváltja a horizontális integráció - „toyotizmus” (minőségellenőrzés, bevonás, csapatmunka, kooperáció, lapos vezetési hierarchia, a tapasztalati tudás felhasználása) -Vállalatközi hálózatok, alvállalkozókra épülő termelési modell -Nagyvállalkozások stratégiai szövetsége: speciális piacokra, termékekre és folyamtokra orientáltan jönnek létre és nem zárják ki a versenyt más területeken

Munka és foglalkoztatás -Globális munkavállalói elit kialakulása -Termelőként megjelenő multinacionális vállalatok meghatározó szerepe (mennyire multinacionálisak?) -A munka tadicionális formája (teljes munkaidő, tiszta feladatkör, határozatlan idejű szerződés, életen át tartó karrier) háttérbe szorul a munka individualizálódása - új foglalkoztatási formák (részmunka, távmunka) -projektre szerződés -nagyobb flexibilitás