Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, 2015.09.26. Csillebérc, 2016.04.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Központi Statisztikai Hivatal
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
Makroökonómia 5. előadás.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Népesedési folyamatok
Projektkészítési technikák: logframe, SWOT
A makrgazdasági munkakínálat:
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Túl magasak-e Magyarországon az adóterhek? Készített: Fekete Zsófia júniusa.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Munkanélküliség.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Az EEM helye a menedzsmentben
Éntudat – identitástudat - énkép
II. Demográfia Népesség összetételének vizsgálata
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT MÉRÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
KÖNYVTÁROSOK NAPJA augusztus 31.
SZERVEZETTAN (7. hét) A szervezetek környezete. STEEP és
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Szolnoki Szabolcs, projektmenedzser, SMART Pont Hálózat vezető
Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlat Sáfián Fanni
Egészségesek a roma nők?
SZERVEZETTAN (8 hét) A szervezetek környezete. STEEP és SWOT analízis.
A marketing olyan eljárás (ma már tudomány, szakma), amely feltárja a kielégítetlen szükségleteket és igényeket, méri és értelmezi jelentőségüket, eldönti,
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
A népegészségügyi kutatások szerepe az egészségfejlesztésben Dr. Horváth Edina PhD Dr. Molnár Regina PhD, Dr. habil. Paulik Edit PhD SZTE ÁOK Népegészségtani.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Munkaerő-piaci helyzetkép a Lenti kistérségben. A népesség csoportosítása gazdasági aktivitás, foglalkoztatás és munkanélküliség szerint Népesség Munkaképes.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
A népesség összetétele
„Honnan jövünk? - Hová megyünk?” - Dunaújváros és a Római városrész
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A pr tervezés elmélete és gyakorlata I. félév
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Munkagazdaságtani feladatok
Üzleti terv.
A munkaerőpiac áttekintése
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Üzleti terv.
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc, hó Hálózatépítés és szervezetfejlesztés az AE – Klubszövetségben Előadássorozat II-III. – megyei/település és régiós fórumokra

A szociológia tudományának meghatározása A szociológia a társadalom törvényszerűségeit kutató tudomány (Andorka Rudolf) A szociológia az ember társas életével, a csoportokkal és társadalmakkal foglalkozó tudomány (A. Giddens) A szociológia a társadalmi struktúra és fejlődés törvényeinek megismerésére törekvő tudomány (Jan Szczepański) A szociológia az emberek közötti kapcsolatokkal, az interakciókat meghatározó és befolyásoló tényezőkkel, az interakciók során kialakuló csoportokkal, az intézményekkel és szervezetekkel, az átfogó intézményi és csoportstruktúrákkal foglalkozó társadalomtudomány (Magyar Nagylexikon)

Mivel foglalkozik az egészségszociológia? Leegyszerűsítve: Egészség-egyén-társadalom Bővebben: Egészséget befolyásoló tényezők Egyéni felelősség Társadalmi szerepvállalás Különbségek (kor, nem, földrajz, végzettség…) Egészség mint érték Egészségmagatartás, betegségfogalom Beteg-orvos kapcsolat Egészségügyi ellátás …

Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet

Az egészségi állapotot meghatározó főbb tényezők aránya Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet

Genetikai tényezők – 27% Életmód – 43%(!!!) Milyen szociológiai/egészségszociológiai alapfogalmakat jó, ha ismerünk ezeknél a tényezőknél?

Alapfogalmak: korfa születéskor várható átlagos életkor korcsoportok (aktívak-inaktívak) mortalitás-morbiditás SWOT elemzés

Korfa

Születéskor várható átlagos életkor

Korcsoportok (aktív-inaktív) A népességet a munkaerő-piaci részvétel, illetve gazdasági aktivitás szempontjából gazdaságilag aktívak és gazdaságilag inaktívak alkotják. Gazdaságilag aktívak száma vagy munkaerő-állomány a munkaerőpiac szereplői, potenciális munkaerő-állomány: a munkaerőpiac résztvevői, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek. a munkaerőpiac kínálati oldalán jelen lévők száma A potenciális munkaerőforrás, illetve munkaerő-kínálat két összetevője egyrészt a megfelelő szellemi és fizikai képességekkel rendelkező munkaképes korú népesség másrészt a megfelelő szellemi és fizikai képességekkel rendelkező munkaképes koron kívüli gazdaságilag aktívak. Gazdaságilag inaktív mindaz a munkaképes korú, vagyis 15 és 74 év közötti személy, aki nem tartozik a munkaerő- állományba. Legnagyobb csoportjuk a 74 évnél fiatalabb nyugdíjasok (az inaktívak számát olykor csak a 15 és 64 év közöttiek körében mérik.) Ide tartoznak még az úgynevezett passzív munkanélküliek is, akik bár a köznapi szóhasználat szerint munkanélküliek, nem regisztráltatják magukat a lakóhelyükhöz tartozó munkaügyi hivatalnál, vagyis nem vesznek igénybe állami segítséget az álláskereséshez.

Morbiditás – mortalitás Morbiditás A megbetegedés arányszáma az összlakosság számához viszonyítva: azt fejezi ki, hogy egy bizonyos területen bizonyos idő alatt (egy év) lakosból hány betegedett meg. Mortalitás Valamely betegségben bekövetkezett halálozás arányszáma az összlakosság számához viszonyítva (azt mutatja meg, hogy lakosból egy év alatt hányan haltak meg egy bizonyos betegségben).

SWOT elemzés A SWOT elemzés a stratégiaalkotás folyamatának egyik lépése. A SWOT egy angol mozaikszó, 4 szó kezdőbetűiből áll össze: Strengths - erősségek Weaknesses - gyengeségek Opportunities - lehetőségek Threats – veszélyek SWOT elemzés magyar megfelelője: Gyengeségek: belső tényezők: olyan dolgok, amik nem jól működnek, de lehet rá befolyás, hogy jobb legyen. Erősségek: belső tényezők: pozitív dolgok, amik jól működnek és lehet rá befolyás, hogy még jobban működjenek. Lehetőségek: külső tényezők: olyan adottságok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, de kedvezőek, és rájuk építve kihasználhatjuk az erősségeinket. Veszélyek: külső tényezők: olyan korlátok, negatív tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, és csökkentik a siker esélyeit, kockázatot is jelentenek.

Ezek az alapfogalmak milyen kérdéseket vethetnek fel a szervezettel kapcsolatban? A szervezet korfája A szervezet átlagéletkora Nemek aránya, eloszlása Aktív-inaktív korcsoport jelenléte Milyen megbetegedések, halálokok jellemzőek? Ezek a kérdések újabb kérdésekhez vezetnek…(Elöregszünk? Hogyan fiatalítsunk? Hol vannak a középkorúak/fiatalok? Melyik nemből van „többlet”? Milyen életminőségben élünk? Mi a mi szervezetünk erőssége? Mi gyengít? Mit tudunk ebből kihozni? Mik a lehetőségeink? Milyen veszélyekkel kell szembenézni?...)

„Brainstorming” – ötletvihar Készítsük el saját szervezetünk SWOT elemzését!

Köszönöm a figyelmet és az együtt- gondolkodást!