Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom 2015. október 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
Advertisements

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Tájékoztató a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központról
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Szabó Béláné Jakubek Lajos GAMF Műszaki Alaptárgyi Tanszék
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Készítette: Magyar Orsolya
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
dr. Koós Tamás szeptember 18. Budapest
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
A kamerás megfigyelés Magyarországon
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Lineáris regresszió.
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
Danyi Gyula Informatikai fejlesztések fontossága az iskolákban - különös tekintettel a tanári szemléltetés (oktatástechnológia) problémáira Budapesti Műszaki.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Kutatásmódszertani dilemmák
Marketing információs
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A BKF tudástranszfer modellje a
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
Som Zoltán, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közigazgatás-tudományi D oktori I skola Dr. Krasznay Csaba Nemzeti Közszolgálati.
Balatonboglár, március 24.1 A szakértői munka tudományos megalapozottsága, lépései, módszerei, eszközei „A tájékozott szakértő” Szakmai és jogi ismeretek.
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
Barlai Róbertné augusztus.
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Komplex természettudományos tantárgy
Balatonboglár, március 24.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Tempus Közalapítvány május 16. Bethleni Zsuzsanna
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A kutatás filozófiája.
Az SZMBK Intézményi Modell
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük Schmitter (2008: 43)

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük Kiindulópont: megoldandó probléma, megválaszolandó kérdés szakirodalomban megjelölt további kutatási irány egyet nem értés a szakirodalomban saját megfigyelés Formátum: kutatási kérdés (kérdőmondat, de nem feltétlenül) Kibontás: hipotézis(ek) (a kutatási kérdésre adott válaszok) egyszerűség, tömörség egy vagy több, jó ha minél kevesebb lehetséges kimenetek: (a) teljesül, (b) nem teljesül, (c) nem tudjuk megmondani, hogy teljesül-e meglévő ismeretekre támaszkodik

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük A kutatás céljai 1.felderítés új kérdéskörök vizsgálata újszerű probléma későbbi kutatás előkészítése (pilot), előzetes hipotézisek megfogalmazása, eljárások kidolgozása 2.leírás a valóság pontos leírása alaposabb egy hétköznapi leírásnál 3.magyarázat miértekre keressük a választ (oksági összefüggések)

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük RosszJóHipotézisek A kormányzat teljesítménymérése Miben áll, és mérhető-e a kormányzati teljesítmény? (Gajduschek, 2014) H1: mit értünk teljesítményen (hatékonyságon, eredményességen stb.) H2: milyen mértékben, illetve hogyan tudjuk azt mérni? H3: akarja-e a kormányzat a teljesítményt mérni? H4: miként növelhető a kormányzati teljesítmény? Hatásvizsgálat a jogalkotásban Milyen gyakorlati kapcsolat áll fenn a jogi szabályozás elméleti koncepciója és a megszületett jogszabály között? ? Borravaló jogi szemléletben??

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük RosszJóHipotézisek Demokrácia a mai Magyarországon?? …?? …?? …??

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük A jó téma kritériumai: Relevancia Előkutatás Konkrétság (ld. 2. ábra) Puzzle Falszifikálható Egyszerűség Kutathatóság Pozitív kimenetek Korlátozott számú magyarázat

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük Mair 2008: 188

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük A jó hipotézis kritériumai: „ha… akkor” típusú kapcsolatorientált egyértelmű kimenetekkel rendelkezik teljesülése tisztázott egyszerű, tömör

Első lépések: hogyan válasszunk kutatási témát? Módszerek, praktikák, tipikus hibák és elkerülésük Hibák a kutatási kérdésben: túl általános – tömör nincs lehatárolva (mit kutatok, és főleg mit nem) megoldott kérdés (előkutatás!) nem kutatható (pl. zárt adatok) nem teljesül az „elmélet  hipotézis  adatgyűjtés” lánc értéksemlegesség sérül (tények és értékek elválasztása ) Hibák a hipotézisekben: ökológiai tévkövetkeztetés redukcionizmus átfedések, hatástalanság, „eltévedés”