VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

Gázok.
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
A hőterjedés differenciál egyenlete
Elektromos ellenállás
A gázállapot. Gáztörvények
Elektromos ellenállás
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
IV. fejezet Összefoglalás
Elektromos alapismeretek
Élelmiszeripari műveletek
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
A Bernoulli-egyenlet alkalmazása (Laval fúvóka)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Az áramlás különböző jellege Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Feszültség, ellenállás, áramkörök
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Áramköri alaptörvények
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Összefoglalás a 2. zárthelyihez Hőszállítás Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév november 16.
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Hőtan.
Ellenállás Ohm - törvénye
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Villamos tér jelenségei
Szemcsés anyag, ha folyik...
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai.
Csővezetékek.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 11. CSIGAVONALAS (SCROLL) SZIVATTYÚ TISZTÍTÁSA TÁMOP C-12/1/KONV
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 15. ÖNELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 12 ÓRÁS KURZUS TANANYAGA KÉPZŐK KÉPZÉSÉRE TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 1. A GÁZ MENNYISÉGÉT, ÁLLAPOTÁT MEGHATÁROZÓ FIZIKAI MENNYISÉGEK ÉS MÉRTÉKEGYSÉGEIK. HALMAZÁLLAPOTOK.
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
VÁKUUMTECHNIKA Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor 12. NYOMÁSMÉRÉS EGY FORGÓLAPÁTOS SZIVATTYÚVAL SZÍVOTT CSŐ KÉT VÉGÉN KÜLÖNBÖZŐ.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 8. LYUKKERESÉS TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
VÁKUUMTECHNIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
VákuumTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Áramlástani alapok évfolyam
Bohátka Sándor és Langer Gábor
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
A gáz halmazállapot.
A gázállapot. Gáztörvények
A folyadékállapot.
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hőtan.
Előadás másolata:

VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

4. GÁZOK ÁRAMLÁSA A gázok közepes szabad úthosszának ( ) az edény méretéhez viszonyított aránya alapvetően határozza meg a gáz áramlásának jellegét. Az aránytól függ ugyanis, hogy a gázrészecskék egymással ütköznek-e többet, vagy a falakkal. Knudsen-szám:, ahol d = 4A/B a vezeték hidraulikus átmérője (4.1.1.) A a vezeték keresztmetszetének területe, B a kerülete. Körnél d az átmérő! 4.1. tábl. Az áramlás típusa, a Kn, p és d közötti összefüggés ( F = levegő / gáz ) ÁramlásKn ( / d)p (mbar), d (cm)Nyomástart. (átlagos méretnél) MolekulárisKn > 1 p  d  F < 0,0066 nagyvákuum (<10 -3 mbar) Átmeneti1 > Kn > 0,01 0,0066<p  d  F<0,66 közepes vákuum(10 -3 – 1 mbar) ViszkózusKn < 0,01 p  d  F > 0,66 Durvavákuum (1 – 1000 mbar) - Viszkózus áramlás: a részecskék egymással sokat ütköznek, erők határozzák meg a gáz áramlását, amelyet a gáz viszkozitása befolyásol. · Lamináris: az áramlási vezeték közepén a gáz áramlási sebessége maximális, a vezeték falán pedig 0, áramlási front alakul ki. · Turbulens: egy kritikus sebességnél az áramvonalak megtörnek, örvények. - Molekuláris áramlás: a részecskék döntően csak a falakkal ütköznek, a gáz áramlását az egyes részecskék mozgásának statisztikus átlaga adja. - Átmeneti (Knudsen-) áramlás: a részecskék nem csak a fallal, de egymással is ütköznek.

4.1. VISZKÓZUS ÁRAMLÁS A viszkózus áramláson belül a lamináris és turbulens tartományban - más-más módon tudjuk közelíteni a gázszállítás és egyéb jellemzők számítását, - a két jelleg között a gáz relatív mennyiségére jellemző Reynolds számmal (Re) tudunk különbséget tenni. (4.1.2.a.) vagy másként ( b.) Re kifejezésében ρ: a gáz sűrűsége; v: a gáz áramlási sebessége;  : a gáz viszkozitása; d: a vezeték hidraulikus átmérője, Q a d átmérőjű csőben egységnyi idő alatt átáramló gázmennyiség (gázmennyiség-áram: (Q = pV/t). A Reynolds-szám a turbulencia, illetve a viszkozitás következtében fellépő nyírási feszültség aránya. Levegőre 22 °C-on Re kifejezése egyszerűsödik : Re = 8,4 Q/d, ahol [Q/d] = mbar∙ℓ∙s -1 cm -1 (4.1.3.) A viszkózus áramlás lamináris átmeneti turbulens haRe <  Re  < Re E feltételekből következik a gázmennyiség-áram és az átmérő viszonyára : Turbulens a levegő áramlása, ha a mennyiségek számértékére nézve Q > 260 d (ez érvényes, ha [Q] = mbar∙ℓ/s, [d] = cm) Lamináris a levegő áramlása, ha a mennyiségek számértékére nézve Q < 140 d (ez érvényes, ha [Q] = mbar∙ℓ/s, [d] = cm)

4.2. MOLEKULÁRIS ÁRAMLÁS Alacsony nyomáson a közepes szabad úthossz nagy: > d, Kn > 1. -Egy ütközés után a gázrészecskék szabadon mozognak a falig; -a molekulák az edény falával sokkal többet ütköznek, mint egymással; -a molekulák a hőmérséklettől függő termikus sebességgel repülnek. - Molekuláris áramlásban a vezetéken átáramlott gáz mennyisége a vezeték két irányában véletlenszerűen haladó molekulák anyagáramának különbségeként fogható fel. - Az átáramlott gáz mennyisége arányos a nyomáskülönbséggel, de nem az tartja fenn az áramlást ÁTMENETI (KNUDSEN-) ÁRAMLÁS 1 > Kn > 0,01 tartományban a gázáramlás átmeneti a molekuláris és a viszkózus között. A gázrészecskék falon való ütközése a „koszinuszos törvényt” követi ábra. A „koszinuszos törvény” szemléltetése. A gázrészecske falba ütközése (kék vonal) után a tetszőleges Θ szögű repülés valószínűsége cosΘ. A valószínűségek a fekete kör kerületét rajzolják ki.

4.4. GÁZÁRAM, SZÍVÓSEBESSÉG, SZIVATTYÚZÓ KÉPESSÉG (GÁZSZÁLLÍTÁS) – szivattyú szívósebessége, gázszállítása A gázáram az A keresztmetszeten átáramló közeg  X mennyiségének és az áthaladás  t időtartamának hányadosa. Def.: q =:  X/  t (4.4.1.) Térfogati áram (ha X a gáz térfogata): (4.4.2.) Tömegáram (ha X a gáz tömege): Moláris áram (ha X a mólok száma): Részecskeszám áram (ha X = N): (4.4.3.) (4.4.4.) (4.4.5.) Az elnevezésben az áram (angolban flowrate) helyett fluxus (fluxrate) is használatos a jellemző mennyiség nevéhez kapcsolva. Gázmennyiség-áram (gázszállítás) (ha X = pV): mbarℓ/s (4.4.6.) Q energia jellegű mennyiség, de nem mozgási vagy potenciális energia, hanem a molekuláknak az adott síkon keresztül való szállításához szükséges energia.

Vákuumszivattyú szívósebessége (pumping speed), jele S: a szivattyú torkában időegység alatt elszívott gáztérfogattal definiáljuk – mindig hozzáértjük az értelmezési nyomás(tartomány)át: def.: (4.4.7.) Vákuumszivattyú gázszállítása (szivattyúzó képessége – throughput): a szivattyú torkában időegység alatt elszívott pV gázmennyiséggel definiáljuk: def.: A legtöbb szivattyúnak egy széles nyomástartományban állandó a szívósebessége, ebből következően a gázszállítása a nyomással arányos (ábra). (4.4.8.) (4.4.9.) Q = pS; S = Q/p ábra. Egy 16 és egy 25 m 3 /h szívóteljesítményű forgólapátos szivattyú szívósebesség- karakterisztikája (Trivac D16 és 25 B [OL2]). A Q egyenesét mi illesztettük be. A hozzá tartozó skála nincs feltüntetve, csupán a tendenciáját mutatjuk. mbarℓ/s

4.5. GÁZVEZETÉKEK ÁRAMLÁSI ELLENÁLLÁSA, VEZETŐKÉPESSÉGE A szivattyú és a leszívandó tér (recipiens) közé legtöbbször gázvezetőket (nyílások, csövek) kell beiktatni, amelyeknek áramlási ellenállása van. A gázvezeték áramlási ellenállása (Z ) elektromos analógiával definiálható: vezetőképessége (C ): A vezetőképesség és a szívósebesség mértékegysége azonos!! ÁRAMLÁSI ELLENÁLLÁSOK ÖSSZEKAPCSOLÁSA (szintén analógia alapján): Soros kapcsolás: Z = Z 1 + Z 2 +…+ Z n ; 1/C = 1/C 1 + 1/C 2 +…+1/C n Párhuzamos kapcs.: 1/Z = 1/Z 1 + 1/Z 2 +…+1/Z n ; C = C 1 + C 2 +…+C n (4.5.1.) (4.5.2.) (4.5.3.) (4.5.4.) 4.6. A SZIVATTYÚ EREDŐ ÉS TÉNYLEGES SZÍVÓSEBESSÉGE A szivattyú és a hozzácsatolt vezeték eredő szívósebessége A recipiensnél és a szivattyúnál ugyanannyi gáz áramlik át (Q = pS = p sz S sz )! pSpS Recipiens C Vezeték p sz S sz Szivattyú Eredő szívó- sebesség: Példa: ha S sz = 10 ℓ/s, C = 10 ℓ/s, 1/S = 1/10ℓ/s + 1/10ℓ/s; S = 5 ℓ/s.

Gázbeömlés hatása a szivattyú tényleges szívósebességére Ha az S sz szívósebességű szivattyúnak vagy a hozzá kapcsolt szerelvénynek van egy Q 0 ≠ 0 alapbeömlése, akkor (ha a recipiensben mért nyomás p ): - a szivattyúval elérhető legkisebb nyomás: p 0 = Q 0 /S sz -a szivattyúval elérhető tényleges (effektív, S eff ) szívósebesség: (4.6.1.) A tényleges vagy effektív szívósebesség: (S eff ) mindig kisebb, mint a katalógusokban megadott névleges v. volumetrikus szívósebesség (S sz ). Példa: egy forgólapátos szivattyú névleges (volumetrikus) szívósebessége: S sz = 7,2 m 3 /h = 2 ℓ/s; végvákuuma: p sz = 1  mbar; a tömítetlenségeiből származó káros beömlés: Q 0 = 0,1 mbar∙ℓs -1. Ha az elérni kívánt üzemi nyomás p 1 = 5  mbar, illetve p 2 = 1  mbar, akkor S eff1 = 2(1-0,05/0,05) ℓs -1 = 0 ℓs -1, illetve S eff2 = 2(1-0,05/0,1) ℓs -1 = 1 ℓs -1 Tehát 0,1 mbarℓs -1 káros beömlés mellett a szivattyú eredeti 1  mbar végvákuuma 5  mbar-ra romlik – 50-szeres romlás – (ezen a nyomáson csökken 0-ra az effektív szívósebesség), és 1  mbar nyomáson is a szivattyú szívósebességének csak az 50%-át hasznosíthatjuk! S/S sz a p/p 0 függvényében.

4.7. ÁRAMLÁS KIS, VÉKONY FALÚ NYÍLÁSON ÁT Viszkózus áramlás kis, vékony falú nyíláson át A gáz viszkózus, ha Kn < 0,01 vagy másként: << d (a környílás átmérője) Az áramlás ilyenkor turbulens, ha Re > 2200 és lamináris, ha Re < A gáz turbulens mozgását analitikusan nagyon nehéz leírni, közönséges rendszerekben nem gyakori, ezért ezzel itt nem foglalkozunk. Lamináris áramlás ábra. Kis vékony nyíláson átáramló nagy nyomású gáz áramvonalai. Kb. 85%-ára csökken a keresztmetszet (vena contracta) Gázmennyiség-áram lamináris áramlásban vékony, kis nyíláson át Ha egy nagy tartályban egy d átmérőjű vékony, kis nyílás p 1 (T 1 ) > p 2 (T 2 ) nyomású gázokat választ el, akkor lamináris áramlás alakul ki, ha p 1 nagy, azaz < d/100, vagy 0,66 mbar  cm <. ahol A: a nyílás területe ; r = p 2 / p 1  1 ;  = C p / C V (a hőkapacitások hányadosa); m = a gázmolekula tömege. A gázmennyiség- áramot a félempirikus Prandtl-törvény írja le: (4.7.1.)

Levegőben, T 1 = 293 K-nél:  = 1,403, a Q kiszámítása egyszerűsödik: (4.7.2.) [Q] = mbarℓs -1, ha [p 1 ] = mbar és [A] = cm 2 Fojtott áramlás alakulhat ki lyukas edény atmoszféráról vákuumra szívásakor vagy vákuumra szívott edény fellevegőzésekor. Fojtott vagy korlátozott áramlás: ha a gáz áramlása eléri a hang sebességét, r = p 2 /p 1 további csökkentése nem jár a gázáram növekedésével. A hangsebesség eléréséhez szükséges kritikus nyomásarány 20 °C hőmérsékletű levegőben: r c = = 0,525 r < r c nyomásarányoknál is maximális marad a gázáram. (4.7.3.) r = p 2 /p 1 < r c aránynál (!) vékony kis nyíláson át a lamináris áramlás maximális gázmennyiség-árama 20 °C hőmérsékletű levegő gázra: Q max = 20  A  p 1 [Q] = mbarℓs -1, ha [p 1 ] = mbar és [A] = cm 2 Más gázoknál ez az érték a molekulatömeg és a hőkapacitások arányának (  = C p / C V ) függvényében a Prandtl-törvény (4.7.1.) szerint változik. (4.7.4.)

Vezetőképesség levegőre kis vékony nyíláson át lamin. áramlásban ha r  0,525 T = 20 °C (4.7.5.) Ha a gáz nyomása a nyíláson áthaladás után a tizedére csökken, a nyílás vezetőképessége 10%-on belül független mindkét oldali nyomástól! [C] = ℓs -1 ha [A] = cm Szívósebesség levegőre kis vékony nyíláson át lamin. áramlásban C és S nem ugyanaz a mennyiség, csak r  0,1-nél esik egybe az értékük! ha r  0,525, T = 20 °C (4.7.7.) [S] = ℓs -1 ha [A] = cm 2 Más gázoknál ez az érték a Q anyagfüggése miatt m a -1/2 -el arányosan és a hőkapacitások arányától (  = C p / C V ) függően a Prandtl-törvény szerint változik. ha r  0,1, akkor 10%-on belüli pontossággal: C = 20A (4.7.6.) S = 20A

Nagyobb vagy vastagabb nyílás esetén Q fenti értékét szorozni kell a gázok nyíláson való átjutásának valószínűségével, a transzmisszióval (α). (4.7.8.) Gázszállítás: (minden gázra) Gázszállítás levegőre, 20 °C-on: Q = 11,6 (p 1 – p 2 ) A (4.7.9) Ha [A] = cm 2 és [p] = mbar, akkor [Q] = mbar ℓ s -1 Vezetőképesség levegőre, 20 °C-on: ( ) Ha [A] = cm 2, akkor [C] = ℓ s -1 Szívósebesség levegőre, 20 °C-on: ahol p 1 > p 2 ( ) Ha [A] = cm 2 és [p] = mbar, akkor [S] = ℓ s -1 Más gáznál és más hőmérsékleten: (T/m a ) 1/2 -el arányosan kell korrigálnunk. Ha p 1 >>p 2 : a kinetikus gázelméletből levegőre számolt 11,6 ℓs -1 cm -2 értéket kapjuk Molekuláris áramlás kis, vékony falú nyíláson át Emlékeztető (4.1. tábl.): mol. a levegő áramlása, ha < = 6,6  mbar  cm

ábra. Vékony kis nyílás 1cm 2 -ére vonatkoztatott vezetőképességek (C viszk, C mol ) és szívósebességek (S viszk, S mol ) viszkózus és molekuláris áramlásnál [L2], a nyomásaránytól (p 2 / p 1 ) függően. A gáz 20 °C hőmérsékletű levegő, r krit = 0,525. Nagy vékony nyílás vezetőképességére egy A 0 /(A 0 -A) hányadossal való szorzás jó közelítéssel ad korrekciót mind a viszkózus, mind a molekuláris áramlás tartományában. A hányadosban A a nagy nyílás, A 0 a nagy nyílást körülvevő edény keresztmetszete.

4.8. ÁRAMLÁS CSÖVEKBEN Knudsen félempirikus formulája (1909) a kör keresztmetszetű, egyenes, hosszú csövekben kialakuló gázmennyiség-áramra: D: a cső átmérője; L: a cső hossza; η: viszkozitás; = (p 1 + p 2 )/2 ; p 1, p 2 : a cső végén mért nyomások Lamináris áramlás csövekben - Kör keresztmetszetű hosszú csőben a tiszta lamináris áramlás feltétele Kn <0,01, azaz <D/100. A fenti Knudsen-formulában csak az első tag marad meg. Gázmennyiség-áram: (4.8.2.) [Q] = mbar ℓ s -1, ha [D, L] = cm, [p 1, p 2, ] = mbar Vezetőképesség: (4.8.3.) Vezetőképesség levegőre, 20 °C-on: [C] = ℓ s -1, ha [D, L] = cm, [ ] = mbar (4.8.4.) (4.8.1.) - Más gázok lamináris vezetőképessége: C gáz = k∙C levegő kH 2 : 2,1He: 0,93H 2 O: 1,9Ne:0,58N 2 : 1.04O 2 : 0,91CO 2 : 1,26

Kör keresztm. hosszú cső közepén: Kör keresztm. hosszú cső végén: [S] = ℓ s -1, ha [D, L] = cm, [p 1, p 2 ] = mbar (4.8.5.a.) ábra. Kör keresztmetszetű cső vezetőképessége 20 °C levegő lamináris áramlásában, különböző átlagnyomásoknál. A cső hossza: L, átmérője: D. A (4.8.4.) egyenlettel számolt értékek. Szívósebesség 20°C levegőre: (4.8.5.b.) 0,8 ≤ r ≤ 1 tartományban a két szívósebesség 10%-on belül azonos, r = 1-nél S = 0. A vezetékeket mindig a lehető legrövidebbre és kellően nagy átmérőjűre kell választani! 1/C rövidcső = 1/C cső + 1/C nyílás (4.8.6.) - Rövid cső lamináris vezetőképessége: A cső hosszú, ha L >> 4/3D; nyílás, ha L << 4/3D; rövid, ha L ≈ 4/3D.

Átmenet a molekuláris és a lamináris áramlási tartomány között csövekben (Knudsen-áramlás) Átmeneti az áramlás, ha 1 > Kn > 0,01 A kör keresztmetszetű cső vezetőképessége 20 °C levegőre, (4.8.1.)-ből : Ha 0,66 mbar∙cm, az áramlás lamináris. (mbar∙cm) 0,02660,05320,07980,10640,1330,2660,5320,798 J1,11,41,72,02,33,86,99, Molekuláris áramlás csövekben Tiszta molekuláris áramlásnál (azaz ) a Knudsen-formula első tagja zérus, a második pedig leegyszerűsödik. Hosszú cső vezetőképessége: [C] = ℓ s -1, ha [D, L] = cm Hosszú cső vezetőképessége molek. áramlásban levegőre, 20 °C-on: [C] = ℓ s -1, ha [D, L] = cmCső vezetőképessége (4.8.9.)-ből. (4.8.7.) (4.8.8.) (4.8.9.)

Rövid cső vezetőképessége molekuláris áramlásban Mint a lamináris áramlásnál: 1/C rövidcső = 1/C cső + 1/C nyílás ( ) Cső vezetőképessége molekuláris áramlásban – általános leírás 20 °C hőmérsékletű levegő esetében a tetszőleges keresztmetszeti alakzatú cső vezetőképessége molekuláris áramlásban: [C] = ℓ s -1, ha [D, L] = cm ( ) A: a cső keresztmetszete, B: a kerülete, L: a hossza. Kör keresztmetszetű csőnél K = 1, és visszakapjuk a már ismertetett (4.8.9.) egyenlőséget. A körtől eltérő keresztmetszeteknél K ≠ 1. A vezetőképesség számításának legpontosabb módszere a Monte Carlo módszer.

ábra. Egy V = 200 ℓ térfogatú edény leszívási ideje S = 10 ℓ/s szivattyúval, Q = 0,75 mbar∙ℓ/s állandó beömléssel; az I. tartomány nyomását a térfogatból származó gázáram, a II. tartományét az állandó beömlés szabja meg [L1] RECIPIENS LESZÍVÁSI IDEJE Ha V a recipiens (leszívandó edény) térfogata; benne p 0 : a t = 0 időben, p: a "t" időben mért nyomás; S: a V-nél érvényesülő szívósebesség és Q = pS: az edényből kifolyó gázmennyiség-áram, akkor kiszámítható, hogy: (4.9.1.), ahol = V/S a rendszer időállandója (4.9.2.) a leszívási idő p 0 -ról p nyomásra. (4.9.3.) felezési idő, a p 0 -ról p 0 /2-re szívás ideje A leszívási időt, végnyomást növeli: - gázszivárgás (lyuk), - falakról leváló gázok (főleg víz), - a szivattyút az edénnyel összekötő vezeték ellenállása (S-et csökkenti).