A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

A krétai csata A Merkúr hadművelet.
Az I. világháború
Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Az 1. világháború.
Hazánk német megszállása és a nyilas uralom
Sztálingrádi csata.
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
A semlegességtől a doni katasztrófáig
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO és a Varsói Szerződés
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az első világháború
A II. világháború repülőgépei
Call of duty 2.
Úton az újabb háború felé
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Benito Mussolini
Az európai integráció története
Pearl Harbor.
Földünk a második világháború után
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
Magyarország a II. világháborúban.
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Dareiosz fia Xerxész újra támad: (kb katona, 650 hajó)
A II. világháború (2.) A keleti front
Magyarország a második világháborúban
A második világháború kitörése
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A szövetségesek győzelme
Napóleon A császár.
A 2. világháború (1939. szept.1—1945. szept. 2.)
Teleki Pál
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Német hadiléghajók
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
Magyarország a második világháborúban Főméltóságú Úr! Szószegők lettünk - gyávaságból - a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet.
Az első világháború Az első világháború
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A fordulat. A kilátások  1942 nyara  stratégiai kezdeményezés a szövetségesek kezébe kerül  A fordulat lassú ’43 nyaráig tart  okok  Anyagháború.
AZ I. VILÁGHÁBORÚ I. ÚTBAN A HÁBORÚ FELÉ Régi gyarmattartók Anglia Franciaország Spanyolország Portugália Belgium, Hollandia Cél: megtartani.
A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között. Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A második világháború Egyetemes és európai történelem II. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2015/2016. tavaszi félév.
A VILLÁMHÁBORÚK IDŐSZAKA
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
A kommunista diktatúrák
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A HARMADIK BIRODALOM.
Az első világháború.
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Szövetségi rendszerek
A szövetségesek felülkerekedése
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
Európai háborúból világháború
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A tengelyhatalmak térnyerése

Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva, de Churchill, az új miniszterelnök az ellenállás politikáját hirdeti megHitler célja a partraszállás, az invázió Ehhez ki kell harcolni a légifölénytangliai csata (1940. június- szeptember); melyet a radaroknak köszönhetően a britek nyernek Radar: rádiólokátor. Elektromágneses hullámok segítségével észleli a repülőgépeket, hajókat. Először a britek alkalmazták. Rossz időjárási körülmények között is működik szept: Németország, Olaszország, Japán háromhatalmi egyezménye a kölcsönös segítségnyújtásról

A keleti hadművelet halasztása 1941 tavaszán Hitlernek Mussolinit kell megsegítenie a Balkánon, Görögországban -1936: antikomintern paktum (japán csatlakozás: 1937) -a világ újrafelosztására irányul: garantálja Japán távol- keleti érdekeit -elismeri Olaszo. igényeit a Balkánon és a földközi- medencében—cserében Olaszo. lemond Ausztria támogatásáról, elismerve No. közép-európai érdekeit Jugoszlávia lerohanása magyar segítséggel, biztosítandó a keleti hadművelet hátországát (az országban németellenes fordulat készült)

A Szovjetunió lerohanása Az élettér-elmélet megvalósítása június 22.: a Barbarossa-hadművelet (a nyár közepén indul) Hadüzenet nélküli támadás; a világháború első szakaszában jelentős szovjet gazdasági támogatás Németországnak Támadás 3 irányból: 1.Ideológiai célpont: Leningrád 2.Politikai célpont: Moszkva 3.Gazdasági célpont: Sztálingrád (a város neve vörös posztó!) A hírszerzés értesítette Sztálint a várható német támadásról, de ő azt-a meg nem támadási egyezményre hivatkozva-nem vette komolyan. A lefejezett tábornoki kar miatt is lassú a szovjet reakció; a támadás első napjaiban rengeteg a hadifogoly. Az offenzíva 1941 decemberében Moszkva alatt elakad, bár a németek már a külvárosban járnak („tél tábornok” közbeszólt). A német hadvezetés-a szovjet-finn háború tapasztalatai alapján- villámháborúra készült. Nem volt megfelelő ruházat, a fegyverek nem működtek a nagy hidegben. A Szovjetunió időközben megkezdte az összpontosítást.

Az USA és Nagy-Britannia TK. 118/2., 3. : „fizess és vidd” alapú szállítások engedélyezése hadviselő feleknek a kölcsönbérleti szerződés: a briteknek ingyenes hadianyag- szállítások Pearl Harbor (1941. dec. 7.) az USA csendes-óceáni flottájának fő támaszpontja előzménye: az USA Japán számára nyersanyag bojkottot hirdet, ez ellehetetlenítené a szigetország gazdaságát hadüzenet nélküli japán támadás, mely az óriás csatahajókat érinti, a repülőgép-anyahajókat nem (a támaszpontot el kellett volna foglalni!) Az USA belép a háborúba, Churchill: „most már egy hajóban evezünk” Németország hadat üzen az USA-nak, ez Hitler nagy katonai baklövése!

A távol-keleti front Japán területfoglalásai a 30-as években; oka a szigetország nyersanyaghiánya és zsúfoltsága „élettérre” van szüksége (Tanaka-terv) A politikát a tábornokok irányítják; a császár uralkodik, de nem kormányoz A hadsereg fanatikus és jól felszerelt; a hagyományos gyarmatosítók területeit megszerzi a Csendes-óceánon Midway-szgk.(1942 nyara): az USA legyőzi Japánt, 1943-ban megkezdi a „békaugrás hadműveletet”, azaz a japánok szigetről szigetre történő visszaszorítását