Dramatikus technikák alkalmazása a tanári munkában Fodor Gábor 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A playback színház Szent Erzsébet Caritas Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szekszárd, Munkácsy u. 7/A Telefon: 20/
Advertisements

A Hallgatói Mentorprogram működése
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
Komplex Instrukciós Program
Bíróné Bondor Katalin március
„SZAKMÁK VONZÁSÁBAN” – A szakképzés jelene és jövője Szakmai konferencia május 10.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A koragyermekkori nevelésről
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
„Játszani is engedd…” „KREÁTOR” – JÁTÉKÓRA.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Az Én Belső Szín-Házam Inkluzív pedagógia, drámapedagógia és színházi tevékenység fogyatékkal élő célcsoportokkal Budapest, 2012.május 14. MESÉT MÁSKÉNT.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A nevelés stílusa.
A drámapedagógia általános elméleti kérdései Novák Géza Máté 2006
TÁMOP /08.2 Kompetenciafejlesztés innovatív intézményekben.
Hunya Márta módszertani szakértő
Kompetenciák fejlesztése a képességfejlesztő iskolában november Szakmai napok HEFOP
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
Szeretet, türelem, tolerancia
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A pedagógus.
KUTATÁS CÉLJA Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Első fázisát jelenti ennek a megyék közoktatási.
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
„Veled is megtörténhet” Színházi nevelés a Kolibri Színházban.
Hogyan hat a dráma a kulcskompetenciákra? Egy most induló nemzetközi kutatás ismertetése Cziboly Ádám Káva Kulturális Műhely DramaF R ING E nov.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
AZ ANGOL NYELV TANÍTÁSA DRÁMAPEDAGÓGIAI MÓDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL SZAKIRÁNYÍTÓ: EMŐDI ANGÉLA ANGOLTANÁR 1O-ES SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZATMÁRNÉMETI ZÁRÓKONFERENCIA.
ISTEN IGÉJE ÉLETRE KEL. Mi is az a BIBLIODRÁMA? nincs definíció jellegű válasz „kísérleti spiritualitás” életre keltő, megelevenítő, játékban, testben.
Horváth & Dubecz Tanácsadó Kft. TÁMOP projektben megvalósult képzések.
Drámajáték a magyarórán
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Módszertani lehetőségek a digitális nemzedék megszólításában
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Reflektív gondolkodás
Közlekedésre nevelés az óvodában - workshop
Az Alkalmazott bábjáték pedagógiájának Adaptálása
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
„… játszani is engedd…”. Arról lesz szó,… Mi is az a drámapedagógia? A drámajáték célja; alaptétele Mire jó ez nekünk? Gyakorlatok, etűdök, játékok.
Lehetőségek az esztétikai nevelésben - esztétikai nevelés és drámajáték -
Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP SZAKÉRTŐI DRÁMA VS. TANÍTÁSI DRÁMA – A PROJEKT KERETÉBEN FEJLESZTETT TOVÁBBKÉPZÉSI.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Mester(ség) Mócsánné NagyÁgnes innovátor mesterpedagógus
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Probléma fa Okozat Ok kevés a gyermek az óvodában
Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben
Dráma és színjátszás a személyiség fejlesztésben
DRÁMAPEDAGÓGIA ÓVODAPEDAGÓGUSI SZEMMEL
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Drámapedagógia és színházlátogatás szakgimnazisták számára
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Dramatikus technikák alkalmazása a tanári munkában Fodor Gábor 2009.

Dramatikus elemek alkalmazása a nevelés és oktatás folyamatában A dramatikus elemek hatásmechanizmusai Kogníció és interakció Az érzések kifejezésének kommunikáció- elméleti alapjai A dramatikus technikák (drámapedagógia, improvizáció, pszicho-, és bibliodráma) hatásának közös gyökerei A dramatikus technikák, mint újszerű módszertani eszközök

Drámapedagógia A drámapedagógia története Magyarországon A drámajáték és hatásmechanizmusa A játék ősi gyökerei A dramatizálás folyamata A rendező szerepe A Pedagógus mint rendező A drámapedagógia alkalmazása a tanítás tanulás folyamatában, a tanítási dráma

Az improvizáció Az improvizáció története A gyermeki spontaneitás és kreativitás A felnőttség és a spontaneitás és kreativitás Spiritualitás A kreativitás, mint a mindenkiben meglévő lehetőség A szerepkonzervek elengedése

A pszichodráma és bibliodráma elmélete és gyakorlata I. A pszichodráma elmélete J.L Moreno és a pszichodráma Az önismereti pszichodráma-csoportok helye a pedagógusok továbbképzésében Alkalmazható alaptechnikák Szerepcsere Duplázás Belső hang Pszichodráma az osztályteremben

A pszichodráma és bibliodráma elmélete és gyakorlata II. A bibliodráma elmélete A bibliodráma Magyarországon A bibliodráma módszertani alapjai A dramatizálás lépései Szereplők kiválasztása A játék A feldolgozás Mi a különbség a bibliodráma és a pszichodráma között Bibliodráma az osztályteremben

Dramatikus eszközök gyakorlati alkalmazása Hatalmi konfliktusok kezelése és lejátszása dramatikus technikákkal Agresszív helyzetek kezelése dramatikus technikákkal Szakmai órákon alkalmazható dramatikus technikák Szociális kompetenciák fejlesztésére használható dramatikus technikák Közösségi konfliktusok kezelése és lejátszása dramatikus technikákkal

Néhány szakirodalom Gabnai Katalin: Drámajátékok, Bevezetés a drámapedagógiába. Dr.Bakó Tihamér: Önkifejező és Kreatív Színházi Műhely Zánkay András: Két testvér. Élmények és gondolatok a pszichodráma és a playback színház kapcsolatáról. Vikár András: Pszichodráma a komoly játék Kende B. Hanna: Gyermekpszichodráma G. Marcell Martin: Bibliodráma. Gyakorlat és elmélet Nyáry Péter- Sarkady Kamilla: Bibliodráma