AZ EGÉSZSÉGÜGY UNIVERZÁLIS VÁLSÁGA Az MTA akcióterve a XXI. század egészségügyének elemzésére Kosztolányi György.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Az „első lépés” TÁMOP
Egészségügyi technológiai fejlődés és finanszírozhatóság
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Barcsák Marianna KPSZTI
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
„Út a munkához”program
A NEAK szerepe a ritka betegségek finanszírozásában
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
„Út a munkához” program
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felhasználóképzés a kórházban
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Compliance és Corporate Governance
Fenntartható fejlődés vagy „nemnövekedés”
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Vállalati fenntarthatóság
Készletek transzformációja
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Válság után, válság előtt
Előadás másolata:

AZ EGÉSZSÉGÜGY UNIVERZÁLIS VÁLSÁGA Az MTA akcióterve a XXI. század egészségügyének elemzésére Kosztolányi György

Időutazás. Egy orvos-genetikus szemével látva a világot. Milyen legyen a magyar egészségügy a XXI. században a Magyar Tudományos Akadémia szerint? A szervező bizottság a program változtatásának jogát magának fenntartja. Az előadások címei munkacímek, ettől az előadók választott címei eltérhetnek. Programunkat a felkért előadók tudtával, beleegyezésével hirdettük meg.

AZ EGÉSZSÉGÜGY UNIVERZÁLIS VÁLSÁGA Az MTA akcióterve a XXI. század egészségügyének elemzésére Kosztolányi György

Az orvosi technológia költségnövelő hatása

Orvosi technológiák (műszerek, eszközök, gyógyszerek, orvosi eljárások, ellátási formák )

Orvosi technológiák (műszerek, eszközök, gyógyszerek, orvosi eljárások, ellátási formák ) robbanásszerű fejlődés valamennyi diszciplínában alapvető változások összességében a költségek növekedésével jár személyi szakértelmet nem nélkülözheti

Orvosi technológiák (műszerek, eszközök, gyógyszerek, orvosi eljárások, ellátási formák ) robbanásszerű fejlődés valamennyi diszciplínában alapvető változások összességében a költségek növekedésével jár személyi szakértelmet nem nélkülözheti → az egészségügyi technológia a gazdasági erőforrások egyre nagyobb részét igényli → a nemzeti jövedelem ehhez igazodó elosztása – az egyetemes értéket jelentő egészség prioritása alapján – morális kötelesség

US Congressional Budget Office's Long-Term Budget Outlook (June 17, 2015)

Orvosi technológiák (műszerek, eszközök, gyógyszerek, orvosi eljárások, ellátási formák ) robbanásszerű fejlődés valamennyi diszciplínában alapvető változások összességében a költségek növekedésével jár személyi szakértelmet nem nélkülözheti → az egészségügyi technológia a gazdasági erőforrások egyre nagyobb részét igényli → a nemzeti jövedelem ehhez igazodó elosztása – az egyetemes értéket jelentő egészség prioritása alapján – morális kötelesség

A technológiai robbanás hatása az egészségügyi szükségletekre az egészségügyi szükségletekre

Definition of Health 1946 Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity. Constitution of the WHO 2005 In a position paper, WHO recognized the importance of evaluating and improving people’s quality of life in.

A technológiai robbanás hatása az egészségfogalomra __________________________________________________ Az egészség fogalma a technológiai fejlődésnek köszönhetően új értelmezést nyert

A technológiai robbanás hatása az egészségfogalomra _________________________________________________ Az egészség fogalma a technológiai fejlődésnek köszönhetően új értelmezést nyert  veleszületett génhibára vezethető vissza az újszülöttek 3 % 25 évesek 5,5% idősek 60%-ának betegsége  tünetmentes felnőttek 30-70%-ában mutatható ki gerinc-, csipőeltérés képalkotó eszközzel  az emberek 25 %-ának van olyan recesszív génmutációja, ami az utódokra nézve betegségkockázatot jelent

A technológiai robbanás hatása az egészségfogalomra _______________________________________________ Az egészség fogalma a technológiai fejlődésnek köszönhetően új értelmezést nyert  jósló jelleg: lehetőség van az egyén majdani betegségeinek előrejelzésére  transzgenerációs jelleg: lehetőség van a reprodukciós elégtelenség kimutatására (meddőség, rendellenes utód)

A technológiai robbanás hatása az egészségfogalomra _______________________________________________ Az egészség fogalma a technológiai fejlődésnek köszönhetően új értelmezést nyert  jósló jelleg: lehetőség van az egyén majdani betegségeinek előrejelzésére  transzgenerációs jelleg: lehetőség van a reprodukciós elégtelenség kimutatására (meddőség, rendellenes utód)  →→→ → szűrőprogramok → személyre szabott medicina → asszisztált reprodukciós technikák

A technológiai robbanás hatása az egészségfogalomra _______________________________________________ Az egészség fogalma a technológiai fejlődésnek köszönhetően új értelmezést nyert  jósló jelleg: lehetőség van az egyén majdani betegségeinek előrejelzésére  transzgenerációs jelleg: lehetőség van a reprodukciós elégtelenség kimutatására (meddőség, rendellenes utód) Az idő dimenziójával kiegészült egészségfogalom következménye → az egészség és betegség közötti határ elmosódott → az egészség és betegség közötti határ elmosódott →„egészséges” ember is fogyasztója az egészségügyi kasszának. →„egészséges” ember is fogyasztója az egészségügyi kasszának.

Az egészségügyi szükségletek racionalizálása

________________________________________  szakmai-etikai standardok iránti igény fokozódása bizonyítékokon alapuló orvoslás (Cochrane, Barnett GCP)

Az egészségügyi szükségletek racionalizálása _________________________________________  szakmai-etikai standardok iránti igény fokozódása bizonyítékokon alapuló orvoslás (Cochrane, Barnett GCP) clinical validity, clinical utility : észszerűség iránti felelősség

Az egészségügyi szükségletek racionalizálása _________________________________________  szakmai-etikai standardok iránti igény fokozódása bizonyítékokon alapuló orvoslás (Cochrane, Barnett GCP) clinical validity, clinical utility : észszerűség iránti felelősség  forrásallokáció - szakértői központok létrehozása  szakemberképzés, szakfelügyelet  minőségigény növekedése - anyagi és személyi minimumfeltételek  magán- vs közszolgáltatás  Jogi, etikai háttér

Az egészségügyi szükségletek racionalizálása _________________________________________  szakmai-etikai standardok iránti igény fokozódása bizonyítékokon alapuló orvoslás (Cochrane, Barnett GCP) clinical validity, clinical utility : észszerűség iránti felelősség  forrásallokáció - szakértői központok létrehozása  szakemberképzés, szakfelügyelet  minőségigény növekedése - anyagi és személyi minimumfeltételek  magán- vs közszolgáltatás  Jogi, etikai háttér A forrás felhasználásának racionalizálása szakmapolitikai felelősség : → átfogó egészségügyi koncepció → ehhez rendelt erőforrás

Az egészségügyi szükségletek racionalizálása _________________________________________  szakmai-etikai standardok iránti igény fokozódása bizonyítékokon alapuló orvoslás (Cochrane, Barnett GCP) clinical validity, clinical utility : észszerűség iránti felelősség  forrásallokáció - szakértői központok létrehozása  szakemberképzés, szakfelügyelet  minőségigény növekedése - anyagi és személyi minimumfeltételek  magán- vs közszolgáltatás A forrás felhasználásának racionalizálása szakmapolitikai felelősség : → átfogó egészségügyi koncepció → ehhez rendelt erőforrás

Az egészségüggyel szembeni elvárások

A technológiai robbanás hatása az elvárásokra _______________________________________________  az ellátórendszer működésére az elvárásoknak jelentős hatása van  a laikusokban az új technológia kínálta lehetőségek torzultan jelennek meg  az elvárásokban nem jelenik meg a differenciált szükséglet fogalma  hiányzik a költség-haszon szemlélet  az elvárások alakításában egyéb társadalmi tényezőknek jelentős hatása van

A technológiai robbanás hatása az elvárásokra _______________________________________________  az ellátórendszer működésére az elvárásoknak jelentős hatása van  a laikusokban az új technológia kínálta lehetőségek torzultan jelennek meg  az elvárásokban nem jelenik meg a differenciált szükséglet fogalma  hiányzik a költség-haszon szemlélet  az elvárások alakításában egyéb társadalmi tényezőknek jelentős hatása van A technológiai fejlődés nyomán differenciálódott szükséglet és az ennek nyomán kialakult irreális elvárások miatt a szolidaritás elve megbillent

Következtetések

 a növekvő forrásigény biztosítása morális állami kötelesség, a felhasználás racionalizálása össztársadalmi felelősség  az egészség-betegség fogalmak újraértelmezendők  meghatározandó a valós (differenciált) egészségügyi szükséglet fogalma  az egészségüggyel kapcsolatos elvárásokat fenntartható keretbe kell terelni

 a növekvő forrásigény biztosítása morális állami kötelesség, a felhasználás racionalizálása össztársadalmi felelősség  az egészség-betegség fogalmak újraértelmezendők  meghatározandó a valós (differenciált) egészségügyi szükséglet fogalma  az egészségüggyel kapcsolatos elvárásokat fenntartható keretbe kell terelni → növelni kell a társadalom minden rétegének tájékozottságát az egészségügyről (fogyasztók, szolgáltatók, döntéshozók)

 a növekvő forrásigény biztosítása morális állami kötelesség, a felhasználás racionalizálása össztársadalmi felelősség  az egészség-betegség fogalmak újraértelmezendők  meghatározandó a valós (differenciált) egészségügyi szükséglet fogalma  az egészségüggyel kapcsolatos elvárásokat fenntartható keretbe kell terelni → növelni kell a társadalom minden rétegének tájékozottságát az egészségügyről (fogyasztók, szolgáltatók, döntéshozók) → nyílt társadalmi vita során új társadalmi megállapodásra van szükség

Az MTA akcióprogramja a XXI.sz. egészségügyének elemzésére

 2015 ősz : Orvosi Osztály elhatározása, MTA Elnökség támogatása  tudományos ülés az Akadémián december 2-án  Institute of Medicine felhívása (Lancet, április)  tudományos ülés az Akadémián május 5-én  tematikus közleménysorozat a Magyar Tudomány-ban 2016 augusztus  Inter Academy Panel for Health: csatlakozás 2016 tavasz  EC Scientific Panel of Health : kapcsolatfelvétel 2016 ősz  Kárpát-medencei tudományos együttműködés : Pécs, 2016.szept.30.

Köszönöm a figyelmet