Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fenntartható fejlődés vagy „nemnövekedés”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fenntartható fejlődés vagy „nemnövekedés”"— Előadás másolata:

1 Fenntartható fejlődés vagy „nemnövekedés”
3. előadás Dátum:

2 Fenntartható fejlődés
Brundtland bizottság definíciója: „a fejlődés olyan formája amely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit sem szükségleteik kielégítésétének lehetőségétől.” Dátum:

3 Kritikák Gyulai (2000): „Egy globális ígéret volt, ami mindenkinek ígért valamit” Kerekes (2006): „legkevésbé kézzelfogható fogalom a legismertebb a köztudatban” Bartus (2006): „nincsenek biztos filozófiai alapjai Kiss (2005): „A fenntartható fejlődés fogalma már eleve születési rendellenességgel jött világra” Részletesen: Karcagi-Kováts (2012) Date:

4 Fenntarthatatlan fogalom
Date: Kiss (2012)

5 Nemnövekedés „A nemnövekedés autonóm társadalmának felépítéséhez szükséges gyökeres változás nyolc egymással összefüggő és egymást erősítő kulcsfogalom segítségével írható le, amelyeket a 8 R angyali körében foglalhatunk össze: Réévaluer (átértékelés), Reconceptualiser (koncepcióváltás), Restructurer (átstrukturálás), Redistribuer (újraelosztás), Relocaliser (visszatérés a lokálishoz), Réduire (csökkentés), Réutiliser (újrafelhasználás) Recycler (újrahasznosítás). Ennek a nyolc, egymással szoros kölcsönhatásban levő kulcsfogalomnak a mentén elkezdődhet az átmenet egy konviviális és fenntartható, nemnövekedésen alapuló társadalomba.” LATOUCHE (2011) Date:

6 Nyolc R „A nyolc R – modell valamennyi eleme egyformán fontos, ám közöttük három stratégiai jelentőséggel bír: az átalakulás egészét irányító átértékelés (réévaluation), a nemnövekedés valamennyi gyakorlati követelményét összefoglaló csökkentés (réduction) valamint az emberek millióinak mindennapi életét és munkakörülményeit meghatározó relokalizáció (relocalisation)” LATOUCHE (2011) Date:

7 Date:

8 Nemnövekedés a tudományban
Research and Degrowth kutatói hálózat Date:

9 Cargonomia

10 Nemnövekedés (?) a gyakorlatban
Bérelhető teherbringák (Köz-teherbicikli) Zöldségdoboz Kenyér házhoz FNA (feltétel nélküli alapjövedelem) Date:

11 Nemnövekedés a gazdaságban- FNA
A feltétel nélküli alapjövedelem egy gazdaságpolitikai eszköz, a társadalombiztosítás olyan javasolt rendszere, melyben a politikai közösség összes tagja (minden állampolgár) egyéni alapon és feltétel nélkül rendszeresen fizetett jövedelemre jogosult. Az állampolgárság követelményén túl az alapjövedelem nincs feltételekhez kötve. Így nincs rászorultsági vizsgálat sem; a leggazdagabb és a legszegényebb polgárok egyaránt megkapnák.

12 Fenntartható fejlődés vs nemnövekedés
Latouche kritizálja a fenntartható fejlődés fogalmát és elhatárolja tőle a nemnövekedést. Szerinte a fenntarható fejlődés kifejezés lejáratódott, azért, mert eleve kompromisszum eredményeként jött létre. Olyan sokféle értelmezése lehetséges, ami, ahelyett hogy a változtatást segítené, használható a régi, pusztuló rendszer legitimációjaként. A nemnövekedés viszont szembehelyezkedik a ma érvényes gazdasági berendezkedéssel, tagadja annak központi tételét. Date:

13 A fogalmak összeegyeztethetősége
„Ha valami nő, nagyobb lesz, ha fejlődik, mássá válik. A Föld ökoszisztémája fejlődik, de nem nő. Alrendszerének, a gazdaságnak fel kell hagynia a növekedéssel, de fejlődhet tovább.” Date:

14 3. feladat: Önellátás Nézze meg a következő filmet Mi volt a film fő mondanivalója? Milyen feltételek szükségesek a váltáshoz? Milyen problémákkal küzdött, milyen hibákat követett el az „Önellátás szakértő”? Keressen hasonló önellátó modelleket! Társadalmi szinten megoldást jelentene az önellátás?

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Fenntartható fejlődés vagy „nemnövekedés”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések