Mit kell tudni a gyógyszer interakciókról? Dr. Vas Ádám kutatási főtanácsadó Richter Gedeon Nyrt egyetemi tanár SZTE ÁOK I. Belklinika Hatások és ellenhatások - konferencia a gyógyszer-interakciókról. Medical Tribune Budapest, október 13.
Mottó Az orvoslás veszélyes művészet ( ha nem cselekszünk ésszel )
Interakció = kölcsönhatás Egyén és környezete között ( lásd.: napszaki ritmus, klima, flora és fauna ) A gyógyszer és a szervezet között Két vagy több gyógyszer között: szervezeten kívül ( fiziko-kémiai inkompatibilitás ) szervezeten belül ( ez fő témánk )
A probléma mértéke 2008-ban az Egyesült Királyságban több, mint mellékhatást jelentettek be Hazánkban ez a szám évente (!!!) Ezek mögött áll(hat): orvosi tévedés ( túladagolás, rossz vényfelírás stb. ) öngyógyszerelés gyógyszer-gyógyszer interakció gyógyszer-egyéb szer interakció egyéni érzékenység
Mit mutat az irodalom/internet? ( PubMed/Google ) drug interactions: / címszó herb-drug interactions: 788 / címszó juice-drug interactions: 833 / címszó
Az interakció következményei A kívánt hatás: fokozódik csökken A nem kívánt hatás: fokozódik csökken …vagyis az interakció nem feltétlenül az ördögtől való!
Az interakció helyszínei ( minden szinten szinte minden… ) Felszívódás Eloszlás Receptorkötődés Metabolizmus Kiválasztás
Az interakciókat befolyásoló tényezők A genetikai háttér ( egyéni és rasszra jellemző eltérések ) A fennálló kórállapotok Az étrend A beteg életkora ( gyermekkor – öregkor ) Áldott állapot A gyógyszer dózisa
Interakció a felszívódásban GI pH változása GI motilitás változása GI enzimgátlás GI abszorpció gátlása ( ABC proteinek ) Élelmiszer – gyógyszer kölcsönhatás
Élelmiszer – gyógyszer interakció Az elfogyasztott élelmiszer révén: Mechanikus gát képződhet GI motilitása megváltozhat GI pH-ja megváltozhat Mikroszómális enzimindukció vagy gátlás ( pl: grapefruitlé által okozott gátlás ) következhet be a bélfalban Vizelet pH megváltozhat
Interakció az eloszlás során Fehérjekötőhelyről való leszorítás
Interakció receptorszinten Kompetitív antagonizmus Nem kompetitív antagonizmus Vegyes gátlás Szinergizmus: addició potencírozás Biológiai antagonizmus ( különféle receptorokon kifejtett egymás hatását kioltó hatás )
Metabolizmus I. Fázis reakciók ( oxidáció, redukció, hidroxiláció ) - mikroszómális - nem mikroszómális II. Fázis reakciók ( konjugáció ) A végeredmény poláros, ionizált, hidrofil metabolit, ami kiürülhet a szervezetből
A metabolizmust befolyásoló tényezők Genetikai háttér Táplálkozás Élvezeti szerek ( dohány, alkohol, drog ) Testtömeg ( anorexia – obesitas ) Betegségek Életkor ( újszülött – felnőtt – idős ) Terhesség
Interakció a metabolizmusban Mikroszómális enzimindukció ( de novo fehérjeszintézishez kötött, időbe telik, míg kialakul ) Mikroszómális enzimgátlás ( prompt )
Interakció a renális kiválasztás során A vizelet pH-jának változása Tubuláris szintű kompetíció
BPH
Interakcióban gyakran résztvevő gyógyszercsoportok Antiarrhythmiás szerek Antikoagulánsok Savszekréciót csökkentők Antidiabetikumok Citosztatikumok Pszichotróp szerek Szívgligozidok Theophyllin
Köszönöm szíves figyelmüket és további hasznos tanácskozást kívánok!