Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

Bérkompenzáció teljesítésének munkaügyi ellenőrzése 2012 Irányadó eljárásjogi szabályok.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
A munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
1 Pepper Rendszerház Zrt. Kafetéria rendszer a VIP Humánpolitikai Rendszerben.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Tájékoztató a bérkompenzációról és a Munkaügyi Központ évi támogatási lehetőségeiről Janovics László igazgató Pécs, január 31.
Tájékoztatás a „bérkompenzáció” ellenőrzéséről
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A munkabérek nettó értékének évi megőrzéséhez nyújtható támogatás.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
„ TÁMOP B/2. projekt pénzügyi megvalósításának lényeges pontjai” Szombathely, december 15. Készítette: Berényiné Bosch Cecília OFA Kooperáció.
JÁRULÉKKEDVEZMÉNY az álláskeresők mikro-, kis-, és középvállalkozásoknál, valamint a civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatása (2005.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
Tájékoztató a bérkompenzációval kapcsolatos kérdésekről és az ahhoz kapcsolódó - 5% alatti - pályázati lehetőségről Gyomaendrőd, március 2. Előadó:
Személyi jövedelemadó 2012 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft.
Foglalkoztatáspolitikai célok, támogatások Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
Munkahelymegőrzés, munkahelyteremtés március.
Postapartner Program: IV. ütem meghirdetése és információs nap Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Zalaegerszeg, 2009.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci támogatások, eszközök a munkahelyek megtartása érdekében Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
Magán erdőgazdálkodók szerepe a évi közfoglalkoztatásban Szulimán Zsolt osztályvezető Stratégiai és Forráskoordinációs Osztály.
A térség munkaerő-piaci helyzete Előadó: Schwarcz Gáspár kirendeltség-vezető Pest Megyei Kormányhivatal Ráckevei Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Siklós, február 10. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Győztesek és vesztesek
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
A hazai KKV-k fejlesztési lehetőségei, foglalkoztatási támogatásai
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Lorem ipsum.
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tevékenysége
Előadás másolata:

Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény

Okok  A minimálbér és a garantált bérminimum összege január 1-jétől emelkedett.  január 1-jétől megszűnt a munkavállalók adó- jóváírási lehetősége  január 1-jétől 1%-kal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék

Következmények  A két intézkedés együttes hatására 2012-ben a havi szinten forint alatt keresők évi nettó nominális bére csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó béreik emelkednek.  A 299/2011. (XII.22.) Kormányrendelet e nettó nominális érték megőrzéshez szükséges béremelések mértékeit és a béremelés végrehajtásának módját határozza meg.

Elmulasztás esetén hátrányok  Ha a munkáltató az érintett munkavállalók legalább 2/3- a esetében nem hajtja végre az elvárt béremelést, közbeszerzési eljárásokon ajánlattevőként nem indulhat  Költségvetési támogatást nem vehet igénybe  Ha az érintett munkavállalók teljes körében nem hajtja végre a Rendeletben meghatározott mértékű béremelést, adókedvezményt nem érvényesíthet

Kompenzálás lehetőségei  A szankciók elkerülése érdekében elfogadható, hogy az elvárt béremelést részben a béren kívüli (cafeteria) juttatások növelésével valósítja meg a munkáltató.  Az adókedvezmény igénybevételének feltétele a teljes körű béremelés (a cafeteria növelés nem elfogadott).  Az adókedvezmény összege úgy került meghatározásra, hogy a munkavállalók nettó bérének változatlansága esetén a munkáltatóra háruló foglalkoztatási költségek munkavállalónként legfeljebb 5%-kal nőjenek.

Adókedvezmény  Alapja a havi (elvárt emeléssel növelt) bruttó bér = kedvezményalap  Mértéke személyenként és havonta: ,- Ft/hó kedvezményalapig: 21,5%, de legfeljebb Ft ,- Ft/hó kedvezményalap fölött: ,- Ft csökkentve a Ft fölötti rész 14 %-ával

A munkabérek nettó értékének évi megőrzéséhez nyújtható támogatás

Alapja  március hó folyamán megjelenő Kormányrendelet  A évi CLVI. törvény 460. § a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezményről  A 299/2011.(XII.22.) Kormányrendelet a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelésről  1/2012.(I.26.) NGM rendelet a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeiről

Támogatási lehetőség  Az adókedvezmény mellett  Valamennyi érintett munkavállaló részére teljesített elvárt béremelésekor a munkáltatót terhelő 5 %-os hányad részbeni támogatása  Hozzáférés pályázati úton, vissza nem térítendő formában  21 Mrd Ft keretösszeg  Pályázati időszak a meghirdetéstől számított 30 nap (jogvesztő)

Feltételek  Pályázó lehet belföldi székhelyű gazdasági társaság, szövetkezet, nonprofit szervezet (egyházi kivételével)  ig, visszamenőleges hatályú valamennyi érintettre végrehajtott elvárt mértékű béremelés  Létszámmegtartás a évi szinten  Munkavállaló kezdeményezésen alapuló munkaidő csökkentés nem több, mint a évi létszám 20 % - a  Nem támogatható: szénágazat nehéz helyzetben lévő vállalkozás Ft fölötti évi átlagkereset (pályázó szinten) meghatározott támogatásokban érintett munkavállaló

Döntési szempontok  Munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó munkaigényességi mutató  A munkaadó szintjén számított bruttó átlagkereset  A munkaadó csekély összegű támogatási kerete  Országosan összesített támogatási igény

Döntés, kifizetés  Mérlegelési jogkörben a támogatásról a nemzetgazdasági miniszter dönt  Keretösszeget meghaladó támogatás esetén az igényeltnél kevesebb támogatás is megítélhető  Támogatásról hatósági szerződést a megyei munkaügyi központ köt, a teljesítést is ellenőrzi  Kifizetés két részletben, a szerződés kötéstől 15 napon belül 70 %, ig 30 %.

Köszönöm a figyelmet! Réthy Pál főoszt á lyvezető-helyettes