1 A szabadkőművesség. 2 Eredete, és története: (a hivatalos álláspont szerint) -Hivatalos megalakulás: 1717- ben –London, a Lúd és rostély nevű vendéglő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mozgókép és médiaismeret
Advertisements

H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Hogyan illeszkedik be Mészöly munkássága a második világháború utáni magyar irodalomba?
MÁTÉSZALKA, KOSSUTH UTCA
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
• Természeti örökség: 10 millió éves szigetcsoport, területe 7882 km2, három földlemez találkozásánál fekszik. Tizenkét vulkanikus eredetű szigetből áll,
A világ képe a XVIII. században
Oroszlán. Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék (Felidae) családjába tartozó emlős. A tigris után ez a legnagyobb termetű és legelterjedtebb "nagymacska".
Államalapítás.
A II. világháború repülőgépei
Készítette: Tóth Enikő 11.A
A francia forradalom és a francia alkotmányok
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
Call of duty 2.
Magyarország a reformkorban
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Ókori görög régészeti leletek
Az európai integráció története
Gyömörei temetői kápolna
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
1 Gótikus építészet ésszabadkőművesség Dr. Spissák Lajos (2008)
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Világ legrégebbi még lakott városa
Ókori görög régészeti leletek
A magyar felvilágosodás
HAITI Képek az internetről A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. A 2010-es haiti földrengés az Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés.
A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ II. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum öt soros válaszokat.
The Lost Symbol (Az elveszett jelkép) megjelenés: 2010 Dan Brown -
A multikultúra megítélése
Szabadság-szobor (New York)
Információ, adat, jel, kód
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Salamon temploma 11/C.
REIKI Gyógyító kezek.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
FŰGGETLENSÉG NAPJA Julius 4. Katt..
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
A felvilágosodás legjelentősebb gondolatai és főbb képviselői -források alapján -tudományos világkép kialakulása a kora újkorban ( kopernikuszi fordulat,
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Ritka és régi fényképek Kattints * * *.
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
London Zoo.  A világ első állatkertje, amelyet 1828-ban hozták létre és 1947-ben nyitották meg.  Itt nyílt a világ első hüllő háza (1849), első akváriuma.
Alfred Hitchcock teát szolgál fel Leónak, az MGM oroszlánjának
Windsor Castle - A Windsori Kastély
Készítette: Tingyela Stefánia 8.c
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Mielőtt azok lettek volna
A Federal Reserve effektus
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Képfelismerés Politikusok, vezetők.
Hidegháború.
A felvilágosodás elterjedése
I. Az első világháború és jellemzői Az első világháború frontjai
Előadás másolata:

1 A szabadkőművesség

2 Eredete, és története: (a hivatalos álláspont szerint) -Hivatalos megalakulás: ben –London, a Lúd és rostély nevű vendéglő -Alkotmánya: James Anderson műve re eljut Amerikába as években terjedésének fő évszázada

3 II. világháború – Adolf Hitler szerint: a szabadkőművesek+zsidók szövetkezése= át akarták venni a hatalmat -nyílt üldözés, a páholyok bezárása, szabadkőműves esik a nácik áldozatául → illegalitás Napjainkra: a páholyok kitárták kapuikat, és a nyilvánosság elé léptek A főpáholy: az angliai nagypáholy -4 brit páholy egyesüléséből Egyik titkos kézfogásuk

4 Céljaik: jótékonyság –adományok igazságosság, testvéri szeretet megteremtése Szabadkőműves páholy

5 Eredete : (egyes elméletek szerint) A szabadkőművesség őshazája: Egyiptom → a piramisok építői Hiram Abiff nagymester Salamon templomának építői → a nagymester Hiram Abiff, akit 3 munkása megölt, mert nem adta át nekik a titkos tudást, az építők titkos jelszavát = ez ma is a szabadkőművesek beavatási szertartása

6 Salamon templomát később lerombolták keresztes háborúk → templomos lovagok – ”ásatásokat” végeznek ott, ahol minden bizonnyal Salamon temploma állt –megszerzik az ősi tudást, majd felépítik Skóciában a Rosslyn kápolnát, tele zsúfolva szabadkőműves jelképekkel –a templomosok üldöztetése -szabadkőművesek néven folytatják tovább tevékenységüket

7 oltár -központi szerep Grafikus tapis(szőnyeg) A keresztbe tett *körző és *derékszög *körző szimbólikus jelentése: a vágyak kordában tartása *derékszög: becsületesség *nyers kő = a belépő szabadkőműves simára faragott kő = a már mesterré vált * nyers kő *simára faragott kő A szabadkőművesség szimbólumai

8 A szabadkőművesség hatásai –Elterjed Amerikában –Függetlenségi Nyilatkozat –aláírói közül több szabadkőműves (pl.: Benjamin Franklin) Az első amerikai elnök: George Washington szabadkőműves volt. Még napjainkban is az USA elnökeit egy szabadkőműves szimbólumok- kal teli Bibliára esketnek fel Az amerikai 1 dolláros hátlapján látható egyik szimbólum. Jelentése: befejezetlen 13 lépcsős piramis = az amerikai állam 13 alapító állama, akikhez még csatlakoztak a későbbiek folyamán MDCCLXXVI=1776. –az alapítás éve mason(angol) = kőműves

9 Híres szabadkőművesek Mozart Ady Endre Móra Ferenc Kossuth Lajos Charles Darwin … Churchill