Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a
AMIT ÉRDEMES TUDNI A MIKOTOXINOKRÓL
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
A vitaminok és ásványi sók
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Szemestermények tárolása
Az ásványi anyagok forgalma
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A hasnyálmirigy.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Immunrendszer Betegségei.
Pajzsmirigy.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Mikotoxinok Fonalas gombák által termelt másodlagos anyagcsere-termékek, amelyek szerkezetileg sokféle, kis molekulatömegű, erős biológiai hatású vegyületek.
Készítette: Leidecker Orsolya
Munkahelyi egészség és biztonság
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Fitoremediáció.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Alapmodell + HIV-ellenes effektorsejtek Alapmodell: Folyamatfüggvények.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A szervezet energiaforgalma
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Tóth Tamás, egyetemi docens
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
A savas eső következményei
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Készítette: A No cigi csapata
Növényi rostok Cellulóz
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Fekete – fehér. Igen – nem
- Természetes úton: CO 2 LÉGKÖRI EREDETŰ SAVASODÁS - Hőerőművek, belső égésű motorok, széntüzelés SO 2 H 2 S CO 2 NO x.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Prevenciós programok kis és közepes méretű gazdaságokban – amire eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Ökoiskola- vetélkedő március
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Mikroelemek.
Előadás másolata:

Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia

Mikotoxinok A mikotoxinok olyan, különböző fonalasgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, amelyek magasabbrendű élőlények, mint például az ember és haszonállatai esetében különböző megbetegedéseket, úgynevezett mikotoxikózisokat okozhatnak. a mikotoxinok problémát jelentenek világszerte. Ahol a tárolási feltételek nem megfelelőek és a klíma is elősegíti a toxinok termelődését, szükséges a takarmányok toxinszennyezettségének csökkentése. a mikotoxinok egyre nagyobb figyelmet érdemelnek. Rendkívül súlyos akut és krónikus humán egészségkárosító hatásuk mellett gazdasági kihatásuk is jelentős: a termés mennyiségét és minőségét is rontják. A mikotoxinnal szennyezett takarmány az állatállomány fejlődését, szaporodását, egészségét negatívan befolyásolja. A mikotoxinnal szennyezett mezőgazdasági nyersanyagok csökkent értékűek, gyakran eladhatatlanok. Ezért gyakran előforduló probléma a hamisítás, csalás, például a kísérő dokumentumok meghamisítása vagy a termékek illegális keverése.

Mikotoxin helyzet ben Európában es időjárási körülmények Európában erős mikotoxin kontaminációt eredményeztek a kukoricában és a gabonafélékben. Fő kártevők a Fusarium fajok voltak. (DON, zearalenon, fumonizinek) A es mintázott kukoricatételek 93%-a tartalmazott legalább egy típusú mikotoxint, 50%-a keresztszennyezett volt, több típusú mikotoxint tartalmazott. DON pozitivitás: minták 90%-a Zeralenon pozitivitás: minták 76%-a, ezek 50%-a DON-nal is szennyezett volt. Fumonizinek jelenléte növekvő tendenciát mutat. Forrás: Pig Progress No. 10.

Mikotoxin helyzet ben Magyarországon Extrém magas DON szennyezettség, ppb koncentráció is mérhető volt dél-magyarországi mintákban ppb a koncentráció a közép- és kelet-magyarországi mintákban. Az északi régióból 1000 ppb alatti DON koncentrációkat jelentettek. Egyéb toxinokat - zearalenon, fumonizin B1, T-2 a déli országrészből származó mintákban mértek. DDGS-sel, CGF-fel is lesznek problémák - a melléktermékek mikotoxintartalma általában 3X-osa a kiinduló növényi nyersanyag mikotoxin-tartalmának. Forrás: Karin Nehrer, BIOMIN

DON

DON hatása az állati szervezetre A kis koncentrációban felszívódó DON azért toxikus az állati szervezetre, mert a DON kötődve a riboszómákhoz, gátolja a fehérjeszintézist. A DON átjut a szervezet biológiai barrierein, a vékonybéli és a vér-agy gáton! Így befolyásolja az emésztést, az idegrendszer és az immunrendszer működését. A DON a növényi germinatív szervekben módosulhat a tárolás során D3G- re, ezt a jelenlegi analitikai módszerekkel nem tudják kimutatni. Így lehet a DON rejtőzködő mikotoxin. Ez azért veszélyes, mert a D3G egy glükóz konjugátum - az állat emésztőszervrendszerében erről lehasad a cukorrész, és a visszamaradó toxikus DON forma már fel tud szívódni a vékonybélből.

DON hatása az állati szervezetre Gazdasági állatok érzékenységi sorrendje: sertés, baromfi, kérődzők Hatása dózisfüggő: Alacsony koncentrációban módosítja a felszívóhámot és a mucosa-barriert. Étvágytalanságot idéz elő. Magas koncentrációban teljesen tönkreteszi a mucosa- barriert - megnöveli a bakteriális bélfertőzések kockázatát (E. coli) Semlegesítése : mikroorganizmusokkal, amelyek a DON-t inaktív DOM1-é alakítják.

Zearalenon.

Zearalenon hatása az állati szervezetre Ösztrogénhatású toxin, ennek következtében befolyásolja a szaporodásbiológiát, jelentősen rontja, a szaporodásbiológiai paramétereket. Rendszertelen ivari ciklus és alacsony alomszám szintén tapasztalható. Halva ellések növekedése, szétcsúszott lábú és gyenge malacok előfordulása. A malacok születési testtömege is változó. A zearalenon is létezik rejtett formában, amit a szokásos mikotoxin vizsgálatok nem tudnak kimutatni.

T2.

T-2 toxin hatása az állati szervezetre igazoltan szövetizgató hatásúak: szájon át történő felvételüket követően elsősorban szájelváltozások, bőrgyulladás és bélirritáció alakul ki erős immunszupresszív hatású mikotoxinok, melyek a csontvelőre, a lépre, a lymphoid szövetekre, a thymusra és a bélnyálkahártyára kifejtett közvetlen, az aktívan osztódó sejteket károsító hatásaik révén befolyásolják a sejtes immunválaszt. szénával és szalmával is összefüggésbe hozható

Fumonizinek – fokozódó jelentőségű mikotoxinok Legjellemzőbb a fumonizin B1 toxin ben a vizsgált kukorica-tételek 81%-a volt szennyezett világszerte. Mit okoz a gazdasági állatok szervezetében? – első jele a csökkenő takarmányfelvétel – Immunszupresszió, emiatt csökken az ellenálló képesség, romlik a vakcinázásokra adott válaszreakció, a gyógyszerezés hatékonysága. Már 8 mg/kg takarmány koncentrációban érezhető a Mycoplazma vakcinázás hatékonyságának csökkenése. Forrás : Pig International Vol. 12. – Pasteurella multocida által előidézett tüdőgyulladások gyakorisága megnő – A vékonybélben fokozott patogén E. coli kolonizáció

Fusarium fajok termelte mikotoxinok A gyakorlati takarmányozás során általában több toxin van jelen egyidejűleg. A fumonizinek az aflatoxinokkal, ochratoxinokkal jól kombinálódnak, és így erősítik egymás immunszupresszív hatását. Ha a deoxinivalenol (DON) is jelen van a takarmányban, az fokozza a fumonizinek felszívódását a vékonybélből. Emiatt soha nem elég csak pl. aflatoxinra vagy fumonizinre vizsgálni a takarmányt Figyelni kell a toxinkölcsönhatásokra is, mert ezek miatt a határérték alatti toxintartalom is okozhat gondot! Megoldás: multikomponensű toxinsemlegesítő

Mitől multikomponensű egy toxinsemlegesítő takarmánykiegészítő? Elvárt minimum összetevői: – 1. Élesztő sejtfalkivonat – a mikotoxinok enzimatikus biodegradációjáért – 2. Módosított agyagásvány – a mikotoxinok hatékony megkötéséért – 3. Huminsavas adalék – az aflatoxin semlegesítéséért, az immunrendszer erősítéséért, a mikroelem-ellátás zavartalanságáért, a toxikus nehézfémek kiürítéséért A több mikotoxin megkötésére, degradálására alkalmas készítmények a mikotoxinok közvetett kártételét (termeléscsökkenés, immunszupresszió, a takarmány mikronutrientjeinek gátolt felszívódása ) nem tudák kompenzálni! A közvetett kártétel csökkentése, megszüntetése csak hatékony immunerősítéssel lehetséges!

Mikor szükséges toxinsemlegesítő takarmánykiegészítő alkalmazása? 1. Ha a takarmányban határérték feletti DON, aflatoxin, T-2 toxin, F-2 toxin szennyezettség együtt vagy egyedileg kimutatható 2. Ha a takarmányban nincs határérték feletti mikotoxin-szennyezettség, DE indokolatlanul alacsony a termelés színvonala (mikroelem-ellátás zavarára utal) 3. Ha a takarmányban nincs határérték feletti mikotoxin-szennyezettség, DE a gazdaságban megmagyarázhatatlan, ismeretlen, nem diagnosztizálható kóroktanú járványszerű betegségek fordulnak elő (főleg sertés, broiler állományok hasmenéses és légzőszervi megbetegedései).

Mikotoxin kockázatmenedzsment Takarmányok vizsgálata több mikotoxinra Takarmányváltások, alapanyagváltások Tárolási körülmények folyamatos ellenőrzése Állományok termelésének folyamatos ellenőrzése Multikomponensű toxinsemlegesítő adalékok alkalmazása

Köszönöm a figyelmet! Vitatox® Vény nélkül adható! A mikotoxinok hatásának semlegesítése – A hagyományos toxinkötők hátrányai nélkül