Nagy Boldizsár előadása az „A nép nevében” című konferencián a Közép-európai Egyetem termeiben, 2016. január 13-án AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁG KOCKÁZATAI ÉS A POLITIKAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény Szent Korona alapú jogrendszer.
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Nagy Boldizsár előadása Nagy Boldizsár előadása az „Állampolgárság, honosítás, integráció - 20 éves az állampolgársági törvény” című, az MTA TK Kisebbségkutató.
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Állampolgársága végképp eltörölve
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Demokrácia és diktatúra
Közigazgatási alapismeretek
A felvilágosult abszolutizmus
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák
alkotmány – állam- és kormányformák
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer AlkotmányAlkotmány – Rövid szövegRövid szöveg.
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
Állampolgárság.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
Alapfogalmak, definíciók
Állam és polgár II. Nemzetiségek és egyéb jogi státuszok
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Állampolgári jogok és kötelességek
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Az adatvédelem szabályozása
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Migráció és nemzetközi jog
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Környezet és egészség.
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
4. Az Alkotmány.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
JOGTANI ALAPISMERETEK
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
A Magyar Szocialista Párt választási programja:
A magyar kormányzati rendszer
Migráció és a struktúrális diszkrimináció kapcsolata
Jog- és állambölcselet I.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Nagy Boldizsár előadása az „A nép nevében” című konferencián a Közép-európai Egyetem termeiben, január 13-án AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁG KOCKÁZATAI ÉS A POLITIKAI KÖZÖSSÉG FOGALMÁNAK KIÜRESÍTÉSE POLITIKAI KÖZÖSSÉG FOGALMÁNAK KIÜRESÍTÉSE

Az előadás témakörei Az állampolgárság, mint stigma: feudalizmusra emlékeztető előjogok és hátrányok Az állampolgárság kontextusa: nép, nemzet, politikai közösség – a teljes zavar Az elvtelenség végső bizonyítéka: a letelepedési kötvény Az állampolgárok közötti egyenlőtlenség A külföldi állampolgárra rótt terhek Az állampolgárság (hazai) terhei Kiút: valóban rétegzett lojalitások, szabad választás (jus nexi – Shachar)

Intonáció Miért nem utazhat be a szír menekülő az EU területére élete kockáztatása nélkül? Mert nem EU polgár, és (részben ezért) vízum felvételére kötelezett, amit viszont - nincs hol kérnie - ha tud is folyamodni, nem kap. Miért fenyegetheti David Cameron miniszterelnök a magyar (és a többi EU polgár) munkavállalót azon szociális támogatásokból való négyéves kizárással, amelyek az Egyesült Királyság állampolgárainak járnak? Mert nem állampolgárai az Egyesült Királyságnak.

Az állampolgárság, mint stigma /feudális előjog Stigma: bélyeg, jel Rabszolga - keresztyén kiválaszott Az állampolgárság intézménye a 21. században pontosan úgy működik, mint a születési előjogok a feudalizmusban. Jobbágy - arisztokrata ill. polgár Röghözkötött - szabadon költöző ma ennek megfelelő Sújtó, korlátozó -szabadságot engedő állampolgárság Pl. szír, indiai OECD világ Az állampolgársággal járó előjogok szerinti megkülönböztetés morálisan nem indokolható. A kommunitárius érvek nem meggyőzőek, s nincs fundamentumuk

A másik állam állampolgárát sújtó terhek A kettős állampolgárság elutasítása (2015: francia törekvések az áp-tól megfosztásra) A külföldi állampolgár megbízhatatlan- ságának vélelme A beutazás/bevándorlás általános tilalma – a belépés/letelepedés engedélyezése: kivétel A vízumkövetelmény, mint kollektív büntetés

Az állampolgárság lehetséges hazai terhei - nem kimerítő felsorolás -A kiutazás tilalma -Kötelező katonai szolgálat -Kötelező hit/vallás – a hitváltás és az ateizmus tilalma -Mindennapi viseleti, fogyasztási előírások -A családtervezés korlátai (gyermekszám korlátozás vagy maximalizálás) -A politikai hűség kicsikarása

Az állampolgárok egyenlőtlenségéről

Forrás: Nagy B.: Az állampolgárság, mint stigma, 48 – 49. old.

Nép, nemzet, politikai közösség Káosz az Alaptörvényben és azon túl „[ A]z elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk” viszont „népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit.” „A Szent Korona megtestesíti...a nemzet egységét”, a köztársasági elnök pedig kifejezi azt. Az egységes nemzet részei a határon kívül élő magyarok Az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik. Az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon

Nép, nemzet, politikai közösség Káosz az Alaptörvényben és azon túl „[E]gyüttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével” miközben Magyarország „együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával.” A közhatalom forrása a nép. A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja. Kinyilvánítjuk, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők. (Ld. továbbá Majtényi Balázs, illetve Chronowski Nóra cikkét az Állam és Jogtudományban, 2014/1 és 2015/1)

Az állampolgárság kontextusa: állam, politikai közösség, nemzet – a teljes zavar Az általános zavar a magyar példával illusztrálva A kulturális-etnikai „nemzet” - ha értelmezhető – nem az állampolgárok összessége, beletartoznak a határon túl és a diaszpórában élők, akik más állam polgárai Az állampolgárok körén belül lehetnek olyanok, akiket etnikai-kulturális tudatuk, identitásuk egy másik nemzethez köt (ahogyan a magyar kisebbségeket kötheti az anyaországhoz) Az állampolgárok összessége magába foglal kb. három millió olyan külföldön született (vagy ott élő) magyar állampolgárt, aki nem is tartja számon ezt a tényt – csak a jus sanguinis miatt minősül magyar állampolgárnak. A magyar hatóságok sem tudják azonosítani őket.

Az állampolgárság kontextusa: állam, politikai közösség, nemzet – a teljes zavar A közhatalmat gyakorló nép, a szavazópolgárok összessége: ma sem az állampolgárok összességével, sem a Magyarországon élőkkel nem esik, mert a hazában élők politikai közösségét az új választási eljárás kibővíti egy politikai felelősséget nem viselő (mert választottjai döntései által nem érintett) zavaros kritériumok alapján felhatalmazott (politikai hívő) csoporttal A társadalom terheit nem az állampolgárok viselik, (és nem is a választók összessége) hanem az adózok, elsősorban a vállalatok, másodsorban mindenki akinek itt jövedelme keletkezik (vagy itt fogyaszt) függetlenül az állampolgárságától és/vagy a kulturális-etnikai nemzethez tartozásától.

A letelepedési kötvényről (2007. évi II. tv., 28§) T/8879, 2012 október 27, indokolás Rogán: „Én hibáztam, hogy az indoklásban egy helyen ezt - bevallom őszintén, nem én, hanem az egyik munkatársam - elírta, de még egyszer szeretném leszögezni, a törvényjavaslat arról szól, amihez be lett adva a módosító: harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról, ami nem állampolgársági törvény.” Parlamenti vita, október 29. Egy, a letelepedési kötvényt euroért intéző vállalkozás honlapjáról

A politikai közösség javasolt fogalma A politikai közösség egy határolt társadalomnak a politikai folyamatokban részvételre felhatalmazott és e folyamatok hatásának kitett tagjaiból áll. A politikai közösség egy adott jogrendszer alapja. A politikai közösség a joguralom formájában szervezi és ellenőrzi társadalmi, gazdasági, kulturális, biztonságpolitikai etc. életét, dönt barátról és ellenfélről, tűz ki társadalomfejlesztési célokat, határoz világpolitikai és regionális szerepéről.

A magyar közjogból eltűnt politikai közösségről Ma Magyarországon nem meghatározható, hogy kik a politikai közösség tagjai: a politkai közösség helyébe egy, a birodalmi logikának megfelelő, különböző etnikumú és országokban lakó, de magyarországi választójoggal ténylegesen rendelkező populáció lépett A kulturális-etnikai-történeti kötődés közjogi kapoccsá formálása a közteherviselésben való részvétel és a közvetlen érintettség nélkül összeegyeztethetetlen az állampolgárságnak a demokratikus jogrendben betöltött szerepével, különösen, ha ez a jogrend a közterheket viselő és a törvényeknek alávetett, letelepedett külföldieket kizárja a közhatalom gyakorlásából.

Az állampolgárság, mint stigma – a gyanús kettős állampolgár A dogmatikai küzdelem Hűségelv, kizárólagosság „Sűrű állampolgárság” (C. Joppke) Formális kapcsolat „Vékony (könnyű) állampolgárság” (C. Joppke) Az állampolgárság leválasztása a politikai közösségről (vagy a politikai közösségé a területről ) Új törzsiség (T. Franck) Az állampolgárság tényleges és effektív kapcsolat állam és polgára között (Nottebohm), alkotóeleme az állampolgári hűség, a honosított „magáévá teszi az ország érdekeit, szokásait, életmódját” (1955. évi ítélet, 26. pont) Janko Rotmann (EuB),2010 Áp = „szolidaritáson és hűségen alapuló, különös kapcsolat” (51. p.) Az állampolgárok és a letelepedettek közötti különbség csökken, az állampolgárság formalitás EuB: Micheletti ítélet (1992) – nincs szükség érdemi kapcsolatra az állampolgárság országával Az állampolgárság az etnikai- kulturális nemzet önkényes módon kialakuló csoportjainak összetartozását kifejező kapcsolat, a jus sanguinis révén törzsiesítő, a választójog bevezetése révén az adott állam társadalma és a politikai közösség közötti kapcsolatot lazító A többes állampolgárság modern demokráciákban csak a az állampolgárság vékony képzetével összeegyeztethető. A sűrű, hűségelvű állampolgárság a kettős lojalitást kizárja

A veszélyek összefoglalása Az állampolgárság általánosított előítéletek érvényesítését (a fajok nélküli rasszizmust) teszi lehetővé; A jus sanguinis tribalizál, azon az abszurd képzeten alapszik, hogy a vérrel öröklődik valami esszenciális, a közösséghez fűző; A vég nélkül öröklődő és a területhez nem kötődő állampolgárság a politikai közösség önrendelkezésének, a demokráciának az alapjait támadja, mert a jogalkotó megnevezését részben olyanokra bízza, akiket az általa alkotott jog nem kötelez.

Kiút: valóban rétegzett lojalitások, szabad választás Miből fakadjon a jog arra, hogy legyenek jogaink? állampolgárságból? emberi mivoltunkból? a területhez és a politikai közösséghez kötődésünkből? Arendt: a „jog ahhoz, hogy jogaink legyenek … egyet jelent azzal, hogy az egyén egy olyan társadalmi szervezetben él, ahol kit-kit tettei és véleményei alapján ítélnek meg…, jog ahhoz, hogy az ember valamiféle szervezett közösséghez tartozzék” Shachar Ayelet The Birthright Lottery : jus nexi Az adott területhez kötődés és részvétel társadalmi ténye teremt jogilag releváns viszonyt: a tagságot a politikai közösségben

Bauböck „A közösség érdekeltjeiként (stakeholder) kell elfogadni azokat, akiknek életkörülményeik révén jövőbeni jóléte függ a politikai közösség virágzásától. Ők továbbá fenntarthatják a jogot, hogy részt vegyenek a közösség jövőjét meghatározó kollektív döntéshozatalban. Bauböck, 2014, 26. old. Bauböck, Rainer: Érdekeltség-alapú állampolgárság és transznacionális politikai részvétel: a külső szavazás normatív értékelése in: Regio, 2014/ old.

Következtetések A világ lakosságának nagyobb részét az állampolgársága zárja ki a jobb élet lehetőségéből. Az alaptörvény koncepciója a politikai közösség mibenlétéről zavaros, a nép, a nemzet és a politikai közösség viszonya ellentmondásos. A magyar állampolgársági jogalkotás tévutakon jár, politikai filozófiai szempontból értelmezhetetlen és következetlen rendszert tart fenn. A letelepedési kötvény újabb szög a közjogi követ- kezetesség tetemének koporsójában

Köszönöm a figyelmüket! Köszönöm a figyelmüket! Nagy Boldizsár