A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda Kérdések és válaszok, avagy oktatási programokkal a szegénység ellen SZMI április 21. Darvas Ágnes.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Szász Anikó 70/  Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP)  Vidékfejlesztési Program (VP)  Terület-
„Tudás – Érték – Tapasztalat integrációs program” TÁMOP A-11/ Nyitókonferencia Február 23.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
SZOCIÁLPOLITIKA ÉS GYEREKSZEGÉNYSÉG SZÉCSÉNY, 2007.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Szegénység és kirekesztés: tények és irányok Keresztények és a politika előadássorozat Szent Pál Akadémia február 26. Farkas Zsombor (MTA Gyerekprogram.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
PARTNERSÉGI MONITORING BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓ AZ LHH PROGRAMOK FOLYTATÁSA JÚNIUS 10.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Gyerekesélyek Magyarországon 2010
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Mayer József Budapest február 27.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A Digitális szakadék csökkentése (GINOP-6. 1
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Egészségügyi közbeszerzések
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Bemutatkozik az iskolapszichológus
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
A Zala megyei foglalkoztatási stratégia Aktualizálása Remete Zsuzsa Projektvezető Hétfa Elemző Központ.
a hatékonyabb munkába segítésért
műszaki osztályvezető
ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL
Köszöntjük kedves vendégeinket!
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iskolai szociális segítő
Baranya Megyei Önkormányzat
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évében” 16. Soproni Szociális Tudományos Tanácskozás szeptember Darvas Ágnes ELTE TáTK, MTA GyEP

A 25 éves folyamatot célzó Nemzeti Stratégia célja Átfogó célok: – Relatív szegénységben élők arányának csökkentése – Abszolút szegénység felszámolása – Szegénység újratermelődésének megszűntetése Vertikális célkitűzések, fejlesztési területek 1. Foglalkoztatás, munkaerő-piaci helyzet 4. Személyes szolgáltatások és szakellátások 2. Családtámogatások5. Lakás, lakhatás 3. Képességgondozás, szegregációmentes iskola 6. Egészségesebb gyerekkor

3 Az NS első három éve A kormányzati prioritások között hátra sorolódott a NS. Minimális költségvetési források álltak rendelkezésre, eredmények elsősorban a gyerekétkeztetés területén születtek. Harmadik éve folyik az NS kistérségi megvalósítási kísérlete. Elkezdődtek az NS-hez kapcsolódó, uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések. Két éve működik az NS-t monitorozó Értékelő Bizottság.

4 A helyzet – 1. forrás: MTA GyEP – TÁRKI adatok másodelemzése

A helyzet – 2. forrás: MTA GyEP – LFS adatok másodelemzése

Javaslat a kiemelt prioritásokra Magas szegénységi kockázatú gyermekes családokat célzó jövedelemtranszferek szinten tartása Szolgáltatások összehangolt bővítése és fejlesztése

Konkrét javaslatok az elkövetkező év kiemelt feladataira anyagi helyzet romlásának megakadályozása – családi pótlék értékvesztésének megállítása kisgyerekkor (0-5 év) középpontba helyezése – szakmai szolgáltató-hálózat fejlesztése iskolai lemorzsolódás csökkentése – szolgáltatások bővítése iskolán és iskolaidőn belül-kívül családok és közösségek élethelyzetének és a szülők foglalkoztathatóságának javítása – szolgáltatások és képzések szükségletekhez igazítása

Kinek van feladata az NS megvalósításában? – a helyi társadalmak, önkormányzatok, szakemberek, közösségek kiemelt szerepe a fejlesztésben Mindegyik javaslat kormányzati elköteleződést igényel Fontos lenne a ‘policy proofing’ – kormányzati intézkedések és gyerekérdekek viszonyának folyamatos vizsgálata A konkrét családtámogatáson kívüli fejlesztésekhez is kellenek szabályozási változtatások, de a megvalósítás lokális jellegű az NS-hez kapcsolódó Szécsényi megvalósítási kísérlet és az azon alapuló 11 kistérségi program eddigi tapasztalatai

Kistérségi programok

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET