Automatikus értékelés- és érzelemelemzés magyar nyelvű szövegeken V ARJÚ Z OLTÁN Precognox Informatikai kft. A NYÍLT INFORMÁCIÓGYŰJTÉS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

Számok összehasonlítása mentális számegyenes nélkül
A mimika szerepe a jelnyelvi kommunikációban
2003. november INFOtrend 2003 Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály Nyelvi technológiákkal az információs.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Gondolatok a tőzsdézésről május 19..  A hazai vagyonkezelési piac egyik legfiatalabb tagja, 2007 szeptemberében alakult  Magánszemély tulajdonosok.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Kommunikáció a médiában figyelés és kiértékelés Előadó: IDS Communications Kft április.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
4. Kreatív döntéshozatal
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Gazdasági előrejelzések és elemzések
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Kommunikáció.
A projekttervezés első lépései
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A válság definíciója, jellemzői lezajlása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
Nyolcadik előadás.
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Szakmai kihívások mazohista PR-esek számára, avagy az egészségügyi magánvállalkozások kommunikációjának realitásai Kurucz Beáta ügyvezető igazgató Humán.
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
Elméleti közgazdaságtan
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
Az üzleti élet illuzionistái „Csak a cégemet figyeljék, mert csalok!” december 3. Dr. Csorbai Hajnalka – stratégiai igazgató, Opten Informatikai.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Egyéni állapot, válasz a külvilág változásaira
A Magyar Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága részére Készítette: Szilvásy Péter December 3.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
2020: HR a virtuális térben A humán erőforrás menedzsment jövője.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
A MAGISZ online kommunikációjának áttekintése MAGISZ-közgyűlés Budapest, Pitlik,
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A gazdasági válság hatása a pénzügyi kommunikációra Pénzügyi kommunikációs konferencia Dr. Hegyi Gábor, ügyvezető igazgató, Capital Communications 2009.
Papíron túl… Szűcs Roland. E-könyv jelenség képlete 2 E-könyv Üzleti modell Nagyobb kiadói árrés Kockázatmentes Olcsó terjesztés Kultúra Értékek megőrzése.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Árazási és árképzési elemző Dolgozz velünk az Élet habos oldalán
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
VEZETŐI DÖNTÉSEK „Navigare necesse est” dönteni mindenkinek kell.
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Kommunikáció típusai.
Szabó Krisztina & Szemere Alexandra
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

Automatikus értékelés- és érzelemelemzés magyar nyelvű szövegeken V ARJÚ Z OLTÁN Precognox Informatikai kft. A NYÍLT INFORMÁCIÓGYŰJTÉS FEJLŐDŐ TERÜLETEI nemzetközi tudományos-szakmai konferencia november 3-4. S ZABÓ M ARTINA K ATALIN Precognox Informatikai kft. Szegedi Tudományegyetem, Szláv Intézet, Orosz Filológiai Tanszék

R-index és nowcasting

Racionalitás és érzelmek

Racionalitás?

Descartes tévedése Érzelmek hiányában döntésképtelenek vagyunk, mivel nem tudjuk gyorsan rangsorolni a lehetséges alternatívákat

Darwin Az érzelmek kifejezéséről embernél és állatoknál

Ekman Hat alapvető emóció Mikrokifejezések akaratlan megjelenése az arcon

Mi a helyzet a nyelvvel? A gazdasági döntésekre nagy hatással vannak a gazdasági hírek A mindennapi döntéshozatal során gyorsan kell határoznia a szereplőknek Találhatunk-e összefüggést a hírekben megjelenő emóciók és a makromutatók alakulása között?

Az értékelés- és az érzelemelemzés Az új megoldások

Cél és haszon A nyelvtechnológia részfeladatai Céljuk: automatikus tartalmi elemzés nagy mennyiségű szövegről Magas hasznosíthatóság különböző alkalmazásokban; pl. o gazdasági trendek azonosítása és előre jelzése; o A vásárlói hangulat mérése; o politikusokkal, pártokkal szembeni aktuális beállítódás mérése; o egy adott társadalmi, gazdasági jelenségre reflektáló közönséghangulat; o pszichológiai szempontú szövegelemzés; o stb.

Bővebben az értékeléselemzésről Másképpen: szentimentelemzés A feladat: az értékelő véleményt kifejező tartalmak automatikus kivonatolása. Pl. 94 millió forintos vagyoni hátrányt okozott a győri kórház gazdálkodásért felelős vezetője. (forrás: index.hu) A közelmúltban ötletes szuperhősös könyvtartó duójával hívta fel magára a figyelmet (…) az ügyesen kitalált, rajzfilmfigura-szerű minimalista, mágneses sziluettcsalád gyerekeket és felnőtteket egyaránt képes levenni a lábairól. (forrás: index.hu)

És … …nem csak a detektálás, a következők is fontosak: o az értékelés típusa (másképpen: polaritás): pozitív vagy negatív o intenzitás o az értékelés tárgya (target)

Bővebben az érzelemelemzésről A nyelvtechnológiában kisebb jelentőséget tulajdonítanak a az emócióknak, mint a szentimenteknek. Az érzelemelemzés új irány máshol központi szerep, pl. viselkedéstudomány vagy pszichológia. A magyar nyelvre: Precognox Informatikai kft. foglalkozik A feladat célja: a szövegekben tükröződő érzelmek kivonatolása.

Példák Félelem, aggodalom: Tisztaság- és illatmániásként először féltem a folyékony mosódiótól. Mi lesz, ha nem a megszokott tisztaság lesz az eredmény? (forrás: hazipatika.com) Bánat, elkeseredettség: Nem értem. Semmit nem fogyok, értem hogy mozogni kell, minden nap biciklivel járok, és gyaloglok sokat. (…) Már nagyon el vagyok keseredve. (forrás: gyakorikerdesek.hu) Meglepetés: Amikor a műtétem után terveztem a szezont, nem is hittem volna, hogy ilyen gyorsan javul az állapotom. Nincs semmilyen panaszom. (forrás: mob.hu)

A technikai háttér Szentiment- és emóciószótárak Szentimentszótáraink: pozitív polaritású kifejezések negatív polaritású kifejezések Emóciószótáraink: az Ekman-féle hat kategória szerint: ÖRÖM, DÜH, BÁNAT, FÉLELEM, UNDOR, MEGLEPŐDÉS nyolc kategória szerint: + FESZÜLTSÉG, VONZALOM

Értékelés- és érzelemelemzés a gyakorlatban

A vizsgált korpusz Az I NDEX -korpusz o A szöveggyűjtés eszköze: az index.hu keresője o A szöveggyűjtés időpontja: január 2. o Kritériumok: o azok a szövegek, amelyek tartalmazták a válság és a recesszió szavak valamelyikét o a január 1. és december 31. közé eső időszakból o A korpusz mérete: összesen 1731 cikk

A fontosabb események és jelenségek, amelyekre figyelünk országgyűlési választások 2006 zavargások negatív gdp növekedési időszakok

Szófelhők a szentimentek relatív arányából

Szentimentelemzés a korpuszon

Düh

Bánat

Félelem

Meglepő dés

Undor

Öröm

Összegzés, távlatok Az érzelmek feldolgozása olyan folyamatokra is rámutat, amelyekre semmilyen más tartalomelemző megoldás nem A targeteket kezelnünk kell az egyik jelenlegi projektünk

Elérhetőségek: SEMANTIC SEARCH TEXT MINING AGILE SOFTWARE DEVELOPMENT Phone: Fax: info at precognox dot com S ZABÓ M ARTINA K ATALIN V ARJÚ Z OLTÁN