Ö KOLÓGIAI PROBLÉMÁK A TÚLNÉPESEDÉS MIATT Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc Afrikában és Dél-Ázsiában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

Az emberi rombolás jelei 1. Éghajlatváltozás január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A köles kül- és belpiaca
A víz-háborúk kora jöhet
A Föld mezőgazdasága.
Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A földkéreg „kérge”: a talaj
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
A MEGSEBZETT FÖLD.
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A víz globális környezeti problémái
Az üvegházhatás és a savas esők
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák, diák szemmel
Globális problémák.
Afrika, a „fiatal” kontinens
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az Éghajlatváltozás.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A világnépesség növekedése
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Az aszályok gyakorisága, erőssége és az okozott kár
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (elsivatagosodás) Készítette: Karsai Gergely Környezettudomány Msc.
Globalizáció és környezeti problémák
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Forró övezet – egyenlítői öv
Az erdőirtás és környezeti hatásai
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása a mezőgazdaságban (Kárpát-medence) Lindi Zoltán.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Földünk népessége.
Az elsivatagosodás.
Ökológiai krízis Összefoglaló Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc.
Az éhezés.
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Készítette: Wang Rebeka
Globalizáció.
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

Ö KOLÓGIAI PROBLÉMÁK A TÚLNÉPESEDÉS MIATT Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc Afrikában és Dél-Ázsiában

A MEZŐGAZDASÁGI ÖNELLÁTÁST LEHETETLENNÉ TÉVŐ PROBLÉMÁK Túlnépesedés „Éghajlatváltozás”, időjárási szélsőségek Túllegeltetés, talajerózió Elsivatagosodás (Száhel-övezet) Növénytermesztés és állattartás kilátásai Következmények - Állandósult élelmiszerhiány, éhínség

T ÚLNÉPESEDÉS gyökere az összes környezeti, gazdasági és társadalmi problémának Népességnövekedés több, mint 90 %-a a legszegényebb országokban fog bekövetkezni Egy ember kulturált életfeltételeihez 800 négyzetméter térre (út, iskola, lakás, kórház stb.) van szüksége 500 év múlva 1 négyzetméter állna rendelkezésre Túlzsúfoltan élő embereknél személyiségtorzulás Egy folyamatsor első láncszeme

túlnépesedés állatok számának növekedése növényzet felélése, taposás növényzet kipusztulása csapadékvíz elfolyik a talaj vízkapacitásának csökkenése talajvízszint csökken a talaj erodálódik a növényzet nem újul meg elsivatagosodik tömődött talaj

Forrás:

„É GHAJLATVÁLTOZÁS ” Természetes folyamat vagy az ember okozza? Hosszabb-rövidebb periódusú éghajlatingadozás természetes jelenség Jelenleg jégkorszakban élünk -> felmelegedés Az ember is hozzájárul a szennyezőanyag kibocsátással -> üvegházhatás növekszik Ugyanilyen szennyezőanyagokat bocsátanak ki pl. vulkánkitörések is -> egy hatalmas kitörés az ember által évente kibocsátott mennyiség több 10x-ét Összességében: felgyorsítjuk a természetes melegedési folyamatot „A világon egyetlen dolog állandó: a változás!”

I DŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK A felmelegedéssel együtt erősödnek Hőhullámok Extrém hőség Özönvízszerű esőzések Aszály l_drought_in_Africa.png~original

T ÚLLEGELTETÉS, TALAJERÓZIÓ Geológiai (természetes) erózió gyorsított erózió Érintett területeken domináns: nomád szarvasmarhatenyésztés -> túllegeltetnek A legeltetett állatállomány nagysága státusz- szimbólum Éghajlattól függően 2,5 cm talaj képződéséhez év szükséges A legszegényebb trópusi országok alig törődnek a talajvédelemmel Legsúlyosabb talajveszteségek: Etiópiában és Indiában mérhetők Megoldás?

Rizsföldek teraszos földműveléssel Ázsiában (Forrás:

E LSIVATAGOSODÁS - S ZÁHEL - ÖVEZET Más néven: „Afrika éhségöve” Elsivatagosodás által egyik leginkább sújtott régió Ökológiai menekültek milliói kényszerülnek az élelem- és vízhiány miatt lakóhelyükről elvándorolni A csapadék mennyisége csak a köles és cirok termesztéséhez elég Évente kb. 100 ezer hektár termőterület szűnik így meg Afrikában Iskolapélda az ökológiai krízishelyzet 3 fázisára Megoldás? Kutak építése, „Nagy Zöld Fal” terve

Képek forrása:

N ÖVÉNYTERMESZTÉS, ÁLLATTARTÁS Meglévő területeknek kell egyre nagyobb embertömegeket eltartania Eltartó képességének csökkenését főleg az erózió és a túllegeltetés okozza Az öntözéses gazdálkodás kiterjesztésének és a termésátlagok növelésének pénzügyi akadályai vannak A termőtalaj, a legelőterületek és a halászhelyek kiterjesztésére alig van mód Sri Lankán 2000 rizsfajta közül ma már csak 5 van használatban Indiában 30 ezer rizstörzs élt, ma 20 típus adja 75 %- át a nemzet rizstermelésének

N ÖVÉNYTERMESZTÉS, ÁLLATTARTÁS Alapvetően nem a Föld ökológiai kapacitásával van a baj -> biológiai emberi szükségletek kielégíthetők 7 milliárd lakos esetén is A probléma: túlságosan nagy szakadék a fejlett és a fejlődő országok között Fejlettebb módszerekkel bizonyos területeken túltermelést lehet elérni -> egyenlőtlen terméseloszlás -> egyenlőtlen jövedelem-eloszlás -> a fejlődő országok nem képesek a túltermelő fejlett országoktól vásárolni Egyenletesebb jövedelemelosztás és a fejlett országok átlagos fogyasztásának csökkentése nélkül jövőnk igencsak keservesnek ígérkezik

Á LLANDÓSULT ÉLELMISZERHIÁNY, ÉHÍNSÉG Az ENSZ becslése szerint %-ra tehető a Földön az alultápláltak vagy hiányosan táplálkozók száma Szellemi és fizikai visszamaradást okoz -> hozzájárul a széles körben elterjedt nyomorhoz, népességszám növekedéshez és környezetromboláshoz vezet A fejlődő országok alapvető gondja lesz a továbbiakban is, hogy összhangba hozzák a népességnövekedést az élelmiszertermelés növekedésével Amennyiben ez nem sikerül, úgy a „migrációs nyomás” a fejlett országok irányába még erőteljesebb lesz

Ö SSZEGZÉS Megvalósítható-e az önellátás? Fenntartható mezőgazdasági rendszert kell teremteni Úgy, hogy közben hosszú távon megőrzi a talaj termőképességét, amit az eróziótól és az elsivatagosodástól kell védenünk Minden téren a hosszú távú előnyöket kell szem előtt tartani A fejlett országoknak feladata a fejlődő országok támogatása Nem a segélyek jelentik a megoldást!

F ORRÁSOK ltalanos_tarsadalomfoldrajz_I_II/ch05s05.html content/themes/globalproblem/images/background.jpg problemak-lokalis-valsagok/globalis-problemak/tulnepesedes-elelmiszervalsag- adossagvalsag svg

K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !