VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Távol, de mégis közel!!!.
Advertisements

MIRIGY TUDÓS CSONGOR TIMÁR MIHÁLY BALGA LEDÉR OLEJ TAMÁS TÜNDE IRMA KURRAH LUCIFER KIRÁLY KALMÁR DEMETER TÜNDÉR ILONA.
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
PÉNZ FELAJÁNLÁS Szűcs Gabriella Ft Dr. Balla Zsolt
Ismétlés - Összefoglalás
Az éjszaka.
Mi Atyánk Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, Varga Miklós és a Kormorán
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
TATAI TAMÁS „TÖRÉSVONAL”
A Csongor és Tünde forrásművei
A terveket már rég feladtad, mikkel kérkedőn, büszkén elindultál.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
& Csongor és Tünde A varázsfuvola Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1830-ban írott ifjúkori, drámai költeménye. A művet 1827 tavaszán kezdte el írni,
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde Mozart A varázsfuvola Közösmotívumok.
NEMZETI SZÍNHÁZ: CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Al-Farman Petra, Végh Dóra, Tikász Ábel, Nagy Titusz.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Csongor és Tünde ZANZS (Mizsei Z óra, Tombácz A dél, Udvari N elli, Schiszler Zs anett)
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítása Készítette: Tragédiások.
NEMZETI SZÍNHÁZTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ - I. FORDULÓ Four girls.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Csongor és Tünde vs. Varázsfuvola
Csongor És Tünde És a Varázsfuvola
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Csongor és Tünde / A varázsfuvola
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Készítették: Egressysek
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
Írta: Vörösmarty Mihály
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Hol itt a hasonlóság? Csongor és Tünde és a Varázsfuvola.
Paulay Ede rendezésében
rendezte:Németh Antal
Mozart: Varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde
A varázsfuvola Csongor és Tünde.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
A Varázsfuvola és a Csongor és Tünde
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
a hét verse József Attila: Imádság megfáradtaknak novák csilla
Mozart: Varázsfuvola  Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Készítették: Egressysek
Iglódi István rendezése
Előadás másolata:

VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY

SZIMBÓLUMOK MEGJELENÉSE A MŰVEKBEN VARÁZSFUVOLA Már maga a nyitány is szimbolikus elemeket hordoz. Hangneme: esz-dúr, mely a szabadkőművesség egyik zenei jelképe. „A varázsfuvola olyan, mint egy tükör: aki belenéz, saját magát látja, és megtalálja benne, akármit is keres.” (Leibner János) CSONGOR ÉS TÜNDE Kert: Csongor útjának kezdő- és végpontja, a mennyei boldogság szimbolikus tere. Maga a világ, amelyben az emberiség drámája zajlik. Fa: Tünde „növénybe öltve”. Csongor által áhítatott világot jelképezi. Összeköti a 3 kozmikus zónát: lomb-ég, törzs-föld, gyökerek-alvilág. Fa termő ága (gyümölcse): élet- és termékenységszimbólum

VALÓJÁBAN MESE VARÁZSFUVOLA Története valójában egy mese, tele varázslatos elemekkel, titokzatos vidékekkel, helyekkel, gonosz és jó erőkkel. Mesei elemek: herceg, óriáskígyó, 3 udvarhölgy, királylány, mű végén boldogság stb. CSONGOR ÉS TÜNDE Története mesére épül (História egy Árgilus nevű királyfiról és egy tündér szűzleányról). Mesei elemek: tündérfa, tündérleány, manók, boszorkány, ördögfiak, haj levágása, mű végén boldog egymásra találás stb.

FŐSZEREPLŐK VARÁZSFUVOLA: TAMINO Ugyanúgy, akárcsak Csongor döntések, harcok és kiállt próbák során kiérdemli, hogy boldog legyen. (eljut a Nap égi birodalmába) Boldogsága a szerelemben, Paminaban rejlik. CSONGOR ÉS TÜNDE: CSONGOR Elvont célokat keres pl. dicsőség, szépség => ezeket Tündében találja meg. Boldogságkeresése az egész világ boldogságkeresését közli. Felveti a kérdést: „Mi az emberi élet értelme?” HŐSSZERELMES

ÉJ VARÁZSFUVOLA AZ ÉJ KIRÁLYNŐJÉNEK ÁRIÁJA AZ ÉJ KIRÁLYNŐJÉNEK ÁRIÁJA ELŐADJA: MIKLÓSA ERIKA ELŐADJA: MIKLÓSA ERIKA CSONGOR ÉS TÜNDE AZ ÉJ MONOLÓGJA AZ ÉJ MONOLÓGJA „Sötét és semmi voltak: én valék, Kietlen, csendes, lény nem lakta Éj…” „…Sötét és semmi vannak: én vagyok, A fény elől bujdokló gyászos Éj…” „…Sötét és semmi lesznek: én leszek, Kietlen, csendes, lény nem lakta Éj.” Psszt… Hallgasd!!!

KÉT SZERELMES PÁR VARÁZSFUVOLA:Papageno-Papagena Papageno és Papagena egymásra találása szinte dadogásként indul, óvatos tapogatózás egymás felé. Tenni egy gesztust, és fülelni: mi rá a felelet. Megindul egymás vetkőztetése. „A szerelem légiesen könnyű és egyszersmind halálosan komoly játék.” (Mozart) CSONGOR ÉS TÜNDE: Balga-Böske (Ilma) Balga Böske iránti szerelme nem mondható romantikusnak, hiszen a házias feleséget szereti benne. Ettől függetlenül nem a pénz, a hatalom, vagy a tudás hajtja, mert hisz a boldogságban, és felesége nélkül ugyanúgy nem tud élni, akárcsak Csongor Tünde nélkül.

2016-os FELDOLGOZÁSOK VARÁZSFUVOLA „És a végén felragyog a Nap.” Helyszín: Erkel Színház Rendező: Szinetár Miklós Díszlettervező: Horgas Péter Jelmeztervező: Velich Rita Koreográfus: Nádasdy András Karmester: Bartal László Tamino: Tarjányi Tamás Pamina: Hajnóczy Júlia Az Éj királynője: Varga Viktória Papageno: Sándor Csaba Papagena: Molnár Ágnes CSONGOR ÉS TÜNDE Helyszín: Nemzeti Színház Díszlet, jelmez: Nagy Viktória Dramaturg: Kulcsár Edit Rendezőasszisztens: Kernács Péter Rendező: Vidnyánszky Attila Csongor: Fehér Tibor Tünde: Ács Eszter Balga: Szarvas József Ilma: Szűcs Nelli Éj monológja: Lukács Margit (archív hangfelvételről)