Az inessivusi (bVn) nyelvtani szerepei Mátyus Kinga SZTE NYDI, Magyar program III. AlkNyelvDok Konferencia Budapest, 2009. február 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Módszertan Concordia Discors kutatás keretében •2011 nyarán részt nem vevő megfigyelések •Interjúk Egyetemi terepmunka keretében •Részt vevő megfigyelések.
Advertisements

A fosztóképző körüli bonyodalmak
A mondatelemzés modern útjai
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A mondat szintagmatikus szerkezete
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
A Magyar Nemzeti Szövegtár
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
A Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós tevékenységei és az EU fejlesztéspolitikája DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Szaknyelvi és terminológiai ismeretek SZTE 2010 Kiss Gábor TINTA Könyvkiadó, kissgabo kukac tintakiado pont hu.
Szintaktikai elemzés február 23..
Szintaktikai elemzés március 1.. Gépi tanulás Osztályozási feladat: Adott egyedek egy halmaza és azok osztályba tartozási függvénye (tanító halmaz),
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
A szócikk.
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
Ötéves gyerekek és a (bVn) változó Mátyus Kinga Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskola Magyar Nyelvészeti Alprogram.
A Magyar Nemzeti Szövegtár
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Sámánizmus és népvallás 8.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Képfeldolgozási módszerek alkalmazása kajszimagok morfológiai tulajdonságainak leírására Felföldi J. 1, Hermán R. 2, Pedryc A. 2, Firtha F. 1 1 Budapesti.
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Tájékoztatás & Bevezetés
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
Sámánizmus és népvallás: Tárgyi világ (Viselet)
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
U RALISZTIKA U RÁLI N YELVÉSZET. Szerzők (SZTE Finnugor Tanszék) Dolovai Dorottya Körtvély Erika Kozmács István (szerk.) Mészáros Edit Sipőcz Katalin.
Nyomdaipari Gépek Szerkezettana
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
AZ AFÁZIÁK TIPOLÓGIAI OSZTÁLYOZÁSA
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás április 14.: Strukturalista.
A generatív nyelvelmélet
Előadó: Horváth Attila alezredes szeptember 15.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
Szakmódszertan: eszköztár vagy teória? A kísérleti irodalomkönyvek tanuláselméleti és irodalomtudományi kontextusáról.
JAG statisztika 2014/ félév.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
A nyelvtan szerepe és célja
Varró István Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Bódis – Kleiber – Szilágyi – Viszket
Leíró nyelvtan - adatbázisból
A kerettanterv (5–6. osztály) Magyar nyelv és irodalom
A határozószó (adverbium)
Előadás másolata:

Az inessivusi (bVn) nyelvtani szerepei Mátyus Kinga SZTE NYDI, Magyar program III. AlkNyelvDok Konferencia Budapest, február 6.

tárgya: (bVn) változó sokat kutatott változó (Kontra 2003: 66, 86-97; Váradi 1995/1996) könnyen előhívható gyakran előfordul többféle nyelvtani szerepben megjelenhet célja: megfelelő elméleti keretet, és ennek segítségével megfelelő osztályozást találni a (bVn) különböző nyelvtani szerepeinek besorolásához próbavizsgálat során a meglévő adatok besorolása az így kapott rendszerbe, ami segítséget nyújthat egy későbbi élőnyelvi vizsgálatban korpusza: BUSZI 2 interneten közzétett mintainterjúja (B7307) A vizsgálat... III. AlkNyelvDok

(bVn) eddigi kutatásokban BUSZI 2 – Váradi Tamás (1995/1996) –(bVn) megjelenési formáinak a beszédstílussal való összefüggései az irányított társalgásban szignifikánsan kisebb arányban használták az adatközlők a rag sztenderd változatát (több, mint 60%-ban törölték az - n-t), mint a többi feladattípusban (ahol alig 10%-ban) –szóvégi -n, -t és -l törlésének korrelációja az irányított társalgásban erős korreláció a szóvégi mássalhangzótörléseknél az -n hang csak a -ban/-ben inessivusi rag esetében törlődik (igaz, itt még nincs megkülönböztetve, hogy az adott toldalék valódi esetrag, vagy az inessivusi rag lexikalizált formája) III. AlkNyelvDok

(bVn) eddigi kutatásokban MNSZV – Kontra Miklós (2003: 86-97) Nyolc független változónak volt szignifikáns hatása a (bVn) megítélésére. Az egyes változópéldányok között különböző fokú eltérés tapasztalható. Grammatikalitási ítéletek NY103 Éva nem bízott a férjébe. NY106 A kisfiút megbüntették, mert nem volt iskolába. Írásbeli hibajavítások MOST Mostanába nem szívesen utazok vonattal. SARKA...észrevettem egy padot a váróterem sarkába. III. AlkNyelvDok

(bVn) eddigi kutatásokban –Pléh Csaba fontos megállapítása az, hogy a grammatikalitási ítéletekre jobban hat a stigmatizáció, mint a produkcióra (Pléh 2003: 276) – bár itt azt is meg kell jegyezni, hogy Váradi (1995/1996) nem tekinti stigmatizáltnak a [bV] alakot inessivusi funkcióban. –Kontra Miklós (1996) és Pléh Csaba (2003) is megállapítják az MNSZV-vel kapcsolatban, hogy az eltérő eredmények talán a (bVn) eltérő nyelvtani funkcióiból adódhatnak. III. AlkNyelvDok

III. AlkNyelvDok A jelenlegi vizsgálat céljai (bVn) eltérő nyelvtani funkcióinak elkülönítése megfelelő elméleti keret kiválasztása Hagyományos leíró nyelvtanok Strukturális magyar nyelvtan Próbavizsgálat: meglévő adatokat az így kialakított rendszerbe besorolni

Inessivusi esetragos alakok 1. esetrag-definíció Hagyományos leíró nyelvtanok (MMNY, MG) „Az „eset” a névszóknak olyan ragozásbeli kategóriája, illetőleg olyan ragozott alakja, amely alakban a névszó önmagában is meghatározott mondatrész lehet egy-egy adott mondatban (MMNY 196).” Eset: szintaktikai-szemantikai viszony kifejezője (esetviszony) morfológiai kategória (esetrag) Fő szempont: az esetragos névszó önmagában is meghatározott mondatrész lehet a mondatban - DE ez nem teszi lehetővé az esetragok és a képzők elkülönítését: asztalra, asztalos, asztalka III. AlkNyelvDok

Inessivusi esetragos alakok 2. esetrag-definíció Strukturális magyar nyelvtan (3. kötet, Morfológia) „Egy toldalék akkor, és csakis akkor esetrag, ha előfordul valamely vonzatkeretben (SMNY3. 583).” akadályoz vkit vmiben, bízik vkiben/vmiben, hisz vkiben/vmiben Inessivusi esetragos alakokon belül elkülöníthetünk : lexikai eseteket (mondattani szerkezetből nem következtethetők ki, a predikátum lexikai jellemzésében kell őket megadni) iskolában tanul címkézett vonzatokat (ahol az esetragos főnév nem kompozicionális) bízik a férjében idiómákat, idiómaszerű egységeket (egyik elem sem cserélhető fel mással) cserben hagy III. AlkNyelvDok

III. AlkNyelvDok INESSIVUSILexikai esetek ESETRAGOS ALAKOK Címkézett vonzatok Idiómák, idiómaszerű egységek RÖGZÜLT ALAKOKInessivusi eredetű Nem inessivusi eredetű

Inessivusi esetragos alakok Lexikai esetek csoportja tovább bontható – „a határozóragos alakokat a határozói funkciók szerint szokás osztályozni (SMNY3 579).” hely idő mód ok állapot Ez a lista az adatoktól függően tovább bővíthető. III. AlkNyelvDok

III. AlkNyelvDok INESSIVUSI ESETRAGOS ALAKOK Lexikai esetekHely NY106 A kisfiút megbüntették, mert nem volt iskolába. SARKA...észrevettem egy padot a váróterem sarkába. Idő Mód Ok Állapot Címkézett vonzatok NY103 Éva nem bízott a férjébe. Idiómák, idiómaszerű egységek RÖGZÜLT ALAKOK Inessivusi eredetű MOST Mostanába nem szívesen utazok vonattal. Nem inessivusi eredetű

III. AlkNyelvDok INESSIVUSI ESETRAGOS ALAKOK Lexikai esetek Hely áruházba, kerületbe, porcelángyárba, készülékbe, Freika-párnába, iskolába, másikba, központba, boltba, pénztárba, emberbe, gondolataimba, pénztárba, amelyben, bűnüldözésben Idő hetvenbe, ezerkilencszázhetvenbe, koromba, hetvenkettő-hetvenháromba, elsőbe, harmadikba, másodikba, gyerekkorába, abba, időbe, abban, időben Mód sorrendbe, műszakban Ok diftériába Állapot Címkézett vonzatok kedvezménybe, abba, veszélyben Idiómák, idiómaszerű egységek veszélyben RÖGZÜLT ALAKOK Inessivusi eredetű általába, valóban Nem inessivusi eredetű különösebben, különben B7307 interjú adatai: 35 [bV] + 16 [bVn]

III. AlkNyelvDok Lexikai eset [bV][bVn] aktmaktm hely BIOáruházba (szh,12) kerületbe (kv,14) CSA porcelángyárba (szh, 52) porcelángyárba (szh, 62) készülékbe (kv, 114) Freika-párnába (kv, 114) csatornába (kv, 114) ISKiskolába (szh, 198) iskolába (szh, 226) másikba (szh, 228) MUN központba (szh, 238)pénztárba (kv, 259) boltba (szh, 252)pénztárba (kv, 261) pénztárba (kv, 262) emberbe (kv, 270) HAL gondolataimba (kv, 472) TEM boltba (szh, 483)amelyben (szh, 482) ETN

III. AlkNyelvDok

Összefoglalás (bVn) különböző nyelvtani funkcióit különítettem el egy megfelelő elméleti keret alkalmazásával. →Strukturális nyelvtan BUSZI 2 B7307 interjújának adatai segítségével leteszteltem a fölosztást. Annak vizsgálatához, hogy a különböző nyelvtani szerepek milyen hatással vannak a (bVn) megjelenésére, nagyszámú beszélt nyelvi adat szükséges → BUSZI 2 ([ba_ban]: b[ae]n$: 2091 = 4661). Kitekintés VARBRUL vizsgálat (BUSZI 2) hangkörnyezet előfeszítés rag nyelvtani funkciója adatközlőcsoportok feladatok modulok hatása az -n-törlésre. III. AlkNyelvDok

Irodalom Bencédy József−Fábián Pál−Rácz Endre−Velcsov Mártonné (1968). Mai magyar nyelv. Budapest: Tankönyvkiadó. Kiefer Ferenc (szerk.) (1992). Strukturális magyar nyelvtan I. Mondattan. Budapest: Akadémiai Kiadó. Kiefer Ferenc (szerk.) (2000). Strukturális magyar nyelvtan III. Morfológia. Budapest: Akadémiai Kiadó. Keszler Borbála (szerk.) (2000). Magyar grammatika. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó. Kontra Miklós (1998). Gondolatok a (-bVn) és a (-bV) nyelvi változókról. In Sándor Klára (szerk.) Nyelvi változó – nyelvi változás. Szeged: JGYTF Kiadó. 9–22. Kontra Miklós (szerk.) (2003). Nyelv és társadalom a rendszerváltáskori Magyarországon. Budapest: Osiris Kiadó. Pléh Csaba (2003). Stigmatizáció és nyelvi tudat. In Kontra Miklós (szerk.) Nyelv és társadalom a rendszerváltáskori Magyarországon. Budapest: Osiris Kiadó Váradi Tamás (1995/1996). Stylistic Variation and the (bVn) Variable. Acta Linguistica Hungarica 43: III. AlkNyelvDok

Köszönöm a figyelmet! Mátyus Kinga III. AlkNyelvDok