Európai Uniós finanszírozás és a Versenyképesség BP. 2012 03 29. dr. Kéri István elnök PBKIK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
A KNOWBRIDGE projekt áttekintése Nagy István nemzetközi projektmenedzser NORDA Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Miskolci Vigadó,
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
A VÁROSRÉGIÓ DEFINIÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Az „első lépés” TÁMOP
Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
A hazai üzleti környezet és az innováció
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
„Fenntartható” utak K+F bizottság
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Egészségügyi közbeszerzések
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A külső környezet elemei
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Környezeti Kontrolling
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Gazdaságpolitika 6.ea.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Válság után, válság előtt
Előadás másolata:

Európai Uniós finanszírozás és a Versenyképesség BP dr. Kéri István elnök PBKIK

T É Z I S E K  Tudástársadalom: a társadalom technológia formáló ereje.  A GDP~GNP naturáliában kifejezve, az erőforrások hulladékká változtatási sebességének a mutatója.  Már az 1970-es évektől túlléptük az ökológiai lábnyom optimális értékét.  Fenntartható fejlődés: a termelési cél nem a profit maximalizálása, hanem a reális szükségletek kielégítése.  Környezetipar: a helyi közösségek kapcsolata – a természeti erőforrásokon keresztül – a gazdasággal.  A globális klímaváltozás, az ivóvízkészlet és a fosszilis energiaválság hatása az életminőségre.  Agráripar – ipari termelés – közszolgáltatás, mint területi elvű klaszter, a megoldás egyik kulcsa.

Segít-e a közösségi tőke?  Természeti > csökkenteni a felhasználását /talaj, levegő, víz, energia/  Fizikai > növelni a vagyont /kórház, iskola, távközlés/  Gazdasági >megerősíteni, stabilizálni /javakat helyben előállítani, profitot visszaforgatni/  Emberi > gyarapítani / eü., táplálkozás, oktatás, szakképzés/  Társadalmi > megsokszorozni /hatékony önkormányzat, demokratikus tervezés, új típusú partnerség/  Kulturális > fenntartani /örökség, művészetek, történelem, hagyomány/

Konvergencia országok tapasztalatai 2002  Tervezési hiányosságok Magas adminisztratív költségek  Kevés háttértanulmány Önérdekből fakadó járadékvadászat  Hiányos intézményi és jogi környezet Döntési intézményrendszer működési zavarai  Elnagyolt ágazati politikák Támogatások kiszorítják a hazai fejlesztési forrásokat  Gyenge menedzsment A támogatások gátolják a reálkonvergenciát  Negatív társadalmi reakciók Felgyorsítja a jövedelmek differenciálódását

A helyi gazdaság A legfontosabb szereplők  Önkormányzatok > infrastruktúra, adók, rendeletek, társadalmi és gazdasági szolgáltatások  Magánszektor > más üzleti kultúra  Kiskereskedelem > helyi forrásokat növeli  Az aktív helyi lakosság A fejlesztés módszertana  Hibás nézet > a gazdagság „lecsöpög” az államtól a városba, a piactól a fogyasztóhoz  Követendő > alulról jövő kezdeményezésre építve, felső támogatás elnyerésével  Nem növekedni, hanem fejlődni kell!

A differenciáló globális verseny A differenciálódás mozgatórugói  A helyi szellemi kapacitások elsorvadása  nem megfelelő gazdasági környezet - regionális folyamatok visszaszorítása /K+F+I/ - kedvezőtlen demográfiai mutatók - tisztességtelen verseny - bürokrácia, korrupció Az innováció elméleti céljai  Versenyképes gazdaság  Fenntartható fejlődés  Magas hozzáadott értékű munkahelyek  Egészséges környezet, egészséges lakosság  Javuló életminőség

A mai verseny igazsága  A monopóliumok egyre erősebbek lesznek  Már a játékszabályokat is ők íratják át  Közjavak aránytalan fejlesztését indukálják /K+F, közbeszerzés, igazságszolgáltatás, útépítés, honvédelem stb./  EU-s intézményrendszer teljesen elszakadt a közösségektől, a napi reálfolyamatoktól  Az általuk irányított verseny: - a nagyok között aktívan korlátozott - a kisebbeket erősen versenyeztetik  A forráscentrumokban a verseny egyre gyengébb, a „végeken” egyre erősebb a közösségek között a túlélésért  A helyi intézményrendszer szerepe lenne: megvédeni a helyi közösségek törekvéseit, saját gazdasági szabályaik meghatározásában, a rendelkezésre álló erőforrásaik allokálásában

Környezet és Energia Operatív Program  Prioritások: vízgazdálkodás, környezetvédelem, energetika, fenntartható szemlélet formálás  Bonyolult előkészítés, nagy érdeklődés, hosszú átfutási idők évi Akcióterv teljes keretösszege még megvan  Magyarország központi szerepe, domborzati tagoltsága  Közép-európai munkamegosztás a hatékonyság céljából  Együttműködések: - best practicek átadása, átvétele - technológiai profilok kialakítása, fejlesztése - innovációs láncok felépítése - a legfejletlenebb 20 EU-s régió Közép- és Dél-Kelet EU  A legköltségígényesebb gazdasági tevékenység, az életminőség meghatározó tényezője

2014 – 2020  Fejlesztési és Beruházási Partnerségi szerződés - a vállalt konkrét célok - megvalósítást jelző indikátorok /tagállamok gazdasági, foglalkoztatási és egyéb mutatóinak hogyan kell megváltoznia/ - kötelezettségvállalás a feltételek teljesítésére  Az EU Bizottság követelményeket támasztana: - a szabályozási környezetre - hatékony szakpolitikákra - intézményi – adminisztratív kapacitásokra - makrogazdasági mutatókra  Új elképzelések: - Connecting Europe Facility: TEN-T, energetikai és informatikai fejlesztések - A nemzeti regionális és innovációs stratégiák kapcsolódjanak az EU 2020 stratégia egy-egy zászlóshajó programjához - abszorpció helyett fontosabb a kívánt hatások elérése - partnerségi cselekvési kódexet kívánnak összeállítani

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET