Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 4. Pásztázó alagút mikroszkópia TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
Advertisements

Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 14. 3D Tomográfia és képalkotás TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 8. MFM TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
CAF URBOS 3/9 TÍPUSÚ VILLAMOS ÜTKÖZÉS VIZSGÁLATA
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Brikettálás – új innovatív technológia
Vezetékes átviteli közegek
Frekvencia függvényében változó jellemzők mérése
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Beck Róbert Fizikus PhD hallgató
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Egyszerű kapcsolatok tervezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kockázat és megbízhatóság
Kémiai érzékelők Előadás a BME Vegyészmérnöki Karának Fizikai Kémia-, Általános és Analitikai Kémia-, valamint Műanyag és Gumiipari Tanszéke által a Magyar.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Reflexiók, áthallások és az ellenük való védekezés
Kockázat és megbízhatóság
H+-ATP-áz: nanogép.
A mozgási elektromágneses indukció
Hipotézisvizsgálat.
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Szerkezetek Dinamikája
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
RUGÓK.
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
Munkanélküliség.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Halmazállapot-változások
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Posteinerné Toldi Márta
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Járműtelepi rendszermodell 2.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Röntgen.
Hagyományos megjelenítés
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 4. Pásztázó alagút mikroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"

4. Pásztázó alagút mikroszkópia Elmélet – Az alagút mikroszkóp – Spektroszkópiás módszerek – Kémiai érzékenység Gyakorlat – STM képek megjelenítése és vizsgálata Segédanyagok

Az alagútmikroszkóp

Lokális próba módszerek jellemzői Erősen távolság függő kölcsönhatás A próba és a minta közelsége Stabil pozícionálás – Z irány: 10 pm -> 1pm – X,Y irány: 100 pm -> 1 Angström Környezeti zaj csökkentés – kb 1 mikron amplitúdó 1Hz-100Hz tartományban – Redukció 10 6

Alagút-effektus Potenciál gáton való áthaladás 1D A hullámfüggvény folytonos Szabad állapotok a gát előtt és után Exponenciális lecsengésű hullámfüggvény a gáton belül Véges átmeneti valószínűség, amely a gátszélesség exponenciális függvénye

Pásztázó alagútmikroszkóp felfedezése IBM: Rohrer és Binnig szabad kezet kap a kutatásra Ismert elvekből építkeznek – Alagút effektus – Pásztázó leképezés, felület letapogatás – Piezó pozícionálás – Visszacsatolás Legyőzendő akadályok – Mechanikai zajok csillapítása – Stabil pozícionálás – Atomi végződésű tű

Az atomi felbontás elérésének alapja Az alagútáram erős távolságfüggése miatt még egy tompa tű esetén is egy kitüremkedő atom szállítja az áram nagy részét. Az alagútáram nA nagyságrendű, ami jó jel/zaj viszonnyal mérhető Az alagútáram monoton függvénye a magasságnak, ezért könnyű visszacsatoló hurkot kialakítani

Az alagút effektus Már 0,1 nm elmozdulás nagyságrendnyi Változást eredményez az alagútáramban

Az alagútáram távolság függése Interaktív animáció

Eredmények Alagútáram szabad térben mozgatható tűvel Felületi topográfia leképezése 1979 január – szabadalmi bejelentés Si 7x7 felületi rekonstrukció megjelenítése, egyedi hibák Atomi feloldás grafiton levegőben Kereskedelmi berendezések, cégek megjelenése Atomi erő mikroszkóp felfedezése (1986) Nobel díj (1986)

Nobel díj 1986 Elektronmikroszkóp felfedezéséért – Ernst Ruska (1/2) Pásztázó alagút mikroszkóp (SPM) – Gerd Binnig (1/4) – Heinrich Roher (1/4)

x Visszacsatoló szabályozókör Nagyfeszültségű erősítő z y I Próba tű Minta xyz-Piezo-pásztázás STM felépítése A negatív visszacsatolással az alagútáramot állandó értéken tartjuk a pásztázás közben a tű fel-le mozgatásával. A z piezó elmozdulása a feszültségből meghatározható kalibrálással, A kontúrvonalak a konstans állapotsűrűséget követik.

Durva közelítés A tű és minta kezdeti távolsága mm-es Az alagútáram csak a mintától néhány nm-re indul meg! A durva közelítés során valamilyen nagy áttetelű mechanikai rendszerrel közelítjük a tűt a mintához, miközben a z piezo visszacsatolása is be van kapcsolva Az alagútáram megjelenésekor a közelítés leáll, a z- piezó visszahúzódik. A közelítés több lépéses ismétlést igényelhet, amíg a kívánt alagútáram a z-piezó tartományának középső állapotában biztosítható Számítógépes kontroll nélkül nehéz, és időigényes!

Piezo szkener Különálló piezo-rudak piezo-henger elektródákkal (kompakt, nem ortogonális) LL L E E Piezó PZT-5H: d 31 = -2.62Å/V i.e. L=1 cm,  L = 1  m, E=380 V/mm

Visszacsatolás A szokásos visszacsatoló kör egy arányos és egy integráló tagot tartalmaz. Az integráló tag növeli a visszacsatolás stabilitását és csökkenti a beállási hibát Az alagútáram logaritmikus erősítővel linearizálható A visszacsatoló kör válasza egy differenciáló taggal gyorsítható, de ez növeli a zaj érzékenységet és rontja a stabilitást + zz -

Rezgés izolálás STM (  0 ’, Q’) Csillapító asztal (  0, Q) STM átviteli függvénye: felüláteresztő szűrő Csillapító asztal átviteli függvénye: aluláteresztő szűrő A teljes átviteli függvény: T T = T ·T S Minél messzebb van a két frekvencia, és minél nagyobb az STM sajátfrekvenciája, annál hatékonyabb az izolálás

Spektroszkópiás módszerek

Az alagútáram Az alagútáram az átmeneti mátrixtól, a tű és a minta lokális állapotsűrűségétől és az állapotok betöltöttségétől függ. A tű pozitív előfeszítése mellett, a minta elektronállapotait, negatív előfeszítése esetén a lyukállapotokat érzékeljük.

Lokális elektronszerkezet vizsgálata Az alagútáram kifejezése DC Pontspektroszkópia – I(z) karakterisztika felvétele – I(V) karakterisztika felvétele AC nemlineáris spektroszkópia

Kémiai érzékenység

A kémiai szelektivitás Elektronsűrűség topográfia Előfeszítés függő topográfia Kémiai érzékenyítés adatomok segítségével Atom manipuláció impulzusokkal Fotoelektron tunneling (Syncrotron SPM) Scanning tunneling hydrogen microscopy

STM képek megjelenítése és vizsgálata Gyakorlati feladatok

A GWYDDION program Ismerkedés a programmal STM képek beolvasása Megjelenítés Képjavító eljárások

Ellenőrző kérdések

1.MI az alagút-effektus szerepe az atomi feloldás elérésében? 2.Milyen képalkotási módszerek lehetségesek az alagútmikroszkóp esetén? 3.Hogy történik a minta vagy a tű mozgatása? 4.Mitől függ az alagútáram? 5.Hogy függ az STM leképezés a tű előfeszítésétől? 6. Mi a feltétele a hatékony rezgés izolálásnak 7.Hogy történik a tű közelítése a mintához? 8.Milyen információkat szolgáltat az alagútáram spektroszkópia? 9.Hogy érhető el kémiai érzékenység? 10.Milyen információt hordoz az STM kép?

Segédanyagok

Kiegészítő olvasmányok STM felfedezéséről az IBM – 03.ibm.com/ibm/history/ibm100/us/en/icons/mic roscope/ 03.ibm.com/ibm/history/ibm100/us/en/icons/mic roscope/

Programok GWYDDION SPM kép megjelenítő és manipuláló program –

Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra"