A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Életmód és szórakozás a két világháború között. A városi élet, lakáskörülmények  A lakosság életmódja = vagyoni-jövedelmi  viszonyok Civilizációs vívmányok.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Szabadpiaci megoldások az európai autóbusz közlekedésben Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, 2015.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
JÁRVÁNYOK AZ EMBERISÉG TÖRTÉNETÉBEN Az Ókortól napjainkig Készítette: Héja Richárd
Internet tudományos használata
Magyarország a két világháború között
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Nemzeti Audiovizuális Archívum
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Területi tapasztalatok a hátrányos helyzetűek oltásával/átoltottságával kapcsolatban Dr. Kohut Zsuzsanna HBMKH NSzSz Járványügyi Osztály A folyamatos.
Pályaválasztási tanácsadás
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
(Dávid és Salamon uralkodása)
Résztvevői létszám Év Létszám Összesen: 2110 Budapest Regionális 456
Mayer József Budapest február 27.
„Mert Néha kell a romantika”
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Nagy Károly.
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
A „fény százada”.
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Hősök tere Milleniumi Emlékmű.
Az erősödő náci állam vonzásában
AZ EURÓPAI ZSIDÓSÁG TRAGÉDIÁJA
SZÁMVITEL.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
JNSZM PSZ Törökszentmiklósi Tagintézmény Fegyverneki Telephelye
A hidegháború kora
Magyarország a dunai monarchiában
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
A korai Egyház Az első közösségek.
Bevezetés a környezetvédelembe
Liliom.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
A várak urai.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Középkor története 7. osztály
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Programjaink fizikából a es tanévben
Bevezetés a környezetvédelembe
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Szarvas Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján fekszik.
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A pénz kialakulása.
Előadás másolata:

A holokauszt “Kelts bennük félelmet, Uram, hadd tudják meg a népek, hogy ők csak emberek.” Zsoltárok, 9:21 Zsidó emlékmű, Dachau “Ha nem tanulunk a múltból akkor arra ítéltetünk, hogy megismételjük. - Soha többet.”

A holokauszt - Előzmények A holokauszt a zsidó népesség tervszerű, szervezett elpusztítását jelenti. A kifejezés tágabb értelemben: más népcsoportok tömeges megsemmisítése. Az antiszemitizmus (zsidóellenesség) nem a XX. század “terméke”. → Vajon honnan ered a zsidóellenesség, sőt a zsidógyűlölet, és mi az oka?

A holokauszt - Előzmények A zsidó nép Palesztinában élt. Létrehozták az ókori Izrael királyságát. Több hódító birodalom is elfoglalta, végül a Római Birodalom és Júdea néven vált provinciává. A támadások és az elnyomás → egyre többen hagyták el Júdeát és szétszóródtak Európában.

A holokauszt - Előzmények Szétszóródva, vallásuknak és hagyományaiknak megfelelően éltek. A városokban egy helyre települtek. Ezeket a területeket már a középkorban gettó nak nevezték. Földbirtokkal nem rendelkezhettek, ezért kereskedelemmel és pénzügyletekkel (hitelezés) foglalkoztak.

A holokauszt - Előzmények Középkori közvélekedés: “Istengyilkosok” Ügyeskedő uzsorások Bűnösök a “véráldozatban”- keresztények vérét eszik titkos szertartásaikon Összeesküvés-elméletek: mindent ők irányítanak → világuralomra törnek.

A holokauszt - Előzmények Üldöztetés már a XX. század előtt is érte őket: A XIX. század ban a cári Oroszország ban kitelepítések és tömeggyilkosságok (pogromok) is voltak. A XIX. századra Európá ban megvalósult a vallásszabadság és a törvény előtti egyenlőség. Ez a zsidó ság helyzetében is változást hozott → az elkülönülten élő közösség eik asszimilálódtak (beolvad). A kereskedelemből és pénzügyletekből meggazdagodtak → irigység → antiszemitizmus megerősödése.

A holokauszt – A náci Németország Németországban az I. világháború után megerősödik az antiszemitizmus. → Adolf Hitler náci eszmerendszere : A zsidókat alacsonyabb rendű fajnak tartotta. Terve: Kelet-Európában új élettér a német árja faj számára. → zsidóknak, szlávoknak el kell tűnni az útból.

A holokauszt – A náci Németország 1930-as évek Hitler hatalomra jutása után komoly rendszabályok a zsidók ellen. Egymást követték a véres zsidóellenes fellépések – Kristályéjszaka A II. világháború előtt megkezdődött a zsidók munkatáborokba gyűjtése, azaz koncentrációja → Koncentrációs tábor

A holokauszt – A náci Németország A tábor kapuja: “A munka szabaddá tesz” Napi óra munka, kevés élelem, durva bánásmód. Legismertebb munkatáborok: Dachau, Buchenwald

A holokauszt – A náci Németország

A háború első éveiben kötelezték a náci uralom alatt élő zsidókat, hogy a felső ruhájuk bal mellrészén, sárga színű, 10cm-es, hatágú “Dávid- csillag” viselésére. A városokban zárt területeket ún. gettó kat hoztak létre a zsidók számára. Zsúfoltság, öngondoskodás, vagyonelkobzás.

A holokauszt – A náci Németország A gettók felállítása után elkezdték a szervezett népirtást. Az összeterelt zsidókat gépfegyverrel lemészárolták vagy a teherautó zárt terébe bevezették a jármű kipufogógáz át. A módszerek lassúak, körülményesek → Hitler: utasítás a “ zsidókérdés végső megoldásá nak” kidolgozására. (Rudolf Höss vallomása 1946) Megoldás: tömeges megsemmisítés. Megsemmisítő táborok felállítása.

A holokauszt – A náci Németország

A holokauszt – Filmek, könyvek

Felhasznált irodalom: Bencsik Péter, Horváth Levente Attila: Történelem 8. - A huszadik század története, Mozaik Kiadó, Szeged, Horváth Péter: Történelem az általános iskolák számára, OFI, Budapest, Képek jegyzéke: Bencsik Péter, Horváth Levente Attila: Történelem 8. - A huszadik század története, Mozaik Kiadó, Szeged, Horváth Péter: Történelem az általános iskolák számára, OFI, Budapest, Internet Saját felvételek (Dachau munkatábor)