A támogatott lakhatás (szociál)pszichológiája Dr. Nagy Zita Éva szociológus, viselkedéselemző a Csobánkai Támogatott Lakhatás esetfelelőse.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szociális munka a börtönben
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
A „Sorsfordító – sorsformáló” munkaerő-piaci program keretében bonyolított szolgáltatások Paksi Éva Eg-Véd Bt.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
A gondozás,nevelés egysége
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A család szerepe, jellemzői
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Fogd A Kezem Alapítvány
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Resztoratív módszerek az iskolában
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
EMMT Konferencia Illyefalva 2006 szeptember 30. I. A mentálhiginés képzés szerepe a Lelkisegély Telefonszolgálat elindulásában Cselekvésre serkentő látásmód.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Speciális gyermekvédelem
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Pedagógus értékelési rendszer
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
1 A VITORLÁZÓ PILÓTÁK KOLLEKTÍV HIBAFELDOLGOZÁSÁNAK POZITÍV REPÜLÉSBIZTONSÁGI HATÁSAI KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest / dr. Nacsa Zsuzsanna.
Út a sikeres tanuláshoz
Dolgozók képzése Lakók felkészítése Szervezetfejlesztés Közbeszerzés kiírására került sor, elbírálás a jövő héten történik meg.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
Személyiségfejlődési zavarok
A támogatott lakhatás kihívásai
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Som Zoltán, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közigazgatás-tudományi D oktori I skola Dr. Krasznay Csaba Nemzeti Közszolgálati.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ” FIATALOKAT ÉRINTŐ GAZDASÁGI-SZOCIÁLIS VÁLTOZÁSOK ÉS PROBLÉMÁK -A legújabb generációk.
„Kastélykiváltás Berzencén”
KIVÁLTÁS,
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Közösségfejlesztés.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Műtét előtt- műtét után
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Vállalkozási ismeretek
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A támogatott lakhatás (szociál)pszichológiája Dr. Nagy Zita Éva szociológus, viselkedéselemző a Csobánkai Támogatott Lakhatás esetfelelőse

Ahány ház, annyi szokás…

Az alapvető szemléletünk… TL ház: nem ápolás, nem gondozás, és még csak nem is segítségnyújtás, hanem támogatás de! ez egy (a felkészítésre szervesen épülő) tanulási folyamat, amely jelenleg (a kiköltözés után 1 évvel) is zajlik A „cél alapvetően”: „maga az élet” – minél „autonómabb” működés – vagyis nem lehet „tökéletes”, „problémamentes”, legfeljebb „elég jó”, „elég élhető” (v.ö.: felnőtt lét)! Nálunk cél volt, hogy „kisközösség” legyenek (fokozatos átmenet!)

A folyamat… az első időkben a „csoporttá alakulás” erőteljesebb támogatása, hogy legyenek „alapok”: mind funkcionálisan („működjön a ház”), mind érzelmileg („közösséghez tartozás”, „feloldódás a közösségben”, mint erős igény az előzmények okán), erőteljesebb esetfelelősi jelenléttel („szülői énállapot” – ha lehet, nem „kritikus”, hanem „gondoskodó” ) jelenleg: a ház „egyre önállóban” működik (újabb és újabb feladatok), és a lakók is egyre és egyre önállóbban működnek „funkcionálisan” és érzelmileg is – erősödő igény az intim kapcsolatokra! de! fontos „leágazások”

Hogyan támogatunk (és egyben: miben is kellett támogatni) – egyéni szinten (személyes autonómia fejlesztése)? amennyiben szükséges: probléma érzékelése után a lehetőségek felkutatása! (Figyelem! A szakellátás érdemi hiányai!) amit tudunk „irányítani”: az esetfelelős és a lakó kapcsolatában (ami fontos: minél kevesebb (ha lehet, ne igazán legyen) szülő-gyerek tranzakció, ha lehet, inkább párhuzamos tranzakciók) – de! és ebben az esetben is igaz: empátia – kongruencia – feltétel nélküli elfogadás (személyiségfejlődés!)

Hogyan támogatunk (és egyben: miben is kellett támogatni) – csoportszinten? figyelünk a személyek közötti viszonyrendszerekre: énállapotok (!) (lehetőleg a tranzakciók párhuzamossága, a felnőtt szerep erősítése!) -> <- kiscsoport (hiszen abban tipikusan vannak „szerepek”) - ??? a problémák, konfliktusok megbeszélése lakógyűléseken – a „gyengébb” erősítése, érvekkel vitatkozás, döntés segítése (v.ö.: mediálás)

Hogyan próbálok működni esetfelelősként? (Még egyszer: ahány ház, annyi szokás…) „TL szemlélet” : -„belső bizonyosság” abban, hogy képesek még fejlődni; -a kockázatok „egészséges” mérlegelése, önálló döntések és felelősségvállalás a döntéseimért; -kongruencia; -belső bátorság az „elengedéshez”, „kiengedéshez”, a „kockázatok vállalásához”; -kontroll helyett bizalom és „partneri együttműködés”; -stratégiai látásmód: hogy merre lehet – elvileg - az „előre”, de legfőképp: -nagyfokú rugalmasság és elfogadás, mert jellemzően semmi sem pont úgy történik, ahogy …

Köszönöm a figyelmet! Ha további kérdések adódnak: