Egy termék tanúsítása — tapasztalatok és következtetések Vágujhelyi Ferenc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Varga László netTeam – Magyarország Kft. Budapest, november 23. Az elektronikus ügyintézés jogszabályi háttere és gyakorlata.
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
EGov Tanácsadó Kft Budapest, Belgrád rkp E-ügyintézési modell
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Központi program (online) szolgáltatásai az intézményeknek december 8. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató.
Bevezetés.
Hosszú távú hiteles archiválás elektronikus aláírás segítségével Krasznay Csaba BME Informatikai Központ.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Készítette: Szirmai István
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Önkormányzati ASP Központ felállítása projekt
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
Nagyvállalati dokumentumkezelés alapjai Irat, szerződés, számla, megrendelés, árajánlat, megbízás, hivatalos levél, tervrajz, műszaki rajz, vázlat, ütemterv,
Interoperabilitási megoldások az e-közigazgatási keretrendszerben Hirling László
1 „Papírmentes iroda” avagy Mit jelent ma a teljeskörű elektronikus dokumentumkezelés? Bács Andrea fejlesztési konzulens.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Módosult a közfeladatot ellátó szervek iratkezeléséről szóló kormányrendelet (335/2005.) Dr. Hollósi Gábor Ph.D. Magyar Országos Levéltár Kormányzati Gyűjtőterületi.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A Magyar Telekom csoport e-számla megoldásai „Elektronikus számlázás – MOST!” konferencia március 7.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Füzessy Tamás üzletág igazgató A FreeSoft a megújult elektronikus ügyintézésért.
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
E-IRATKEZELÉS A LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY MÓDOSULÁSÁNAK TÜKRÉBEN.
Oracle Vállalati Tartalomkezelés Oracle ECM termékpaletta.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
 Alapítva: 1999  Létszám: 15  Forgalom 2007: 150 MFt  Profil:  Elektronikus számlarendszerek  Egészségpénztári.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Változott a jogszabály (46/2007. PM rendelet) - EDI alapú számlázás még könnyebben!,,Így készül az elektronikus számla” konferencia: Április 08.
1. „Úton az elektronikus levéltár felé” konferencia Informatikai iratkezelő rendszerek minősítése, tanúsítása, az iratkezelő szoftverek jogszabályi.
Füzessy Tamás üzletág igazgató A MOREQ és a KEIR összehasonlítása.
TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV.
Az önkormányzati ASP rendszer jegyzői szemmel Dr. Vincze Ferenc címzetes főjegyző Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Pajna Sándor vezérigazgató eKÖZIG.
Elektronikus iratkezelés és megőrzés: az ügyvédi kar tapasztalatai Hagyományos iratkezelés az elektronikus dokumentumok világában szeptember 30.
Elektronikus Számlakibocsátók Egyesület Elektronikus számlázás – 2015 Mi történjen 2008 és 2015 között? Barsi András, Mitnyik Béla.
„Nem a papírra van szükség, hanem a rajta lévő információra!”
Úton az elektronikus levéltár felé
EDI alapú számlázás - magyarországi bevezetési lehetőségek
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Következtetések a fővárosi elektronikus adatvagyon felmérés alapján
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
Dokumentumkezelő rendszer bevezetésének tapasztalatai
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Ki kell-e nyomtatni az elektronikus számlát?
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Objektumorientált fejlesztés – szoftverobjektumok fizikai megjelenése
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Informatikai rendszerek lassulása - a tervszerű archiválás hiánya?
Az önkormányzati ASP és az önkormányzatok elektronikus ügyintézési feladatai Pécs, november 23.
Az I-DOK rendszer és ami mögötte van
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
A civil szféra szerepe a közigazgatás jövőjében
Előadás másolata:

Egy termék tanúsítása — tapasztalatok és következtetések Vágujhelyi Ferenc

Miért kell szabályozni? Az e-közigazgatás előtti időben nem volt szabályozási kényszer. A papír dokumentumra vonatkozó szabályozás is csak attól kezdve jelent meg, amikortól a hatóság döntéseket (pl. ítéleteket) rá alapozhatta. (Pl. hiteleshelyek, pecsétek.) (Eddig nem kellett!)

Tehát szabályozni kell! Először: a hitelesség általános szabályozása évi XXXV. tv az elektronikus aláírásról Másodszor: a szolgáltatás nyújtása kötelező Felmentést csak jogszabály adhat. + a Kormány saját rendszere hiteles Ennek hiányában a társadalmi méretű fogadókészség nem lenne reális (2004).

Mit kell tanúsítani? Mivel a papír alapú működéshez hasonló következmények fűződnek az elektronikus iratkezelési szoftverek használatához ezért megjelenik a szabályozás igénye, mely elsősorban a 24/2006 BM-IHM-NKÖM rendeletben ölt testet.

Miért kell tanúsítani? A közfeladatot ellátó szervezetek iratkezelési rendszereiből —különösen elektronikus szolgáltatások esetén— olyan végtermék (dokumentum) kerül ki, mely önmagában jogok forrása lehet. A megfelelés kérdése nem a fejlesztőre vagy a végfelhasználóra van bízva. Más példák: banki számlavezető rendszerek (PSZÁF) pénztárgépek (APEH)

Milyen tanúsítást válasszunk? Szűkített A szoftveren belüli dokumentum tárolás és az elektronikus aláírás hiányzik. Jogszabályi (pl. önkormányzati rendelet) mentesség esetén alkalmazható. Teljes Az iratkezelési szoftver a 24/2006 összes szabályának megfelel Bővített A portál megoldásban is 24/2006-nak megfelelően valósították meg az iratkezelési funkciókat.

A bővített tanúsítás A Ket. szerint a szolgáltatásokat az e-aláírással nem rendelkező ügyfelek felé is nyújtani kell a központi rendszeren keresztül. Ez csak portál megoldással lehetséges. (21/2005 KIETB ajánlás) Milyen jogszabályi környezetnek felel meg a teljes? Az e-ügyintézés kizárása esetén sok, e-ügyintézéshez kevés! A GovSys átgondolt tervezése révén a portál csupán reprezentációs eszköz és interfész. (kivéve:form aláírása, központi rendszer adatkapcsolat, hacker-támadás esetén érkeztetés letiltás)

Hogyan tovább? A 21/2006-os ajánlás kiegészítése a Központi Tárhelyre vonatkozóan tanúsítási rendszer bevezetése a Központi Rendszerrel való teljes együttműködésre tanúsítási szabvány definíciója a Moreq-re szoftver fejlesztési szabvány tanúsítása (ISO) ASP szolgáltatási szintfelmérő szabvány (ASP tanúsítás) „formátum rendeletek” (XML szabvány a közigazgatási adatokhoz való hozzáférésre)

ASP: tanúsítás vagy „mérés”? Az ügyfelek számossága ( ügyfél), feladatuk hasonlósága… Az önkormányzati társulások növekvő szerepe… A modern fejlesztőeszközök architektúrája… … ASP-re csábít. Mennyire ASP egy alkalmazás? Abszolút mutatók: sávszél./ügyféltípus; válaszidő; kliens Relatív mutatók: adatforg./összes adat Szerver: OS partíció; közös RDBMS