Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
Advertisements

1 Üveges állapot Vázlat l Hőmérsékletváltozás, átren- deződés l T g meghatározás módszerei  fajtérfogat  fajhő  mechanika l T g értékét meghatározó.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
4. gyakorlat Készítette: Földváry Árpád
Egyenáram. Elektromos áram fogalma, feltétele,iránya, erőssége Elektromos áram: töltéshordozók sokaságának rendezett mozgása Az áram feltétele: ha egy.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Esettanulmány: épületenergetikai korszerűsítés Fűtési rendszerekben jelentkező gravitációs hatások Épületüzemeltetés Épületenergetika B.Sc. 7. félév 2011.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Energetikai gazdaságtan
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
ELŐNYÖK – megbízható működés
Termikus analízis Csoportosítás: Kalorimetria
Energetikai gazdaságtan
Automatikai építőelemek 5.
Kockázat és megbízhatóság
Az elektromos áram, vezetési jelenségek
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Kockázat és megbízhatóság
Automatikai építőelemek 3.
Golyógurító állomás kapuvezérléssel
Digitális alapáramkörök
A mozgási elektromágneses indukció
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Izoterm állapotváltozás
Szerkezetek Dinamikája
Automatikai építőelemek 10.
Automatikai építőelemek 8.
Automatikai építőelemek 13.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Regressziós modellek Regressziószámítás.
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Automatikai építőelemek 5.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Életfeltételek, források
Automatikai építőelemek 7.
Számítógépes szimulációval segített tervezés
RUGÓK.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák 3.4 Működtető szerelvények
Elektromos alapjelenségek
Munkanélküliség.
Önköltségszámítás.
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
NAGYKITERJEDÉSŰ METEOROLÓGIAI MÉRŐHÁLÓZATOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI
Automatikai építőelemek 7.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
4. Fénytechnikai mennyiségek mérése
Biofizika Oktató: Katona Péter.
Épületek egészségtana
Térvezérelt tranzisztorok FET (field effect transistor)
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Automatikai építőelemek 5.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Automatikai építőelemek 4.
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Előadás másolata:

Szenzorok Ellenállás változáson alapuló szenzorok

Szenzorok A szenzorok olyan jelatalakitok, amelyek mennyiseget, tulajdonsagot, vagy feltetelt (nem villamos jeleket, mint pl. mechanikus, kemiai, termikus, magneses, optikai jeleket), villamos jelle alakitanak at (egyes esetekben pneumatikussa). A szenzorok az automatizalasban az emberi erzekszerveket helyettesitik.

Ellenállás alapú szenzorok Nyúlásmérő- bélyeg Ellenállás hőmérőFényérzékelő ellenállás

Nyúlásmérő-bélyeg Nyújtó, vagy nyomóerő hatására megváltoztatják ellenállásukat. Alkalmas rugalmas deformáció és rezgés mérésére is. Kialakítását tekintve van: –Halszálka mintázatú –Huzalos (aktív és kompenzáló bélyegekkel) –Rozettás kivitelű (körkörös elrendezés)

Nyúlásmérő-bélyeg jellemzői –Névleges terhelés: az az erő, amellyel a működési tartományon belül terhelhető –Alsó mérési határ: az a minimális erő, amelytől kezdve a nyúlásmérő bélyeg megfelel a követelményeknek –Cellatényező (érzékenység): a névleges és a nulla terhelésnél mért kimeneti feszültségek különbségének, valamint a nyúlásmérő bélyeg tápfeszültségének hányadosa mV/V-ban mérve.

Nyúlásmérő-bélyeg alkalmazása Wheatstone-híd, mellyel nem csak ellenállásokat,hanem ellenállás-változásra visszavezethető nem-elektromos mennyiségeket (hőmérsékletet,erő, deformáció, nyomás elmozdulás) is lehet mérni.Általában a híd négy ellenállásból áll, melyeket egy négyzet oldalai mentén helyezünkel; a hidat az egyik átló mentén tápláljuk egyenfeszültséggel, a másik átlójára pedig egygalvanométert kötünk.

Nyúlásmérő-bélyeg alkalmazása  Wheatstone-híd:

Fényérzékelő ellenállás A fotoellenállás lényegében egy kadmium szulfid (CdS) ellenálláscsík, aminek az ellenállása a rá eső fény intenzitásától függően változik. Nagy fényerősség esetén az ellenállása alacsony, sötétben pedig nagy

Fényérzékelő ellenállás  Az anyaga polikristályos félvezető.  Jelleggörbéje tág határok között lineáris.  Hőmérsékleti tartománya -20 OC-tól +70OC-ig.  Az érzékelő alapellenállása a fémes hozzávezető kontaktus méretével állítható be, tehát az átalakító alapellenállása nem a lapka átmérőjétől és vastagságától, hanem hozzávezető kontaktus méretétől függ.

Ellenállás hőmérő  A fémek ellenállása a hőmérsékletváltozás hatására, tág hőmérséklet határok között lineárisan változik.  A fémes anyagokból készített hőmérséklet érzékelők az ellenállás hőmérők.  Az „α” hőmérsékleti tényező megmutatja, hogy 1OC változás mekkora ellenállás változást idéz elő az egységnyi keresztmetszetű anyagban.

Ellenállás hőmérő  Előnyük, hogy linearitásuk miatt nincs szükség szálkorrekcióra.  Hátrányuk:  –Hogy pontszerű mérésre nem alkalmasak  –Radioaktív környezetben nem alkalmazható, mert a radioaktív sugárzás jelentősen megváltoztatja a fémek ellenállását

Köszönjük a figyelmet!