Szakképzés a régióban Dr. Medvegy Tilda igazgató Oktatási Hivatal Nyugat- dunántúli Regionális Igazgatóság 9024 Győr, Bem t. 15.  (96)510-668 fax: (96)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Advertisements

 A szakképzés az elmúlt 20 év vesztese: számbeli és presztízs veszteség egyszerre jelentkezett.  Az egyre fogyatkozó számú tanulók közül egyre kevesebben.
Mátészalka Szakképző Iskola és Kollégium - Déri Miksa
Versenyképes gazdaság Versenyképes szakképzés
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
2014. július 3.1 ALTERNATÍV SZAKKÉPZÉS Énekes Rita vezető főtanácsos SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
Dél-dunántúli régió Szakképzési Konferencia Pécs, június 26. A régió munkaerő-piaci helyzete és kapcsolata a szakképzéssel.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Keresletvezérelt szakképzés
Pályaválasztási Kiállítás Győr, november 11. Munkaerőpiaci képzéseink.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola szempontjából
Észak-alföldi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság.
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
A gazdaság összefog Az RFKB működése, a képzési szerkezet átalakítása érdekében elvégzett feladatai Dr. Fischer Sándor.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Szűcsné Szabó Katalin Régiós kamarai koordinátor RFKB projekt
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Gödöllő,
TISZK létrehozása és a TIOP-3. 1
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszere
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1300 diák, folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok a kor követelményeinek.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
A kamara szerepe a duális szakképzésben január 27.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Duális szakképzés Együttműködési lehetőségek a Nyíregyházi Szakképzési Centrummal Nyíregyháza, március 01.
 2014-ben 7. alkalommal kerül megrendezésre a Szakma Sztár fesztivál  Elődöntő (írásbeli), előválogató, döntő  Írásbelik 2013-ban országosan közel.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszere Dr Baloghné Nagy Katalin pályaorientációs tanácsadó 2013 / 2014.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
A JÁRMŰIPAR GAZDASÁGI HATÁSA KÖZÉP- ÉS NYUGAT- DUNÁNTÚLI RÉGIÓK FEJLŐDÉSÉRE Alprojekt-záró konferencia Előadó neve: Sólyom Andrea Győr, május 4..
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Szakképzési körkép 2016 A jármű és fémipari szakmacsoport Fóruma.
A MAGYAR SZAKKÉPZÉS HELYZETE FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ASPEKTUSBÓL Bihall Tamás Alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Országos Foglalkoztatáspolitikai.
Hiányszakmákat tanuló végzős szakiskolások Mártonfi György Budapest november 5.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
A képzést megrendelő szempontjai OFT értekezlet Győr
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok munkájának tapasztalatai Dr. Szilágyi János képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Munkaerő-piaci képzések megközelítése. Törvényi változások n a szakképzésnek és a felnőttképzésnek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása, n.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
MFKB Roadshow Változások a szakképzésben – Gondoljuk újra együtt Csongrád megye szakképzés fejlesztési koncepcióját október 10. Előadó: Dr. Kőkuti.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum
A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
Szakiskolai fejlesztési program
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Felvételi a középfokú iskolákba TÁJÉKOZTATÓ A SZÜLŐK SZÁMÁRA A 9
Pályaválasztási Kiállítások 2008
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
Az Intern Kft 1994-ben alakult fő tevékenységek: fémszerkezet gyártás
Előadás másolata:

Szakképzés a régióban Dr. Medvegy Tilda igazgató Oktatási Hivatal Nyugat- dunántúli Regionális Igazgatóság 9024 Győr, Bem t. 15.  (96) fax: (96) Szentgotthárd, június 12.

Magyarországon ma az oktatás nem felel meg a munkaerő-piac elvárásainak, mert: A szakképzés kimenete és a munkaerőpiac bemenete nincs összhangban egymással  a felsőoktatásban : túlképzés,  a szakmunkásoktatásban: alulképzés van.

A „piramis” fejtetőn áll technikus, szakmunkás betanított munkás diplomás munkavállaló (BSc) diplomás munkavállaló (MSc) Feladat: talpára kell fordítani! Ideális állapot

Középfokú iskolák a régióban megyénként

Középfokú iskolák a régióban összesen

8. osztályban a várható végzettek száma 2008-ban Megyékben összesen fő Győr-Moson- Sopron 4784 fő Vas 3258 fő Zala 3523 fő A Nyugat- dunántúli régióban Országosan tanuló fog végezni a nyolcadik osztályban

Szakképzési problémák 1.  A szakképzés társadalmi leértékelődése.  A gyakorlati képzés a hazai szakképzés leggyengébb láncszeme.  A korosztály 20 %-a végez szakiskolában ( 1990-ben 50% volt).  A 18/19 évesek 24 %-a szakképzetlen marad.  A éves korosztály száma negyedével csökken.  Egyetemi-főiskolai „papírgyártók” elszívják az utánpótlást.

Szakképzési problémák 2.  Nincs presztízse a szakképzésnek (a leggyengébb tanulók itt vannak).  Szocializációs problémák (a leghátrányosabb rétegekből).  Magas követelmények. Bukási arány 25%, a lemorzsolódás 10 %.  Nincs minimumfeltétel: 37 olyan szakma a 400-ból, ahol nem feltétel a 8 általános sem, de sajnos ezek alacsony munkaerő- piaci értékűek.  A tárgyi feltételek hiánya.

Szakképzési problémák 3.  Képzési kapacitás: a szakképzés országosan évente 200 ezer államilag elismert szakképesítést ad ki, de: 900 ezer munkavállalónak nincs semmilyen képzettsége.  Hiányszakmák növekedése: érdemes-e tömegeket képezni a hiányszakmákra? Sok esetben a hiányszakmával azonos képzettségű munkavállalók vannak az álláskeresők regisztrációjában.  Munkaerő-piaci igény: nagy munkáltatók gyorsan kielégítendő speciális igénye vagy hosszú távú tervek?

Megoldási módok 1.  Régiók közötti átjárhatóság a munkaerő-piaci igények kielégítése céljából (önkéntes társulások és kollégiumok).  Új OKJ (modulrendszerű: egymásra épülés, átjárhatóság).  Pályaorientáció, pályatanácsadás, pályakövetés működtetése (de 6-12 és 18 hónap).  A gyakorlati oktatók képzésének korszerűsítése és a dolgozók presztízsének visszaállítása.  Gyakorlati képzőhelyeket nagyobb arányban kell kivinni a gazdaságba, és a gyakorlati képzés arányának további növelése. (pl. Finnország)

Megoldási módok 2.  A szakképzés társadalmi támogatottságának növelése, a szakképzésből-> felsőoktatásba a közvetlen utak megnyitása.  Szakképzés vonzerejének növelése, a munka világába történő átmenet ösztönzése.  A osztályban a gyakorlati képzés arányának radikális növelése.  Motiváltság: szakmunkás ösztöndíjak ágazati bérekhez történő igazítása (50-70%).

Megtörtént beavatkozások  A szakképzés szakmai irányítója a munkaügyi tárca lett.  Folyamatos párbeszéd a gazdaság és a szakképzés között, a gazdaság szerepvállalásának növelése a szakképzésben (kamara).  Az RFKB megújult szerepe.  Tényleges együttműködés: RFKB, új TISZK, kamarák, klaszterek, vállalkozások, iskolák.  Pályaválasztási tanácsadás, pályakövetési rendszer működése (TAM OP).

Pályáztatás a beérkezett 529 db pályázat igénye: 2,766 milliárd Ft nyert pályázat: 308 db 1, 590 milliárd Ft értékben 58% volt a nyertes pályázat és 57%-a az igényeknek kielégítésre került

Új RFKB  Az új összetételű RFKB-ban meghatározó lett a munkaadói oldal,  Az RFKB határozza meg a szakképzők képzési kínálatát, a hiányszakmákat,  A társelnöki funkció a kamaráé,  A régió decentralizált pályázatát kiírja és dönt a pályázati keret odaítéléséről,  Kiírja a régió nívódíj pályázatát és javaslatot tesz a cím odaítélésére.

Nívódíjas pályázat A évi keret: 35,9 millió forint, Szakképzést végző közép- és felsőoktatási intézmények pályázhatnak, Évente legfeljebb 5 pályázó nyerhet, A pályázaton nyertes a pénzösszeg mellett használhatja a: „nívódíjas szakképzés 2008” címet.

Decentralizált Szakképzési pályázat Kerete: 683 millió forint, 4 témában: 1.Gyakorlati képzést folytató mikro-, kis- és középvállalkozás tárgyi eszközfejlesztése (350 millió forint), 2.Hiány szakképesítésként megjelölt szakmák eszközfejlesztése (170 millió forint), 3.Központi képzőhelyek technikai feltételeinek biztosítása (60 millió forint), 4.Szakképző intézmények eszközeinek korszerűsítése (103 millió forint).

Hiányszakmák a régióban 2008-ban 1. Kőműves 2. Épület- és építménybádogos 3. Géplakatos 4. Szerkezetlakatos 5. Ács, állványozó 6. Szakács 7. Szerszámkészítő 8. Mechatronikai műszerész 9. Pék 10. Hegesztő 11. Gépi forgácsoló 12. Villanyszerelő 13. Pincér 14. Elektronikai műszerész 15. Autószerelő 16. Beton- és vasbetonkészítő 17. Festő, mázoló és tapétázó 18. Burkoló 19. Épületasztalos 20. Szociális gondozó és ápoló

Az ösztönző rendszer változása től Az eddigi iskolai szintű fejlesztési támogatások fenntartói szintre emelése; (kivételek: speciális szakiskola, készségfejlesztő speciális szakiskola és felsőoktatási intézmény).  A fejlesztési támogatások fogadásához a szakképző iskolai tanulói létszám minimuma: 1500 fő. (Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) javaslat alapján Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) miniszteri engedéllyel 1275 fő).  A fejlesztési támogatás – az eddigi célokon kívül – tananyag- és taneszköz- fejlesztésre is felhasználható.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Medvegy Tilda igazgató