Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Advertisements

FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Károly Alexandra és Kocsis Ákos 10.B. Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök: – erősítőként (analóg áramkörökben) – kapcsolóként (digitális áramkörökben)
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
Környezetvédelmi analitika Előadó: Dr. Fekete Jenő.
Ionrácsos kristályok. Az ionkristály Ionok rendezett halmaza: benne nem meghatározott számú iont ionos kötés rögzít.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A Levegő összetétele.
Hidrogén-peroxid.
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
1. témazáró előkészítése
Mosószerek a fürdőszobában
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
Komplex természettudomány 9.évfolyam
ELŐNYÖK – megbízható működés
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A mozgás kinematikai jellemzői
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Caracalla udvarában Kalandjáték 5.
Inhalációs anesztézia gyógyszertana
Szilárdságnövelés lehetőségei
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
A mozgási elektromágneses indukció
Kémiai kötések.
Szimmetrikus molekula
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Az energia.
A szilárd állapot.
Elektromos kölcsönhatás
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
A légkör anyaga és szerkezete
Halmazállapot-változások
Összeállította: J. Balázs Katalin
I. kationosztály elemzése
Összeállította: J. Balázs Katalin
Klasszikus genetika.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Járműtelepi rendszermodell 2.
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Hogyan készítsünk előadást?
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
A bioszféra.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
Az atomok felépítése.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Atomok kvantumelmélete
Termikus kölcsönhatások
Elektromos alapfogalmak
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása Apoláris molekulák

A vízmolekula egyenlőtlen elektroneloszlása Poláris molekulák Kölcsönhatások vízmolekulák között „Hasonló a hasonlóban oldódik jól”

Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések A molekulában az atomokat elsőrendű kémiai kötés, a kovalens kötés tartja össze. A molekulák között azonban ennél jóval gyengébb kötőerők, úgynevezett másodrendű kémiai kötések alakulnak ki.

Másodrendű kémiai kötések Ezek erőssége alapvetően meghatározza, hogy egy anyag molekulái közönséges hőmérsékleten és nyomáson szétrepkednek, egymáson elgördülnek vagy kristályrácsba rendeződnek.

Kísérlet: hidrogén előállítása Kémcsőben lévő cinkszemcsékre öntsünk híg sósavat! Figyeljük meg a képződő gáz fizikai tulajdonságait, majd tartsunk a kémcső szájához égő gyufát! Cink és sósav reakciójakor hidrogén keletkezik.

H 2 előállítása kénsavval

A hidrogén tulajdonságai Színtelen, szagtalan, vízben nem oldódó gáz. A vizes oldatból kibuborékol, és mivel sűrűsége kisebb a levegőénél, felfelé száll. Meggyújtva a levegő oxigénjével pukkanó hang kíséretében vízzé egyesül.

Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogént nagyon alacsony hőmérsékletre (–252,7 °C-ra) kell hűteni ahhoz, hogy molekulái egymáshoz kapcsolódjanak. A gáz ekkor cseppfolyósodik. A kis tömegű, gyorsan mozgó hidrogénmolekulák között szobahőmérsékleten gyakorlatilag nem alakul ki kölcsönhatás.

A hidrogénmolekula elektroneloszlása A negatív töltésű elektronok mindkét atommag körül egyenlő mértékben tartózkodnak, így egyik hidrogénatom körül sem alakul ki nagyobb „elektronsűrűség”, mint a másik körül. A molekula elektroneloszlása egyenletes.

A hidrogénmolekula elektroneloszlása

Apoláris molekulák Azokat a molekulákat, amelyekben a kötő elektronok eloszlása egyenletes, apoláris (azaz pólus nélküli) molekuláknak nevezzük. Pl. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2

Kísérlet Tartsunk vékonyan folyó vízsugár közelébe megdörzsölt műanyag vonalzót!

Megfigyelések A kísérlet során két fontos megfigyelést is tehetünk. 1. A vízsugárban lévő molekulák – a hidrogéntől eltérően – együtt maradnak. Közöttük tehát erősebb kölcsönhatások hatnak, mint a hidrogénmolekulák között. 2. Az elektromosan feltöltött vonalzó eltéríti a vízsugarat, a vízmolekulákban tehát valószínűsíthetően nem egyenletes az elektroneloszlás.

A vízmolekula egyenlőtlen elektroneloszlása A vízmolekulában a kötést létesítő elektronok az oxigénatom felé tolódnak el, mert az oxigénatom jobban vonzza azokat, mint a hidrogénatomok. Ennek következtében az oxigénatom környezetében negatív, a hidrogénatomok környezetében pedig pozitív töltéstöbblet alakul ki.

A vízmolekula egyenlőtlen elektroneloszlása Az egyenlőtlen töltéseloszlás miatt a vízmolekula pólusokkal rendelkező, azaz poláris.

Poláris molekulák Azokat a molekulákat, amelyekben a kötő elektronok eloszlása egyenlőtlen, poláris molekuláknak nevezzük. Pl. HCl, H 2 O, NH 3

Kölcsönhatások vízmolekulák között A poláris vízmolekulák ellentétes pólusaikkal összekapcsolódnak, így a halmazban együtt maradnak. A vízmolekulák között tehát erős másodrendű kémiai kötések alakulnak ki. Ennek a következménye, hogy a víz magas forráspontú (100 °C) folyadék.

„Hasonló a hasonlóban oldódik jól” Ez azt jelenti, hogy a poláris molekulákból álló anyag a poláris molekulákból álló oldószerben, az apoláris molekulákból álló anyag az apoláris molekulákból álló oldószerben oldódik jól.