SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem 2016. április 29. Farkas Beáta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Advertisements

A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A szervezeti konfliktusosság elemzése A konfliktusok értelmezése kapcsán felmerülő kérdések: –Hogyan értelmezhetők a konfliktusok? –Milyen okokra vezethetők.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Szakmai kihívások mazohista PR-esek számára, avagy az egészségügyi magánvállalkozások kommunikációjának realitásai Kurucz Beáta ügyvezető igazgató Humán.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Szudán : meghiúsult remények? Készítette: Nagy Gabriella Témavezető: Dr. Molnár Anna Budapest, április XXX. Országos Tudományos Diákköri.
OTDK Társadalomtudományi Szekció; Politikatudomány I április 15. AZ ÖKOPOLITIKA IDENTITÁSA Vita a fenntartható fejlődés identifikációs szerepéről.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Monetáris politikai kihívások – globális perspektíva és a magyarországi helyzet Karvalits Ferenc Közgazdász Vándorgyűlés június.
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Összehasonlító gazdaságtan
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Intergrációtörténet 1. előadás.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
A CSECSEN HÁBORÚK ÉS A HAN-UJGUR KONFLIKTUS Rigó Márta NT/I (MA) Stratégia és válságkezelés Budapesti Corvinus Egyetem.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Az Európai Unió 28. tagállama: Horvátország
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe
Európai Uniós Alapismeretek
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A regionális gazdasági integrációk
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Gazdaságpolitika 4. ea..
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete

Áttekintés Kapitalizmus modellek az EU-ban Az integráció elméleti keretei és az intézményi sokféleség Az integráció megújítása és a differenciált integráció

Kapitalizmus modellek az EU-ban Empirikusan megalapozható modellek: északi, északnyugati (angolszász, kontinentális), mediterrán, kelet- és közép- európai (balti, visegrádi országok, délkelet-európai) Tartós, újratermelődő intézményi különbségek

Az európai integráció elméleti keretei 1950-es évektől a közgazdasági integrációs elméletekben: neoklasszikus alapok, mind a kereskedelmi, vámunió elméletekben, mind a növekedési elméletekben Egyensúlyi elméletek, abszolút és feltételes konvergencia Implicit feltételezés: intézményi hasonlóság, demográfiai korlátok hiánya

Az európai integráció elméleti keretei Konvergencia kérdés előtérbe kerülése: -heterogenitás növekedése bővülésekkel kohéziós politika -gazdasági és monetáris unió „Monetaristák” és „közgazdászok” vitája és politikai kompromisszum a monetáris unióról A monetáris unió elképzelését a neoliberális gondolatok dominálták? Az intézményeket alábecsülték?

Az EMU hatásmechanizmusa European Commission (1990) One Market, One Money

A negatív és pozitív integráció Negatív integráció: szabad piac építése közösségi szinten Pozitív integráció: közösségi szintű politikák és intézményépítés Egymást kiegészítő és konfliktusos együttélés, DE mindkettő „equilibrium” elmélet, egy meghatározható végállapot elérhető a piac vagy/és a tervezés révén

Az integráció vonzása Az uniós tagság nemcsak horgony a keleti tagállamok transzformációjában, hanem biztos menedék: „safe haven” Túlzó várakozások az örökösen felzárkózó KKE-ban

A valóság kihívásai Lassuló konvergencia (KKE) vagy divergencia (mediterrán országok) A feltételesség (conditionality) gyöngülő ereje Az integráció elmélet nem reflektál a tartós intézményi különbségekre, és nincsenek „B” tervek

A valóság kihívásai Kivétel a kohéziós politika: Barca jelentés új gazdaságföldrajzra épül – nem feltételezi a konvergenciát EU feladata: hozzásegít a potenciálok kihasználásához, inkluzív társadalomfejlődéshez Konvergencia probléma nem megkerülhető: pl. britek és a szabad munkavállalás

Új elgondolás az integrációról A gazdasági integráció elmélet első kérdése: a működés minimum feltételeinek meghatározása intézményi sokféleség és a demográfiai adottságok mellett Az integráció nem egy optimum eléréséhez vezető út, hanem egy nyílt végű rendszer

Új elgondolás az integrációról Integráció létjogosultsága: globalizációban európai pozíció megőrzése Nem menedék, hanem egy lehetőség egy társadalom, egy állam számára Politikai keret: differenciált integráció A differenciált integráció nem átmeneti eltérés, hanem a különbségek kezelésének módja

Kedvezőtlen feltételek „Soft power” koncepció válsága Nyugat-Európa a II. világháború óta először kiszolgáltatott külső autoriter hatalomnak a saját biztonsága szempontjából

Kedvezőtlen feltételek Kihívások, válságok bizonytalanság identitás kérdések felértékelődnek Európai? Nemzeti? Etnikai? Utoljára nem járulékos jellegű európai identitás a gótika korában létezett…

Illúziók helyett a realitás

Köszönöm a figyelmet!