A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Hálózati architektúrák
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Készítette: Nagy Márton
Kliens-szerver architektúra
Szabó Ágoston, Mobil útvonalválasztó tervezése és megvalósítása Szabó Ágoston Konzulensek: Szabó Róbert, BME TTT Rónai Miklós Aurél, Ericsson Magyarország.
avagy a hálózatok hálózata
Az Internet Protocoll címzési szerkezete
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
IPv4 címzés.
A TCP/IP hivatkozási modell
INTERNET.
Hálózati és Internet ismeretek
HÁLÓZATOK.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Hálózati architektúrák laborgyakorlat
Hálózat összeállítási feladat 2
IP - hálózati címzés Tempus S_JEP Számítógép-hálózatok - 1
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Hálózat összeállítási feladat 1 Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 4 PC, fix IP címmel. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is.
OSI Modell.
IP címzés Zelei Dániel.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
A TCP/IP cím.
IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati réteg.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Az internet kialakulása
Hálózati alapismeretek
Gyakorlat 6. Számítógép hálózatok I.
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
TCP/IP alapok.
Készítette: Pandur Dániel
IP alhálózatok kialakítása
Számítógép hálózatok.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Számítógép-hálózatok
Az IPv4 alhálózati maszk
Az alhálózatok számítása
AKTÍV HÁLÓZATI ELEMEK.
IP alálózatok.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Tűzfal (firewall).
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Microsoft TechDays eseménysorozat Informatikai szakember képzés.
TCP/IP 2. Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék 2004.
Almási Béla - NAT 1 Network Address Translation -NAT.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Cutsheet CCNA 1 semeszter Készítette: Kiss Gergely 2/14.b.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
MIB Dokumentáció.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Alhálózatok Schmidt Tibor.
Hálózatok.
Válasz a hálózatra, biztonságra, meg mindenre: 7
5. Hálózati réteg Feladata:
Előadás másolata:

A TCP/IP protokolljai

IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan. Útvonalválasztást strukturálatlan címrendszerrel lehetetlen megoldani. A fizikai cím csak egy alhálózatba kapcsolt csomópontok kommunikációjához megfelelő. Szükség van egy másik, strukturált címrendszerre: a hálózati címekre.

IP-címek Az IP-cím a csomópont hálózati rétegbeli azonosítója. Pontozott decimális megjelenítés pl Az azonosítók kezelése – InterNIC. 5 regionális internet regisztrátor van. Nem egyedi címeket, hanem címtartományokat (hálózatazonosítókat) osztanak ki az intézményeknek.

IP-címek Az IP cím eleje a hálózat azonosítója, a vége a csomópont azonosítója (a hálózaton belül). Az IP forgalomirányítás a hálózati azonosítókra épül. Hány bit hosszú legyen a hálózat azonosítója? – Ha túl kicsi, akkor a nagy tartományok kihasználatlanok. – Ha túl nagy, akkor csak kis alhálózatok kezelhet k.

Hálózati maszk Egy olyan 32 bites maszk, mely 1-es bit értékeket tartalmaz a hálózat és alhálózat azonosításában résztvevő bithelyeken és 0-ás bit értékeket tartalmaz a csomópont azonosítására szolgáló bithelyeken. A hálózati maszk segítségével az eredetileg az osztályba sorolás által (statikusan) meghatározott hálózat-gép határ módosítható. Prefix hossz: A hálózati maszkban szereplő 1-es értékek darabszáma (a hálózat azonosító bithelyek darabszáma).

Alapértelmezett hálózati maszkok Az egyes osztályokhoz tartozó hálózati maszkok: A osztály:Hálózati maszk: Prefix hossz: 8. B osztály:Hálózati maszk: Prefix hossz: 16. C osztály:Hálózati maszk: Prefix hossz: 24.

Speciális IP-címek A következő címek speciális jelentésűek: 127.h.h.hA helyi gép (loopback cím) n.n.n.255Broadcast cím (minden eszköznek szól) n.n.n.0A hálózatot azonosító cím Alapértelmezett útvonal

Privát IP-címtartományok

Az Ipv4 vége szeptember 15-én a RIPE (az európai regionális internet-regisztrátor szervezet) megkezdte az utolsó szabad A-osztályú címtartomány kiosztását.

IPv6 Az új lehetőség: az Ipv6. Az IPv6 legfontosabb jellemzői: 1.megnövelt, nagyobb címtartomány 2.közvetlen végponti címezhetőség 3.automatikus konfiguráció, vagyis a munkaállomások automatikus hálózati konfigurálását támogató rendszer, 4.hálózati mobilitás, egy hálózati csatolóhoz egy időben több címet rendelhetünk. Ez hasonló a mobilszolgáltatók roaming (barangolási) szolgáltatásához.

IPv6 5.titkosítás, azonosítás: Az IPv6-címzés szerves része az IPsec biztonsági protokoll, ez hálózati szinten nyújt lehetőséget arra, hogy a kommunikációban résztvevő felhasználók hitelesen azonosítsák egymást, és az egymás közt zajló adatforgalmat titkosítsák egy biztonságos úgynevezett alagúton, tunnel-en keresztül anélkül, hogy az Internetről bárki le tudná hallgatni őket. 6. többszörös címezhetőség, szabványosított multicast