OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
Advertisements

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Huszta Roland – Fejlesztési igazgató
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Szép őszi napot kívánok!. MÉRFÖLDKŐ NAP NOVEMBER 4. Helyszín: Villa Pelikán télikertje (9700 Szombathely, Deák F. u. 3.)
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
E-learning alapú komplex képzések
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Esettanulmány a projektmenedzsment lépéseinek bemutatására
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
Non-profit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza Hajdú-Bihar és Bihor megyékben HURO/0802/108_AF Projektbemutató.
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
ÖSSZEFOGÁSMEGYE A Békés Megyei Önkormányzat szerepe a gazdaságfejlesztésben, válságkezelésben BÉKÉS MEGYE, MINT HATÁRMENTI TÉRSÉG FEJLESZTÉSE Magyar-román.
Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola Debrecen, Széchenyi u Szeretettel köszöntöm a konferencia résztvevőit!
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
Tájékoztató a HEFOP 1.1 „A munkanélküliség megelőzése és kezelése” című intézkedés eredményeiről Rózsa Zoltán ESZA Kht. programvezető november 29.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Digitális szakadék csökkentése Bálint Ákos projektvezető, KIFÜ
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Projektbemutató - Debrecen
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Előadó: dr. Bugya László
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
„ÉLETREVALÓ – U4 LIFE” TPPA/2012/03/30
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Előadás másolata:

OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

„Szakképzési programok fejlesztése és megvalósítása az opto-mechatronika és a CNC fémmegmunkálás terén, a magyar- román határ térségében”

Átfogó célok – amiket kitűztünk erősíteni az EU bővítésének hatásait a magyar-román határmenti régiókban erősíteni a humán tőkébe való befektetést jobb oktatás és képességek által támogatni a régió szakképző intézményeit és vállalkozásait képzési együttműködések keretében erősíteni az opto-mechatronika és a fémmegmunkálás ágazatokban működő vállalkozások versenyképességét Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben

Specifikus célok Szakképzési programok fejlesztése a vállalkozások igényeinek és a régió fejlesztési stratégiájának megfelelően, azon területeken, melyek esetében a régió komparatív előnyökkel rendelkezik és foglalkoztatást növelő hatást eredményez. Sérülékeny csoportok (fiatal munkanélküliek) támogatása versenyképes tudás és kompetenciák megszerzésében és ezáltal munkahelyhez jutásban.

Specifikus célok 2. A szakoktatók felkészítése, hogy képessé váljanak versenyképes és gyakorlatorientált tudás átadására, a célcsoport számára. Közös szakképzési programok fejlesztése, az üzleti közösség és az oktatási, szakképzési szektor együttműködésével.

Specifikus célok 3. Szakképzési programok megvalósítása, melyek két speciális ágazatban nyújtanak tudást és kompetenciákat - opto-mechatronika valamint gépi forgácsoló és CNC megmunkáló – fiatal munkanélküliek számára Szakmapolitikai ajánlások nyújtása a szakképzési programok terén, magyarországi és európai uniós szinteken.

Megvalósult tevékenységek

Projekt menedzsment  4 konzorciumi ülés 2 év alatt  Konzorciumi szerződés előkészítése  Szakmai és pénzügyi jelentések készítése, koordinálása, kapcsolattartás a brüsszeli Bizottsággal  Projekt tevékenységek összehangolása

Tananyag- és módszertan- fejlesztés 2 workshop a két ágazatban érdekelt vállalkozások bevonásával novemberében Debrecenben és Mátészalkán Új OKJ szerinti moduláris felépítésű, kompetencia alapú képzések!

Oktatók felkészítése Öt alkalommal: március november időszakban, szakmai és pedagógiai, módszertani témákban Román partner részvétele Tanulmányutak Németországba (2007. január, augusztus)

Képzésben résztvevők kiválasztása Célcsoport: 18-4 év közötti érettségizett, regisztrált álláskeresők Debrecen és Mátészalka vonzáskörzetéből Meghirdetés a Munkaügyi Központ kirendeltségei és a napilapok útján Eredmény: 43 fő jelentkezett 15 fő került kiválasztásra a mátészalkai és 16 fő a debreceni képzésre

Eszközbeszerzés Mechwart: 12 db esztergagép (Optima D320) és tartozékai Mátészalkai Szakképző Iskola: TINALab II Labor és 2 db TINALab fejlesztőkártya, 6 db PC beszerzése

Képzések Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola (2007. május-2008 július) –1200 óra gépi forgácsoló –300 óra NC-CNC megmunkáló Mátészalkai Szakképző Iskola (2007. május szeptember) 1600 óra mechatronikai műszerész

Tanulmányutak – Németország január: 20 fő részvételével: –szakoktatók és konzorciumi partnerek képviselői augusztus: 30 fő részvételével –tanulók, oktatók Szakképző intézmények és gyakorlati képzőhelyek

Szakmapolitikai ajánlások Cél: a projekt tapasztalatainak átadása a szakképzés szereplői számára regionális, nemzeti és uniós szinten

Szakmapolitikai ajánlások – főbb következtetések Sikeres, minta értékű a projekt Szorosabb együttműködés szükséges a vállalkozások és a szakképző intézmények között (gyakorlati képzés tanulószerződéses keretben, tananyag, finanszírozás) Nemzetközi tapasztalatok átvétele igen motiváló volt a szakoktatók számára

Szakmapolitikai ajánlások – főbb következtetések 2. A projekt korszerű oktatási eszközök beszerzését tette lehetővé A román partner a gyakorlatban is hasznosítható tapasztalatokat szerzett: mechtronikai képzést indítanak Javaslat román-magyar csereképzés, csereoktatási program kidolgozására Szükséges a végzett diákok elhelyezkedésének, pályafutásának nyomon követése.

A projekt főbb adatai Futamidő: – Költségvetés: € Támogatás: 75%

Partnerek Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (vezető partner) Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mátészalkai Szakképző Iskola Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ TGZ Bautzen GmbH (Németország) “Traian Vuia” Műszaki Szakközépiskola, Nagyvárad (Románia)

Köszönöm figyelmüket! Dr. Kiss András Projekt menedzser A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg