Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program Kaposvár 2013. június 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KözOP sz főút Hévíz elkerülő és 71. sz
Advertisements

Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
A környezetszennyezés forrásai
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Települési vízgazdálkodás I. 6.előadás
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A projekt építési tevékenységének megvalósítása A megvalósítás menete: •Generál-kivitelező kiválasztása •Munkaterületek átadása • Heti koordinációs megbeszélések.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Az Új Széchenyi Terv rekultivációs és hulladékgazdálkodási pályázati lehetőségei a Környezet és Energia Operatív Program.
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A.
Zalaegerszeg december 13.
A VINDORNYA-LÁP ÉLŐHELYÉNEK HELYREÁLLÍTÁSA, FEJLESZTÉSE (KEOP
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Természeti erőforrások védelme
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Hulladéklerakók izolálása. Házi dolgozat Készítette: Bognár Emese Mária BME – VBK Környezetmérnöki szak II. Év (2009/10.) Neptun kód: E8L87S.
B UDAFOKI BARLANGLAKÁSOK SZENNYEZÉSE Írta: Rátz Dorottya IWS1O7.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Hulladéklerakók lezárása és rekultuivációja
Készítette: Méhész Nóra
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Komposztálási alapismeretek
„Hódmezővásárhely – Mártély – Székkutas Ivóvízminőség-javító Projekt”
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
Környezetvédelem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
Csabina Péter kertépítő szakmérnök
Korintus Balázs vezérigazgató BD Park Ingatlanfejlesztő Zrt.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Az ivóvízminőség- javító projektek helyzetének bemutatása a KEOP-ban Czinege Anett június 11.
NYÍREGYHÁZA-BORBÁNYA BEZÁRT HULLADÉKLERAKÓ SZENNYEZÉS LOKALIZÁLÁSA Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Szajol-Püspökladány vasútépítés Szajol–Kisújszállás vonalszakasz pályaépítési munkái Kisújszállás–Püspökladány vonalszakasz pályaépítési.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Székesfehérvár, Alba Regia laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése KEOP azonosítószámú projekt Készítette:
2017. július 5..
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
FRAGMENTS of NATURE / TERMÉSZETI TÖREDÉKEK
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Főutca program PILISVÖRÖSVÁRON
Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program Kaposvár június 27.

A projekt résztvevői  Megrendelő: Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulás  Kivitelező: KE-2011 konzorcium  Konzorciumi tagok:  KÖZGÉP Zrt.  EUROASZFALT Kft.

A Projekt célkitűzései  a Projekt keretében az érintett 28 helyszínen található elavult, technikailag nem megfelelő, a környezetre és az emberi egészségre veszélyt jelentő szilárdhulladék-lerakók helyben történő rekultivációja, illetve egy lerakó esetében felszámolás valósul meg a dél-dunántúli régióban.

A Projekt célkitűzései  a hulladéklerakásra használt területek csökkentése a régióban;  a hulladéklerakók jelentette környezeti kockázat mérséklése, a felszíni és a felszín alatti vizek megóvása, valamint a talaj szennyeződésének megelőzése.

A Projekt célkitűzései  A 28 lerakó közül 3 lerakó, valamint a kaposvári lerakó két depóniája két ütemben kerül lezárásra, a projekt keretében csak átmeneti záróréteg kialakítása történik meg, míg a többi lerakón végleges záróréteg készül, kivéve a polányi lerakót, amelyről a hulladék teljes felszedése és elszállítása történik.

A rekultiváció módjai  Az említett szempontokat figyelembe véve a hulladéklerakók rekultivációja 3 féle módon történhet:  lerakók teljes felszámolásával  együtemű, végleges, helyben történő rekultivációval  kétütemű, helyben történő rekultivációval (átmeneti lezárás megvalósítása jelen projektben)

I. Felszámolás  a lerakóban található összes hulladék felszedésre kerül (a hulladékon megtelepedett növényzet irtását követően). A felszedett hulladékot átválogatjuk és átrostáljuk. Az így képződő egyes frakciókat hasznosítjuk, míg a hasznosításra alkalmatlan hulladékot engedéllyel rendelkező hulladéklerakóba szállítjuk, hogy a jogszabályokban megfelelő ártalmatlanítása biztosított legyen.  a felszámolás végeztével tehát a területen szennyezést okozó hulladék nem marad, a megtisztított területen humuszt terítünk szét, majd füvesítjük  A hulladék teljes felszedése egyedül Polány település lerakóján valósul meg

II. Együtemű, végleges, helyben rekultiváció  A viszonylag kisméretű lerakókon – ahol a depónia süllyedése, konszolidációja már nem várható – alkalmazható a végleges lezárás.  Első lépésben a lerakók lehető legkisebb méretű depóniába való rendezése történik meg. Majd a kiegyenlítő réteg felhordása és tömörítése után kialakítjuk az előírt vastagságú szigetelő réteget (ez agyagból készül, tömörítéssel). A szigetelő rétegnek köszönhetően csapadékvíz nem fog bejutni a hulladéktestbe, így akadályozva meg, hogy szennyező anyagok oldódjanak ki a hulladékból. A növényzet megtelepedését fedőréteg felhordásával biztosítjuk, melyet füvesítünk is.

 Együtemű rekultiváció egyszerűsített rétegrenddel szigetelő réteg és fedőréteg alkalmazásával: Alsóbogát, Csombárd, Igal, Kocsola, Szakcs, Vásárosdombó  Együtemű rekultiváció egyszerűsített rétegrenddel csak fedőréteg alkalmazásával: Bárdudvarnok, Baté, Böhönye, Csoma, Döbrököz, Gölle, Kadarkút, Kisbajom, Mike, Mosdós, Nagyberki, Simonfa, Szabadi, Szenna, Taszár, Zselickisfalud  Együtemű rekultiváció egyszerűsített rétegrenddel szigetelő réteg, szivárgó réteg és fedőréteg alkalmazásával: Kaposvár D0 depónia

III. Kétütemű, helyben rekultiváció (1. ütem)  azokon a lerakókon, ahol az elhelyezett hulladék mennyisége meghaladja a m3-t, ott intenzív gázképződés várható a benne található szerves anyagok bomlása, rothadási folyamatai miatt. Mivel ennek eredményeként a lerakó süllyed, így lezárása csak átmeneti záróréteggel lehetséges. Az átmeneti záróréteg-rendszer kialakításával az a célunk, hogy a bomlási folyamatok lejátszódásához éppen elegendő nedvesség jusson a hulladéktestbe és emellett a képződő gáz is ki tudjon jutni a felszínre. A nagy lerakók stabilizációja több éves, évtizedes folyamat, így a végleges lezárásra majd csak a stabilizálódott depónián kerül sor.

III. Kétütemű, helyben rekultiváció (1. ütem)  Az átmeneti lezárás során szintén alkalmazunk kiegyenlítő réteget, melyet gázelvezető réteg egészít ki. Ezt megfelelő vastagságú ásványi agyag- vagy geoszintetikus szigetelőréteg, szivárgó- szűrő réteg, valamint fűvel vetett fedőréteg egészíti ki.  Kétütemű helyben rekultiváció, I ütem (átmeneti lezárás): Csököly, Hőgyész, Kaposmérő, Kaposvár D1-D2 depóniák, Osztopán

Készültségi állapot  A kivitelezési munkálatok 2012 tavaszán kezdődtek el.  Jelenleg 95%-os készültség (a műszaki átadás előtt kaszálás szükséges) a következő településeken valósult meg: Vásárosdombó, Alsóbogát, Böhönye, Csombárd, Csököly, Baté, Csoma, Döbrököz, Igal, Kadarkút, Kocsola, Mike, Mosdós, Nagyberki, Simonfa, Szabadi, Szakcs, Szenna, Taszár, Zselickisfalud, Bárdudvarnok, Gölle, Kaposmérő, Kisbajom, Polány  A kivitelezés jelenleg is zajlik Kaposvár „D0”, Kaposvár D1-D2, Hőgyész, Osztopán településeken

Önkormányzati feladatok  A kivitelezés végét lezáró műszaki átadás- átvételt követően a munkaterületek visszakerülnek az Önkormányzatokhoz  Az utógondozási időszakra vonatkozó kötelezettségeket a jogerős rekultivációs engedélyek tartalmazzák, melyek betartását az illetékes hatóságok ellenőrizhetik

A rekultiváció jelentősége A rekultiváció jelentősen megváltoztatja majd a lerakók korábbi környezetét. Megszűnik a környezeti kockázat és a felszín alatti és feletti vizek szennyeződésének veszélye, javul a levegő minősége, gazdagodik a természeti környezet, javul az érintett települések tájképe is.

Igal a rekultiváció előtt és után

Döbrököz a rekultiváció előtt és után

Vásárosdombó a rekultiváció előtt és után

Köszönöm a figyelmet!