Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Linux ismeretek: A Unity felület
Advertisements

Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
1 Bori Tamás Operációs Rendszerek I. 2. óra: parancssori alapok.
Operációs rendszerek.
A Windows használata Bevezetés.
Operációs Rendszerek I.
Operációs Rendszerek I.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Hálózati architektúrák
LINUX/UNIX PARANCSOK.
Az operációs rendszer.
Operációs Rendszerek Példák
Bevezetés az informatikába 7. előadás
Windows alapok Fájlkezelés.
Készítette: Pető László
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Linux A UNIX története – 3. dia
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
UNIX Összefoglaló az alapokról a ta65 tárgyhoz ( )
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek gyakorlat
Számítógép architektúrák I. gyakorlat Linux telepítő gyakorlat
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Operációs rendszerek gyakorlat 4. Gyakorlat Vakulya Gergely.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
KÉSZÍTETTE: LENKES DÁNIEL Parancssori feladatok. Alapfeladat Ismerkedjünk meg az „alap” parancsokkal, standard input-, output- és errorral  ls  find.
Felhasználók azonosítása és jogosultságai, személyre szabás Borsi Katalin és Fóti Marcell NetAcademia Oktatóközpont.
Operációs rendszerek gyakorlat 1. Bevezetés Vakulya Gergely.
Állomány és lemezműveletek
J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Vizuális programozás Fájl- és állományrendszer kezelés Névtér: System.IO.
Operációs Rendszerek 1 Felhasználókezelés Windisch Gergely
A Windows operációs rendszerek
PARANCSOK HASZNÁLATA WINDOWS-BAN ÉS LINUXBAN II. Balaton Marcell Balázs.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Grafikus interfészek. Graphical User Interface (GUI): Gnome, KDE, XFCE A GUI olyan program, amely vizualisan mutatja meg az adatokat es az akciokat. Ablakokat,
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Rodek Lajos munkája alapján (Szegedi Tudományegyetem)
Linux nemcsak a 13.ht-számára.
Bevezetés az informatikába 4. előadás
Apache Ant 2. gyakorlat Alkalmazásfejlesztés /2 Gyakorlat Zalatnai Csongor.
Az operációs rendszer.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Bevezetés az informatikába 5. előadás
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Kép készítése számítógép segítségével
Bevezetés az informatikába 3. előadás Software alapismeretek II Operációs rendszerek 1. A DOS operációs rendszer.
Eu-háló Tanácsadói Kommunikációs Center január 29.
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
Programozás alapjai 1.gyakorlat
Szoftverek csoportosítása
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Programozás alapjai 1. gyakorlat Hirling Dominik.
Webáruház rendszerek Reisz Péter G-3S
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Ismétlés:grafikus felületek
A Linux karakteres felhasználói felülete
Total commander.
Operációs rendszerek I.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Ismétlés:grafikus felületek Felső panel Indítópanel Asztal Indikátorok Kuka

Ismétlés:grafikus felületek Felső menü Parancsikonok Asztal Indikátorok Tálca

Ismétlés:grafikus felületek Felső menü Parancsikonok Asztal Indikátorok Tálca Asztal Kisalkalmazások Parancsikonok Tálca Indikátorok Tálca

A Linux-rendszer komponensei

A bejelentkezés folyamata 1. Bejelentkeztető szolgáltatás: getty Figyeli a különböző vonalakat (billentyűzet, soros vonalak, hálózati interfész), bekéri a felhasználó nevét, elindítja a login programot. 2. A login program a jelszót kéri, s ha sikeres volt az azonosítás, elindul a felhasználóhoz tartozó shell program. 3. A shellből kilépve a felhasználó kijelentkezik.

A shell (burok) Parancsértelmező: Fogadja a felhasználó parancsait és végrehajtja azokat. Nemcsak parancsértelmező, hanem (shelltől függően) programozási nyelv is, amellyel bonyolult feladatok oldhatók meg. - adat be- és kivitel - vezérlő szerkezetek - fájl- és könyvtárkezelés - aritmetikai és karakter/szövegkezelő műveletek Stb. Kiegészítve rengeteg segédprogrammal (sed, grep, awk, wc, cat, …)

Fogalmak A DOS/Windows rendszerektől kissé eltérő, de hasonló jelentésű alapfogalmak: 1. Gyökérkönyvtár: a teljes fájlrendszer kezdőpontja (W: minden meghajtón külön van) 2. Home directory: a felhasználó saját könyvtára 3. Munkakönyvtár: aktuális könyvtár, ahol épp tartózkodunk a fájlrendszerben

Könyvtárakkal kapcsolatos parancsok Eltérések a Windowstól: 1. A parancsok kisbetűvel írandók, nem azonosak a kis- és nagybetűk! 2. A parancsszó után kötelező a szóköz! 3. Az elérési útvonalakban a \ jel helyett / jelet kell használni! 1. Aktuális könyvtár megállapítása: pwd print working directory 2. Munkakönyvtár váltása cd útvonal change directory Eltérés a Windowstól: Útvonal megadása nélkül a home directory lesz az aktuális könyvtár! Az aktuális könyvtár kijelzésére nem használható!

Könyvtárakkal kapcsolatos parancsok 4. Könyvtár létrehozása mkdir könyvtárnév make directory Eltérés a Windowstól: rövid, md alakja nincs! 5. Üres könyvtár törlése rmdir könyvtárnév Remove directory Csak üres könyvtár törlésére használható. 6. Nem üres könyvtár törlése: a fájl törlésére használható parancs megfelelő paraméterezéssel: rm -r könyvtárnév 7. Könyvtárfa létrehozása Mkdir -p egyik/masik/harmadik A megadott ág hiányzó könyvtárait létrehozza, ha létezik, nem ad hibaüzenetet.

Könyvtárakkal kapcsolatos jogok Olvasás joga: A felhasználó látja a könyvtárban levő fájlok nevét, de a fájlokat nem, akkor se, ha azokra van olvasási joguk! ls -l összesen 4 dr bferi bferi 4096 dec alfa ls alfa ls: alfa/proba nem érhető el: Engedély megtagadva proba ls -l alfa ls: alfa/proba nem érhető el: Engedély megtagadva összesen 0 -????????? ? ? ? ? ? proba cat proba/alfa cat: proba/alfa: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

Könyvtárakkal kapcsolatos jogok Írás joga: a könyvtár írható, de a fájlok benne nem! sudo chmod 600 alfa ls -l alfa ls: alfa/proba nem érhető el: Engedély megtagadva összesen 0 -????????? ? ? ? ? ? proba ls -ld alfa drw bferi bferi 4096 dec alfa touch alfa/proba2 touch: ”alfa/proba2” elérése sikertelen: Engedély megtagadva mv alfa beta ls -l összesen 4 drw bferi bferi 4096 dec beta mv beta alfa ls -l összesen 4 drw bferi bferi 4096 dec alfa

Könyvtárakkal kapcsolatos jogok Végrehajtás (belépés) joga: láthatók az állományok chmod 700 alfa ls -ld alfa drwx bferi bferi 4096 dec alfa ls -l alfa összesen 4 -rw-r--r-- 1 bferi bferi 62 dec proba A jogok második hármasa a felhasználó csoportjának, a harmadik a többi felhasználónak a jogait jelöli!

Gyakorlás Nyiss egy XTERM terminálablakot! Állapítsuk meg az aktuális könyvtárat! $ pwd Listázzuk a benne levő állományokat! $ ls Listázzuk a benne levő állományokat hosszú formában! $ ls -l Mi a különbség, ha a következőt csináljuk: $ ls -la

Gyakorlás Magyarázat: a fájlnév első „.” karaktere megfelel a DOS/Windows „rejtett” attribútumának, alapértelmezetten nem jelenik meg a könyvtárlistában! A DOS/Windowstól eltérően ez a fájlnév része!

Feladat: nevezd meg az ábrákat és részeiket!