A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb. 1420-ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Híres épületek a Reformkorban
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
(középszintű érettségihez)
Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Szárnyas oltárok Szerkezete
PÉNZ és TÖRTÉNELEM I. II. ANDRÁS KORA,FRIESACHI DÉNÁR
Molnár András bemutatja. DUOMO (DÓM) „A székesegyház belsejét értékes freskók díszítik. A bal oldali kereszthajóban található Theodolinda királynő.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Internetes keresés április. 1.Feladat Mikor van nyitva a Pál-völgyi barlang? Hétfő kivételével minden nap 10:00 – 16:15 óráig.
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
II. Rákóczi Ferenc I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona
A klasszicizmus építészete I. Egyházi épületek
Szendrő nevezetességei
Magyar Nemzeti Galéria Budapest
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
SÍREMLÉKEK.
Suki-kehely Szilágyi Klára
Készítette: Kleri Dzsenifer
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Szombathelyi Székesegyház Építését Hefele Menyhért tervei szerint 1791 tavaszán kezdték meg és november 9-én ünnepélyesen felszentelték az ország.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
SANTA CROCE.
Gótikus szobrászat: főleg épületszobrászat, kevés az épülettől független (szabadon álló) szobor, fából faragott oltárok, ötvöstárgyak.
Ungvár.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
Készítette: Bujdosó Villő
Bodócs István történelem verseny december 16.
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
Pécs-Megyeháza.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Magyar történelmi zászlók (Válogatás). A honfoglalás zászlója (rekonstrukció)
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Eger Télanyók csapata.
Susann Nordströms Orkester - True Love
Zrínyi Ilona Élete.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
2010 Názáret Názáret. Indulás Názáretbe… Szállás helyünk a ferencesek által irányított vendégházban volt.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Zrínyi Ilona ( ) 1643-ban,Ozalj várában született. Szülei:Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Katalin Több nyelven beszélt, lovagolt,edzette testét.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Magyar történelmi zászlók
II. Rákóczi Ferenc „Ha helyénvaló az alattvaló alázata a király jelenlétében, hogyne volna az a teremtménynek az ő teremtője színe előtt.” (II. Rákóczi.
Budapest Programajánló
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Készítette: Horváth Dóra
I. Ferenc József.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
BADACSONYTOMAJI SZENT IME TEMPLOM
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Tiszta iszonyat a Wall-Street
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek készült. Az alaprajz mintáját Xanten városának Szent Viktor dómjáról kölcsönözték. A második szakaszban változtattak a terven, és a magasabb középső hajóra merőlegesen azonos magasságú kereszthajót építettek, így a kereszt alaprajz szárai közt négy alacsonyabb mennyezetű csarnok jött létre ben épült a Mátyás-torony, a királylépcső és a szentség ház. A királyi díszerkély alatt egy 1440-ből származó felirat olvasható, Brandysi Jiskra János hűségesküjével, ez azt tanusítja, hogy az építkezés nagyjából ebben az időben fejeződhetett be. Az építkezés harmadik szakaszában, Cromer Ágoston, bíró 1467-ben építette a Szent Kereszt-kápolnát, ugyanebben az évben került megépítésre a Mettertia-kápolna, a támogatók Szathmáry György esztergomi érsek szülei voltak ben a Szűz Mária- kápolnát és a Szent József-kápolnát (ez utóbbi nem maradt fenn.) 1496-ban készült el az északi torony.

A főoltár az 1470-es évek mélyített szekrényű típusába tartozik és között állították fel és készültek festményei. 12,5 méter magas, nyitott szárnyakkal 8,1 méter széles. Az oltár részei: szekrény a három főalakkal, predella, oromdísz, két pár szárny összesen 48 táblaképpel. Az oltárszekrény közepén Madonna-szobor karján a gyermek Jézussal (247 cm magas), jobbján Erzsébet, Keresztelő Szent János anyja (191 cm), balján Árpád-házi Szent Erzsébet (194 cm) kezében tálkával és kanállal, a charitas jelképeivel

II. Rákóczi Ferenc domborműve 1938 óta díszíti a kassai Szent Erzsébet- székesegyház északi oldalán lévő falszakasz egy részét. A dombormű és a Rákóczi-címer Löffler Béla alkotása.

II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársainak október 29-én hazahozott hamvait a dóm altemplomában helyezték el. Itt nyugszik még II. Rákóczi Ferenc, édesanyja Zrínyi Ilona és a fejedelem idősebbik fia, Rákóczi József is.

VÉGE