Dr. Ligetvári Ferenc egyetemi magántanár az MTA doktora a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke 2013 Magyar Hidrológiai Társaság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Településüzemeltetés (Közigazgatási Urbanisztika II))
Advertisements

Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
Vízgazdálkodás, vízvédelem
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Kárpótlás Készítette: Dr. Csák Csilla Dr. Csák Csilla egyetemi docens.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A vízjog időszerű kérdései
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Závod Košice Somodi karsztvízmű telep.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Fejér Megyei Igazgatóság mezőgazdaságért felelős alelnök
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Heltai László referens, KEOP IH FVM VKSZI, június 17. Környezet és Energia Operatív Program.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Olcsóbb és több demokrácia II. A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai a választások állami költségeinek csökkentésére.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
Paradigmaváltás a területi vízgazdálkodásban Prof. Dr. Ligetvári Ferenc ICID tiszteletbeli alelnöke Budapest2012.
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Sík- és dombvidéki vízrendezés
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
VÍZ, AMI ÖSSZEKÖT BENNÜNKET WATER IS WHAT CONNECTS US.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Vidékfejlesztési Program Pályázati lehetőségek a vidéknek Dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
A közfoglalkoztatás új rendszere és évi tervezése Festetics Palota Budapest, 2011.december 14. Lőrincz Leó főosztályvezető Közfoglalkoztatási és.
A klímaváltozás hatása és ellensúlyozása a mezőgazdaságban Fehér Ferenc okleveles építőmérnök (Budapesti Műszaki Egyetem) c. egyetemi docens (Szent István.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Települési környezetvédelmi infrastruktúra- fejlesztések TOP Kovács Adrienn Nyíregyháza, január 08.
Magán erdőgazdálkodók szerepe a évi közfoglalkoztatásban Szulimán Zsolt osztályvezető Stratégiai és Forráskoordinációs Osztály.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
A „Dr. Szalai György Kerekasztal beszélgetés” 30 éve Telkes Róbert igazgató ADUVIZIG.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
Vízszabályozás a reformkor óta Padányi József
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 3.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 3.
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Az agrárágazat és az aszály
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Dr. Kovács László főtitkár
Lorem ipsum.
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

Dr. Ligetvári Ferenc egyetemi magántanár az MTA doktora a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke 2013 Magyar Hidrológiai Társaság

A múlt megismerése nélkül nem érthető meg a jelen és nem tervezhető a jövő!

A társulatok jelentősége túlmutat a vízügyi ágazaton: szerencsésen ötvözik a demokráciát és az érdekeltek együttes részvételét a közérdekű feladatok ellátásában. A társulat lényegesen több, mint egy gazdasági célra létrehozott társulás. A helyi közélet fontos fóruma. ” „A társulatok jelentősége túlmutat a vízügyi ágazaton: szerencsésen ötvözik a demokráciát és az érdekeltek együttes részvételét a közérdekű feladatok ellátásában. A társulat lényegesen több, mint egy gazdasági célra létrehozott társulás. A helyi közélet fontos fóruma. ” Dr. Kilényi Géza, 1989.

Az évi XVII. törvénycikk biztosította, hogy a vízkár- elhárítási munkákra - az érdekeltek többségével – társulatot alakíthattak. A kisebbség akarata ellenére elvégezték a v í zimunkákat. A változásból haszno t húzóktól beszedték a rájuk eső költségeket.

Széchenyi István Andrássy Gyula Szapáry Gyula Lónyay Menyhért Károlyi Sándor Darányi Ignác

1885. évi XXIII. tv. részletesen szabályozta a vízitársulatokat évi XXIII. tv. részletesen szabályozta a vízitársulatokat évi IV. tv. törvényerejű rendeletre bízta a szabályozást évi IV. tv. törvényerejű rendeletre bízta a szabályozást évi LVII. tv. IX. fejezet mellett a 160/1995. (XII.26. ) kormányrendeletet is megalkották évi LVII. tv. IX. fejezet mellett a 160/1995. (XII.26. ) kormányrendeletet is megalkották évi CXLIV. tv. az első önálló vízitársulati törvény évi CXLIV. tv. az első önálló vízitársulati törvény

Hollandia 26 vízitársulat működik (kényszertagság) 26 vízitársulat működik (kényszertagság) Tevékenységük: Tevékenységük: vízszintszabályozás (tengervízszint feletti és alatti területeken), vízszintszabályozás (tengervízszint feletti és alatti területeken), „vissza-kanyargósítás” (csatornák, kisvízfolyások), „vissza-kanyargósítás” (csatornák, kisvízfolyások), „teret a folyóknak” árvízvédelmi töltések áthelyezése, „teret a folyóknak” árvízvédelmi töltések áthelyezése, szennyvíztisztító telepek üzemeltetése. szennyvíztisztító telepek üzemeltetése. Átlagos társulati dolgozói létszám: (800) fő Átlagos társulati dolgozói létszám: (800) fő

Csak az ország északi (síkvidéki) területén Csak az ország északi (síkvidéki) területén Tevékenységük: Tevékenységük: vízszintszabályozás (tengerszint feletti és alatti területeken), vízszintszabályozás (tengerszint feletti és alatti területeken), utak karbantartása (negyed-hetedrangú utak), utak karbantartása (negyed-hetedrangú utak), több társulat hoz létre egy „munkaszervezetet”, több társulat hoz létre egy „munkaszervezetet”, a gazdák és az önkormányzatok között szoros a kapcsolat, a gazdák és az önkormányzatok között szoros a kapcsolat, a gazdák csatlakozhatnak: a gazdák csatlakozhatnak: csak vízgazdálkodási, csak vízgazdálkodási, csak útkezelő társulatokhoz. csak útkezelő társulatokhoz.

Főleg az ország északi részében, a Pó folyó völgyében Főleg az ország északi részében, a Pó folyó völgyében Tevékenységük: Tevékenységük: (bel)víz elvezetés (nagy kapacitású – m³/s) szivattyútelepekkel, (bel)víz elvezetés (nagy kapacitású – m³/s) szivattyútelepekkel, talajvízszint-szabályozás, talajvízszint-szabályozás, vízszolgáltatás (20-30 m³/s vízkivételek, 2,3 millió ha öntözés), vízszolgáltatás (20-30 m³/s vízkivételek, 2,3 millió ha öntözés), saját kivitelező szervezet, saját kivitelező szervezet, vállalkozási tevékenység széleskörű, vállalkozási tevékenység széleskörű, eséssel rendelkező kisvízfolyásokon áramtermelés. eséssel rendelkező kisvízfolyásokon áramtermelés.

PortugáliaTevékenység: vízszolgáltatás (sok tározóval), jól lobbyznak az EU-ban

Franciaország Északon: vízrendezés, kisvízfolyások rendezése, vízkár-elhárítás Délen: vízszolgáltatás (gyümölcs, szőlő)

Angliában működnek (Wales-ben és Skóciában nem) Tevékenységük: vízrendezés, vízelvezetés (hazaihoz hasonló átemelésekkel), vízrendezés, vízelvezetés (hazaihoz hasonló átemelésekkel), nagy kapacitású szivattyútelepek (max. 100 m³/s), nagy kapacitású szivattyútelepek (max. 100 m³/s), talajcsövezés, talajcsövezés, kisvízfolyások szabályozása, kisvízfolyások szabályozása, belvízi hajózás. belvízi hajózás.

Hollandia Magyarországihoz hasonló viszonyok Ft/ha Mélyfekvésű területek, polderek Ft/ha Németország Ft/ha Anglia Ft/ha

Önkormányzatok bel- és lakott területeinek a káros többletvizek elleni védelme (prevenció, lokalizáció), Mezőgazdasági területek káros többlet vizek elleni védelme és a vízhiányok pótlása (belvízkár-elhárítás, helyi vízkár- elhárítás, mezőgazdasági vízszolgáltatás).

Évente elöntött terület : ezer ha 3-5 évenként elöntött terület : ezer ha Közvetlen okozott kár: 100 ezer Ft/ha cca 10 milliárd Ft/év cca 10 milliárd Ft/év Közvetett kár: milliárd Ft/év Fejlesztési igény - mennyiségi: - mennyiségi: síkvidéken: belterületi árokrendszer síkvidéken: belterületi árokrendszer dombvidéken: záportározók, belterületi vízrendezés dombvidéken: záportározók, belterületi vízrendezés - minőségi: meglévő kapacitások harmonizálása - minőségi: meglévő kapacitások harmonizálása Forrás: EMVA + szakképzetlen munkaerő

Vízgazdálkodási művek karbantartása 2012-ben fő alkalmazása Cél: az önkormányzati tulajdonban lévő km vonalas létesítmény (csatorna, kisvízfolyás) rendbehozatala, az önkormányzati tulajdonban lévő km vonalas létesítmény (csatorna, kisvízfolyás) rendbehozatala, ezer közfoglalkoztatott bevonásával a társulati feladatok ellátásához fő állandó munkaerő + géppark ezer közfoglalkoztatott bevonásával a társulati feladatok ellátásához fő állandó munkaerő + géppark.

Jelenleg ezer ha az időszakosan megöntözött terület A kertészeti termelés területe 140 ezer ha, ebből öntözött 20 ezer ha A Fruit-Veb javaslata ( ): 50 ezer ha (20+50=70) Az öntözés költségeinek csökkentése érdekében: a termelést a vízbázishoz vinni (pl. Keleti-főcsatorna vizének 8-10 %-át hasznosítják), a termelést a vízbázishoz vinni (pl. Keleti-főcsatorna vizének 8-10 %-át hasznosítják), éjszakai üzemeltetés bevezetése (nappali helyett), éjszakai üzemeltetés bevezetése (nappali helyett), jelenleg a vízszállítás díja: 4-12 Ft/m³ jelenleg a vízszállítás díja: 4-12 Ft/m³ öntözőgép működtetés: 100 Ft/m³ öntözőgép működtetés: 100 Ft/m³ közfoglalkoztatottak alkalmazása, közfoglalkoztatottak alkalmazása, felületi öntözési mód elterjesztése (rizsöntözés), felületi öntözési mód elterjesztése (rizsöntözés), intenzív kertészeti kultúrákra koncentrálás. intenzív kertészeti kultúrákra koncentrálás.

Kár-haszon elv (korábban) Szolidaritás elv (jelenleg) Források: 2010-ben a tagi hozzájárulás:4,6 milliárd Ft 2010-ben a tagi hozzájárulás:4,6 milliárd Ft 2011-ben az állami támogatás:3,4 milliárd Ft 2011-ben az állami támogatás:3,4 milliárd Ft 2012-ben az állami támogatás:1,8 milliárd Ft 2012-ben az állami támogatás:1,8 milliárd Ft 2013-ban az állami támogatás:1,5 milliárd Ft 2013-ban az állami támogatás:1,5 milliárd Ft 2014-ben várható állami támogatás? 2014-ben várható állami támogatás?Tevékenység: szivattyúzás, szivattyúzás, EMVA beruházás és fenntartás, EMVA beruházás és fenntartás, esetleg szabad fenntartási keret. esetleg szabad fenntartási keret.

El kell dönteni: A mezőgazdasági termőterület és infrastruktúrája közelítsen-e a kulturált környezethez? (Burgerland) A mezőgazdasági termőterület és infrastruktúrája közelítsen-e a kulturált környezethez? (Burgerland) Ezt ki végezze? Ezt ki végezze?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket !