A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Advertisements

Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Bevezetés a VoIP technológiába
avagy a hálózatok hálózata
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Bl á zsovics Martin Soós G á bor 9024 Győr, Bisinger sét á ny 32. De á k Ferenc Közgazdas á gi és Informatikai Szakközépiskola Az Internet Által Biztosított.
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
Számítógép hálózatok.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Hálózatok.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
Sávszélesség és adatátvitel
Transzport protokollok funkciói
OSI Modell.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Mi is az az Internet?.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
TCP Speed Mérésvezetők: Takács György Tihanyi Attila Előírt Laboratórium I., 2006, PPKE-ITK Készítette: Benyovszky Máté Bohó András.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
Adatkapcsolati réteg.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Gyakorlat 3. Számítógép hálózatok I.
Az Internet alkalmazásai
A hálózati elemek együttműködése
A TCP/IP protokoll és az Internet
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Számítógép-hálózatok alapjai
TCP jellemzői 1/3 „A TCP egy kapcsolatorientált megbízható szolgáltatás kétirányú bájt-folyamokhoz.” KAPCSOLATORIENTÁLT Két résztvevő, ahol egy résztvevőt.
Számítógép hálózatok.
Számítógép- hálózatok
1/15 INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FELSZÍNI KÖZLEKEDÉS KONFERENCIA Budapest, szeptember 3-5. Az adatátvitel megbízhatósága járműkövető rendszerekben.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
Turócziné Kiscsatári Nóra
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Hálózati protokollok és szabványok
Hálózatos programok készítése
A HTML alapjai Az internet és a web.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
MIB Dokumentáció.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Hálózatkezelés Java-ban
Hálózatok.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése II.
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Válasz a hálózatra, biztonságra, meg mindenre: 7
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Előadás másolata:

A TCP/IP protokoll

Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése 1979: a 4-es verzió, 1983-ra teljesen leváltotta az NCP-t.

Rétegei Alkalmazási réteg Az alkalmazási réteg a felhasználó által indított program és a szállítási réteg között teremt kapcsolatot. Ha egy program hálózaton keresztül adatot szeretne küldeni, az alkalmazási réteg továbbküldi azt a szállítási rétegnek.

Rétegei Szállítási réteg Az alkalmazási rétegtől kapott adat elejére egy úgynevezett fejlécet (angolul: header) csatol, mely jelzi, hogy melyik szállítási rétegbeli protokollal (leggyakrabban TCP vagy UDP) küldik az adatot.

Hálózati (Internet) réteg A szállítási rétegtől kapott header-adat pároshoz hozzáteszi a saját fejlécét, amely arról tartalmaz információt hogy az adatot melyik végpont kapja majd meg. Rétegei

Adatkapcsolati réteg Az adatkapcsolati réteg szintén hozzárakja a kapott adathoz a saját fejlécét, és az adatot keretekre bontja. Ha a kapott adat túl nagy ahhoz, hogy egy keretbe kerüljön, feldarabolja és az utolsó keret végére egy úgynevezett tail-t kapcsol, hogy a fogadó oldalon vissza lehessen állítani az eredeti adatot. Rétegei

Fizikai réteg A fizikai réteg továbbítja az adatkapcsolati rétegtől kapott kereteket a hálózaton. A fogadó oldalon ugyanez a folyamat játszódik le visszafelé, míg az adat a fogadó gép alkalmazásához nem ér. Eredetileg a fizikai és az adatkapcsolati réteg egy réteg volt, neve „Hoszt és hálózat közötti réteg”.

A TCP protokoll TCP: Transmission Control Protocol Adatátvitel-vezérlő protokoll A TCP/IP protokollhierarchia szállítási rétegét valósítja meg. A TCP egy számítógépen futó program és egy másik számítógépen futó másik program között egy adatfolyam megbízható, sorrendhelyes átvitelét hivatott biztosítani. Az internet legfontosabb szolgáltatásainak nagy része TCP-n keresztül érhető el: ilyen pl. a World Wide Web és az . Más alkalmazások, melyeknél a kisebb késleltetés fontosabb a csomagvesztés elkerülésénél, a User Datagram Protocolt (UDP) használhatják.

A TCP protokoll kapcsolatorientált, megbízható összeköttetést biztosít két eszköz között. Egy kapcsolat általános menete a következő: ● Az adatátvitel megkezdéséhez a forrás-, és a célalkalmazás értesíti az operációs rendszert a kapcsolat létrehozási szándékáról. ● Az egyik csomópont kezdeményezi a kapcsolatot, a másiknak pedig fogadnia kell azt. ● A két operációs rendszer protokoll-szoftvermoduljai a hálózaton elküldött üzenetekkel kapcsolatba lépnek egymással és ellenőrzik, hogy az adatküldés engedélyezett-e, illetve, hogy mindkét oldal készen áll-e. ● Ezután a kapcsolat létrejön, a szükséges szinkronizálások elvégzése után pedig megkezdődik az adatok átvitele. ● Az átvitel során a két készülék protokollszoftverei közötti kapcsolat a megérkezett adatok helyességének ellenőrzése céljából változatlanul fennmarad. A kapcsolat létrehozása

Háromfázisú kézfogás Az adatátvitel megkezdése előtt kapcsolatot kell létesíteni a két végpont között. Mivel egy TCP szegmensben a maximálisan szállítható adat mérete korlátos (MTU), a protokollnak fel kell darabolnia az ennél nagyobb méretű adatfolyamot, majd a másik oldalon ugyanazon sorrendben vissza kell állítani azt (a megfelelő sorszámok alapján). A kapcsolat létrehozásakor szükséges így mindkét fél kezdő sorszámának egyeztetése. Ezt a kapcsolódási folyamatot nevezzük háromfázisú kézfogásnak. Ezután megkezdődik az adatok átvitele, és a kapcsolat mindaddig nyitva marad, amíg bármelyik fél nem kéri annak lezárását.

Az UDP protokoll A User Datagram Protocol (UDP) az internet másik alapprotokollja a TCP mellett. Feladata datagram alapú szolgáltatás biztosítása, azaz rövid, gyors üzenetek küldése. Jellemzően akkor használják, amikor a gyorsaság fontosabb a megbízhatóságnál, mert az UDP nem garantálja a csomag megérkezését. Ilyen szolgáltatások például a DNS, a valós idejű multimédia átvitelek, vagy a hálózati játékok.

Az IP protokoll Az internetprotokoll (angolul Internet Protocol, rövidítve: IP) az internet (és internetalapú) hálózat egyik alapvető szabványa (avagy protokollja). Ezen protokoll segítségével kommunikálnak egymással az internetre kötött csomópontok (számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák stb.). A protokoll meghatározza az egymásnak küldhető üzenetek felépítését, sorrendjét stb.

Kialakításában fontos szerepet játszott az egyszerűség, és a robusztusság. Ezek egy olcsó technológiát eredményeztek, aminek segítségével gyorsan terjedt az IP, kiszorítva például a jóval komplexebb de igen drága konkurenst, az ATM-et. Fejlesztését még az ARPA kezdte el, jelenleg az IETF felügyeli. 4-es verziójának (IPv4) leírását az RFC 791 tartalmazza. Az IP protokoll

Az IP a klasszikus OSI besorolás alapján a 3., a hálózati rétegben helyezkedik el. Csomagkapcsolt hálózatot valósít meg, azaz nem építi fel a kapcsolatot a forrás és a cél között, hanem minden egyes csomagot külön irányít (route-ol). Hibadetektálást és hibajavítást nem végez (ezeket nevezzük „megbízhatatlan” protokollnak), ezeket a funkciókat főleg a szállítási rétegben elhelyezkedő protokollokra bízza (például TCP). Ennek a kialakításnak az oka az, hogy az egyszerűségre törekedtek. Így a hibajavítás terhe főképp a forrás és a cél számítógépeknél jelentkezik, és nem terheli feleslegesen az egyébként is leterhelt hálózati útirányválasztó csomópontokat (router). Az IP protokoll

TCP/IP protokollhierarchia Alkalmazási protokollok DHCP · DNS · FTP · HTTP · IMAP · IRC · POP3 · SIP · SMTP · SNMP · SSH · Telnet · BitTorrent Szállítási protokollok SCTP · TCP · RTP · UDP · IL · RUDP Hálózati protokollok IPv4 · Ipv6 Adatkapcsolati protokollok Ethernet · Wi-Fi · Token-Ring · FDDI · PPP Fizikai protokollok RS-232 · 100Base-TX · 1000Base-TX · 10Base2 · 10Base-T