A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
A számítógép műszaki, fizikai része
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
Programozás III HÁLÓZAT.
Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Bevezetés a VoIP technológiába
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
Számítógép hálózatok.
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
Sávszélesség és adatátvitel
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Address Resolution Protocol (ARP)
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
DDoS támadások veszélyei és az ellenük való védekezés lehetséges módszerei Gyányi Sándor.
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Gyakorlat 3. Számítógép hálózatok I.
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
Spring 2000CS 4611 Hálózat Hálózatokból (Internetworking) Vázlat Legjobbra Törekvés Szolgáltatás Modell (Best Effort Service) Globális Címzési Séma.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Tűzfal (firewall).
Szállítási réteg II.. Mogyoróhéjban A szállítási réteg az OSI modell egyik legbonyolultabb rétege Fő célja, hogy megbízható, gazdaságos szolgálatot nyújtson.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
Hálózati protokollok és szabványok
Hálózatos programok készítése
A HTML alapjai Az internet és a web.
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
ATM Asynchronous Transfer Mode
MIB Dokumentáció.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Hálózatkezelés Java-ban
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Válasz a hálózatra, biztonságra, meg mindenre: 7
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Előadás másolata:

A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege

Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független legyen a hálózat kialakításától biztosítja a kapcsolatot a hardver és a szoftver között a felette elhelyezkedő rétegeknek szolgálatokat nyújt, amelyek által biztosítja azok működését

Ahogyan a hálózati rétegnél, itt is a szállítási szolgálatokat két típusba sorolhatjuk: 1.összeköttetés alapú: az összeköttetés alapú hálózati szolgálathoz nagyon hasonlít az összeköttetés alapú szállítási szolgálat 2.összeköttetés mentes. Mindkét esetében a kommunikáció három lépésből áll, 1.a kapcsolat felépítéséből, 2.az átvitelből 3.és a kapcsolat bontásából.

Miért van szükség mindkét rétegre? (hálózati és szállitási) Abban az esetben, ha a hálózat fizikai kiépítése nem megfelelő, gyakran elveszhetnek csomagok, vagy felesleges csomagok lesznek a vonalon vagy a kapcsolóelemek közötti vonal megszakad. Ezért van szükség a szállítási rétegre, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölje, ezáltal megbízhatóbb, mint a hálózati szolgálat.

ABC A hálózati szolgálatokat, amelyek kihatással vannak a szállítási szolgálatok minőségére is, a minőségük alapján három csoportba sorolják: A típus: tökéletes, hibamentes szolgálat, a szállítási protokoll könnyen és egyszerűen működik, az adatkapcsolati protokollhoz hasonló feltételekkel B típus: egyedi csomagok ritkán elvesznek, a hálózati réteg néha kiad egy alaphelyzetbe állító, összes függő csomagot törlő ún. N-RESET- et. A szállítási protokoll összeszedi a hálózatban a maradékot, új összeköttetést létesít. C típus: rossz minőségű, nem megbízható, sok elveszett vagy kettőzött csomag, gyakori N-RESET

C típusú hálózatszolgáltatások Az összeköttetés létesítése nem egyszerű C típusú hálózatszolgáltatások esetén sok probléma az elveszett vagy kettőzött csomagok miatt. Ezekre a problémákra megoldás: 1.a csomagok élettartamának korlátozása 2.csomópontátlépés-számláló alkalmazása a csomagban, melynek értéke minden csomópont átlépésekor eggyel nő, a csomag eldobásra kerül, ha az érték egy adott korlátot elér 3.a csomag létrehozásának időpontját a csomagban tároljuk. 1.A csomagot vevő IMP-k időpont alapján megállapítják a csomag korát, ha „túl öreg” eldobják

Szállítási réteg Ezen a szinten két különböző protokoll található teljesen eltérő tulajdonságokkal: a TCP és az UDP protokoll.

TCP (Transmission Control Protocol) A TCP a hálózati és az alkalmazási szint között továbbítja az adatokat. Ez a protokoll megbízható, kapcsolatorientált és bájtfolyamatú adattovábbítást végez. Ez végzi az üzenetek széttördelését, összeállítását, az elveszett részek újraadását, a datagramok helyes sorrendjének visszaállítását. Hibamentes adattovábbítást nyújt, igy a rendeltetési alkalmazás a helyes sorrendben kapja az adatokat.

TCP protokoll működése A TCP fogadja a tetszőleges hosszúságú üzeneteket a felhasználói folyamattól, és azokat maximum 64 kbyte-os darabokra vágja szét. Ezekhez fejlécet fűz, majd a darabokat egymástól független datagramokként küldi el. A hálózati réteg sem azt nem garantálja, hogy a datagramokat helyesen kézbesíti, sem a megérkezett datagramok helyes sorrendjét. A TCP feladata az: hogy időzítéseket kezelve szükség szerint újraadja őket, illetve, hogy helyes sorrendben rakja azokat össze az eredeti üzenetté. Minden TCP által elküldött byte-nak saját sorszáma van. A sorszámtartomány 32 bit széles.

UDP (User Datagram Protocol) A TCP protokoll mellett ez a protokoll helyezkedik el a szállítási szinten. Ez sokkal gyorsabb protokoll, mint a TCP protokoll, viszont nem megbízható adatátvitel szempontjából. Nem kapcsolatorientált, nincs hibajavítás, nincs nyugtázás Nagyon hasonlít a hálózati szinten elhelyezkedő IP protokollhoz. Az IP az adatokat egy gazdaszámítógépnek továbbítja, viszont csak az UDP képes arra, hogy az adatokat a gazdagép több rendeltetési helyére irányítsa. Ezekhez a rendeltetési helyekhez a hálózati protokoll portokat rendel, ami lényegében az alkalmazás címe. Akkor szokták használni, ha az adatátvitel sebessége a legfontosabb, minden többi feladatot a felette elhelyezkedő réteg lát el. Tipikusan a DNS-ek (Domain Name Server), real-time (a felhasználással egyszerre történő, igen gyors, számítógépes folyamat) alkalmazások, és a játékok használják.

Az UDP helye Gyakran találkozunk olyan alkalmazásokkal, ahol az üzenet elfér egy datagramban is. Jó példa erre a nevek kikeresése. Amikor egy felhasználó egy másik rendszerrel kapcsolatba akar lépni, akkor általában az adott rendszer nevét fogja megadni, és nem az IP-címét. Mielott bármit is kezdhetne vele, a felhasználó rendszerének ezt a nevet le kell fordítania IP-címre. Az erre a célra szolgáló adatbázissal viszont nem minden rendszer rendelkezik, ezért a felhasználó rendszere az adatbázissal bírót kéri meg a fordításra. A kérés annyira rövid, hogy biztosan elfér egyetlen datagramban. Ugyanez mondható el a válaszról is. Viszont az olyan kérdéshez, amely egyetlen datagramban elfér, nincs szükség a TCP teljes bonyolultságára. Ha egy pár másodpercen belül nem kapunk választ, akkor egyszerűen megismételjük a kérdést. Az ilyen alkalmazásokra a TCP mellett létezik az UDP protokoll.

UDP vs TCP Az UDP nem végez annyi feladatot, mint a TCP: nem tördeli szét az üzenetet datagramokra, nem figyeli a már elküldött adatokat, hogy majd esetleg újraadja őket. Az UDP csak portszámokat biztosít, hogy egyszerre több program is használhassa a protokollt. Az UDP portszámok ugyanúgy használatosak, mint a TCP portszámok. Az UDP-t használó kiszolgálókhoz is léteznek jól ismert portszámok.