EGYÜTT az EU-ban Gabriel KULIFFAY A SzK Gazdasági Minisztériuma Idegenforgalmi osztály vezetője.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
Szegi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Nagy Ferenc Vállalkozási tanácsadó november 30.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Gate to Europe Zárókonferencia Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna CSMKIK titkár november 27. Szabadka.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Barcsák Marianna KPSZTI
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Innovációs források felhasználásának regionális tapasztalatai
ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Kerékpáros Tárcaközi Bizottság munkája számokban a Kerékpáros Magyarország Program tükrében Sztaniszláv Tamás titkár
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

EGYÜTT az EU-ban Gabriel KULIFFAY A SzK Gazdasági Minisztériuma Idegenforgalmi osztály vezetője

Az előadás vázlata  Az idegenforgalom fejlesztési stratégiája a SzK-ban 2013-ig  Alapvető statisztikai mutatók  Szlovák-magyar bilaterális együttműködés  A magyar idegenforgalmi együttműködés fejlesztése

A SzK idegenforgalmi fejlesztési stratégiája 2013-ig  A SzK Kormánya által elfogadásra került – aug. 24-i, 632. sz. határozat  A SzK Kormánya Program-nyilatkozatával összhangban elfogadott stratégia  Kiindulási dokumentum a SzK Idegenforgalmi fejlesztési koncepciójához

Az idegenforgalmi fejlesztés stratégiai céljai:  Az idegenforgalmi ágazat helyzetének erősítése a nemzetgazdaságban  A konkurenciaképesség növekedése az idegenforgalmi ágazatban az európai területen  Szlovákia, mint nyaralási desztináció vonzerejének növelése  A szállásadó idegenforgalom bevételének növelése  Az idelátogatók struktúrájának javítása a szolgáltatások minőségének növelésével

1. Stratégiai cél – Az idegenforgalmi ágazat helyzetének erősítése a nemzetgazdaságban  Feladatok: - Jogszabályokkal javítani az állami hivatal szervezeti felépítésén és a szervek kompetenciáján ban kidolgozni a Szk Fejlesztési koncepcióját - A szatelit számla projekt bevezetése az idegenforgalomban és finanszírozásának megteremtése - E stratégia fontosabb céljainak szerepeltetése a Szlovák Nemzetgazdasági Stratégiában - A legnagyobb közigazgatási területek koncepciójában az egyes célok kidolgozása

2. Stratégiai cél – A konkurenciaképesség növekedése az idegenforgalmi ágazatban az európai területen  Feladatok: - A SzK állami propagálásának jelentősebb pénzügyi támogatása a SACR és a VÚC által - Megfelelő – a SzK fejlesztését elősegítő - kis és nagy projektek támogatása - A vízum kiadás rendszerének átértékelése és egyszerűsítése - Külföldi befektetések támogatása - A nemzeti kultúrális és természeti emlékművek felújítására, megfelelő bemutatására való összpontosítás - Idegenforgalmi szakemberek felkészítése

3. Stratégiai cél – A konkurenciaképesség növekedése az idegenforgalmi ágazatban az európai területen  Feladatok: - A jelentős befektetéseket a kastélyok, várak, a nem kihasznált szálláshelyek rekonstrukciója felé irányítani - Az idegenforgalom típusa a régiók legjobb adottságaihoz igazodjanak - Idegenforgalmi nemzeti céltermékek létrehozása az egyes területeken - Célzott megjelenés a SACR közreműködésével

4. Stratégiai cél – A szállásadó idegenforgalom bevételének növelése  Feladatok: - A szállítmányozási infrastruktúra minőségének javítása – Aktualizált új projekt autópálya és gyorsforgalmi út építésére - A SACR marketing terve Szlovákia állami propagálására 2005 – 2006-ban - Desztinációs menedzsment – hazai és külföldi túristák célcsoportjai - Konferencia turizmus – szállás- és tárgyaló helyek jegyzékének aktualizálása

5. Stratégiai cél – Az idelátogatók struktúrájának javítása a szolgáltatások minőségének növelésével:  Feladatok: - Minőségbiztosítási rendszerek bevezetése az idegenforgalmi helyeken, melynek célja a jó minőségű termékek és szolgáltatás - A szlovák idegenforgalom regionalizálása a természetvédelem figyelembe vételével - A SACR marketing tevékenysége kiválasztott fejlett EU- tagállamokban – magasabb osztályú kliensek - Együttműködés természetvédelmi intézményekkel – védett területek, tanösvények

Az idegenforgalom helyzete 2013-ban:  Szlovákia, melynek idegenforgalma dinamikus fejlődést mutat – képes kielégíteni a fogyasztó változó igényeit  Az idegenforgalmi ágazat hosszútávú, stabil fejlődése – hosszútávon fenntartható idegenforgalmi fejlődés  Működő állami program az idegenforgalom fejlesztésére  Az idegenforgalom koordinálása a mikrorégiótól az államig  Természetvédelem és tájvédelem a hosszútávon fenntartható fejlődés érdekeinek figyelembe vételével  Bevétel növekedés az idegenforgalomból  Minőségi idegenforgalmi képzés és szakmai felkészültség

Az idegenforgalom súlypontjai:  Városi és kultúrális idegenforgalom  Fürdő és egészségügyi idegenforgalom  Téli idegenforgalom és téli sportok  Nyári turizmus és vízparti idegenforgalom  Falusi turizmus

Az idegenforgalmi állami politika képviselői:  Idegenforgalom-fejlesztési Bizottság, amely a SzK Országgyűlése Gazdasági és Vállalkozói Bizottsága mellett működik  A SzK Kormánya  SzKGM  Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség  Önkormányzatok – idegenforgalmi intézmények  Regionális és helyi idegenforgalmi egyesületek  Városok és községek

Statisztikai mutatók és bilaterális együttműködés: Mutatók Az aktív idegenforgalomból származó deviza bevétel mill. USD- ben 863,00901,2 Idegenforgalomra fordított kiadások mill. USD-ben 1,83,0 Külföldi túristák száma - amelyek szállást igényeltek A túristák ittlétének átlag időtartama3,63,3 Szálláshelyek száma Idegenforgalmi vállalkozások száma Magyar túristák száma

Magyar túristák Szlovákiában ben:  A magyar túristák száma növekszik  1998 óta figyelhető meg a növekedés  A vendégéjszakák száma is növekszik  Hasonló a tendencia 2005-ben is

A határmenti turizmus fejlődése évben:

Magyar túristák szlovák szálláshelyeken 2004-ben:

Magyar túristák igényét felmérő közvélemény kutatás 2004-ben:  Legnagyobb az érdeklődés a téli sportok, a hegyi rekreációs üdülések és a bevásárló turizmus iránt  Legtöbbször látogatott régiók – dunamenti, pozsonyi, tátrai, kassai  Magyar túristák átlagos itt tartózkodása – 11,9 nap  A magyar túristák 88 % -a visszatérő vendég

A szlovák-magyar turisztikai együttműködés jelenlegi trendje:  A V4-es országok együttműködése  Határmenti régiók együttműködése  Idegenforgalmi kiállításokon való részvétel  Trilaterális együttműködés: SzK- MK-A  Az EU-Alapok közös felhasználása

A szlovák-magyar idegenforgalmi együttműködés fejlesztése a jövőben  Határmenti együttműködés  Az UNESCO területek közös propagálása  Közös termékek 3. piacokon  Szakmai szövetségek együttműködése és közös marketing  Közös részvétel az idegenforgalmi kiállításokon  Idegenforgalmi munkacsoport ülések

Köszönöm figyelmüket! Elérhetőség: Gabriel Kuliffay Ministerstvo hospodárstva SR Odbor cestovného ruchu Tel