Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
Advertisements

K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
A válság és ami utána következik….
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
A keynes-i gazdaságpolitika vége? Barcza György. USA gazdasági ciklusok 2.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A BRIC-országok jövője
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
JAPÁN.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és jövője
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
XXX. Jubileumi OTDK Nemzetközi tanulmányok szekció ZSKF, április 15. Az EU-orosz kapcsolatok kilátásai a.
Nukleáris non-proliferáció az Atomsorompó Egyezmény keretein belül
Az amerikai (USA) kommunikáció
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Nyugat-dunántúli Régió
A vidéki tér sikertényezői
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Az uniós Magyarország új kelet- európai szomszédság-politikája és a Selyemút újjáélesztése Előadó: Németh János, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója.
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Politikai és szociálgeográfia I.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
Civil Európa – civilek Európában
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Oroszország.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Dr. Vadasi Vivien BM, Európai Együttműködési Főosztály A migráció és mobilitás átfogó megközelítése az Európai Unióban (GAMM) Az Európai Unió Menekültügyi,
ÖSSZEFOGLALÁS.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
A magyarországi K+F politika
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
Európa fogalma, határai, ismérvei
Európa regionális földrajza
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Beutazás hatása a buszos turizmusra, tendenciák
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Délkelet – Ázsia országai
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A nemzetközi tőkeáramlások
Hidegháború.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, Győr, 2012.március 9. 1

Általános megjegyzések 1. Az USA továbbra is a nemzetközi rendszer domináns szereplője, mind katonai, mind gazdasági, mind kulturális értelemben. 2. A BRIC-országok fejlődése természetes folyamat, 1800-ban Kína és India a globális GDP felét adta között a „Nyugat” az ismert okok miatt elhúzott. A mostani átrendeződés természetes folyamat. 3. A BRIC-országcsoport nem homogén, Oroszország „régi” hatalom, míg Kína, India és Brazília valóban emelkedik. 4. Európa relatív visszaesése látványosabb, mint az USA-é (demográfia, energia, versenyképesség). 5. A világ gazdasági növekedésének fő pólusa Ázsia lesz a következő évben. 2

EU-Oroszország kapcsolatok 1.Az EU-Oroszország kapcsolatokban keveredik a verseny és az együttműködés. Mindkét szereplő globális jelentősége csökken, (demográfia, kutatás-fejlesztés, hadsereg, monokulturás gazdaság, politikai rendszer-infrastruktúra). 2.Az együttműködés alapvetően érdekeken és nem értéken alapul, Oroszország nem feltétlenül akarja/tudja érteni a szabályokon alapuló európai rendszert. Preferálja a bilaterális kapcsolatokat. 3.A gazdasági együttműködés fő területe az energia (kölcsönös függés). Moszkva nem szereti az erősen monopólium-ellenes 3-ik energia csomagot. 4.Oroszország kötelezettségek nélkül próbál modernizációs know-how-t átvenni az EU- tól. 5.A külpolitikában a keleti szomszédság és Közép-Ázsia erős versengés tárgya. 3

Eu-Kína kapcsolatok 1. Az euró-róna válsága jelentősen csökkenti a Unió mozgásterét. Kína jelezte segítőkészségét, de ennek formája egyelőre nem világos. Az EU-Kína szerződéses kapcsolatok legnagyobb akadálya a vita szellemi tulajdonjogok és beruházás- védelem körüli vita. 2. Kína számára a legfontosabb kérdés a fegyver-embargó illetve a piacgazdaság kérdése. 3. A kínai külpolitikában keveredik illetve helyenként zavart okoz a „peaceful rise” vs. globális szerepvállalás dichotómia. 4.Az emberi jogok területén jelentősek a nézeteltérések. Pekinget aggasztja az „Arab Tavasz” hatása a kínai társadalomra (Szíria-vétó). 5.Új elem az energia-biztonsági és klíma-védelmi együttműködés. 4

Kína-Oroszország kapcsolatok 1.Moszkva és Peking stratégiai szövetséges, hogy az USA által dominált nemzetközi rendszerből a multipoláris világ felé mozduljunk. 2.A kínai-orosz határvidékét egyre jobban dominálja Kína, főleg demográfiai okok miatt. A földrajzi közelség (Szibéria) miatt az oroszok az együttműködés mellett erőteljesen figyelnek erre a térségre. 3.Kína ma már technológiai szempontból egyenrangú Oroszországgal, ezért főleg nyersanyag-ellátásban érdekelt. 4.Egyre több orosz elemzi veti fel, hogy Moszkva számára Kína nagyobb stratégiai kihívás mint a Nyugat. Ezért erősíteni kell a nyugati, főleg európai szövetséget. 5.Az USA, India, Japán jelenléte az ázsiai erőegyensúlyban meglehetősen bonyolítja Peking és Moszkva kapcsolatrendszerét.