Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Kapronczai István A magyar élelmiszeripar helyzete, az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások lehetőségei Foodapest 2010 Élelmiszeripari Konferencia.
Kiss János Kereskedelmi igazgató Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Bemutatkozás.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, március 17.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Szabadpiaci megoldások az európai autóbusz közlekedésben Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, 2015.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
BELSŐ PIACI HÉT II. Konferenciasorozat az Európai Unió belső piaci szabályozásáról Budapest – április BELSŐ PIACI HÉT II. Konferenciasorozat.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
Dr. Albert József osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Gyűjteménye Hungarikumok falusi környezetben Rábatöttös április.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
TÁMOP / Képzésfejlesztés ma és holnap EU-s forrásból a KIH-ben.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
Regős Gábor Könyvelőirodák Országos Szövetségének elnöke Hagyományos számlázás sajátosságai integrált környezetben KÖNYVELŐIRODÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Import és Export a résztvevő 10 országban
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Turizmus statisztikus szemmel
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Az osztrák piaci környezet közbeszerzési szempontból
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Van ötletem, de hogyan valósítsam meg?
Esélyek a munkaerőpiacon
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Határtalan lehetőségek a kisvállalkozások támogatására
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
K+F+I pályázati lehetőségek vállalkozásoknak!
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Egészségügyi közbeszerzések
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Adler Judit Az ágazati létszám struktúra alakulása 2015-ig
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
a hatékonyabb munkába segítésért
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Baranya Megyei Önkormányzat
A gazdasági fejlettség mérőszámai
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről Varga László elnök Magyar Pékszövetség

A magyar sütőipar általános helyzete. Az élelmiszer-feldolgozó ágazat szakágazatai közül a sütőiparnak van legnagyobb számban önálló vállalkozás, és egyben az üzemnagyság is itt mutatja a legszínesebb, legváltozatosabb képet. A sütőipari szakágazatban kb.1100 vállalkozó, 1150 termelőüzemet működtet. A vállalkozások megoszlása foglalkoztatás szerint: 70%-a 10 főnél kevesebbet foglalkoztat 20%-a 10-20 fő közötti létszámot foglalkoztat 6%-a 20-100 fő közötti létszámot foglalkoztat 4%-a 100 fő feletti létszámot foglalkoztat A szakágazat bruttó termelési értéke 2009-ben 114 Mrd Ft A befektetett tőke 40 Mrd Ft, ebből a külföldiek részesedése 27-28% A szakágazatban a keresetszint: bruttó 125.000 Ft/hó/fő A szakágazatban foglalkoztatottak száma 24 ezer fő Az értékesítési helyek száma kb. 28-29 000 Az ágazat bruttó nyereséghányada kb. 1% A saját bolti forgalmazás 16-17%

Sütőipari vállalkozások. Az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a kisvállalkozások és a kisüzemek a jellemzőek. A magyar sütőiparban a vállalkozások száma csökken: 1991-ben 513 vállalkozás 980 termelőüzemmel 1995-ben 1521 vállalkozás 1809 termelőüzemmel 2009-ban 1100 vállalkozás 1150 üzemmel.

A vállalkozások termelésének megoszlása a vállalkozások típusai között Családi típusú üzem 20% Középvállalkozások 38% Nagyvállalkozások 42 %-át adják. A sütödék kapacitáskihasználtsága megfelelő, nincs nagy felesleg. Az országban kb. 1800 db látvány készre sütő is működik.

Termékszerkezet A kenyérfogyasztás: 73 kg/fő/év. A kenyérfogyasztás megoszlása: Fehér és félbarna kenyér 63-67% Házi jellegű kenyér 18-22% Egyéb kenyér 18% Rozsos kenyér 8% (csökkenő) Tartós kenyér 3% (kissé növekvő) Kenyér választék: kb. 150 féleség.

Termékszerkezet: Péksütemény fogyasztás: 13 kg/fő/év A péksütemény fogyasztás megoszlása: Zsemle 52 % Tejes termékek 24% Egyéb péksütemény 24% Péksütemény választéka kb. 450 féle A fogyasztás csökkenése az utóbbi három évben 3-4 %-os a sütőipari termékekből.

Kereskedelem. I. 28-29 ezer eladási helyen értékesít a sütőipar. Az értékesítés megoszlása: Kiskereskedelmi áruházláncok 55-56% Élelmiszer-kiskereskedelem 21-22% Saját szakbolt 16-17% Közétkeztetés, vendéglátóipar, büfék 5-8% A négy multi kereskedelmi lánc (Metro, Tesco, Auchan, Cora) saját termelésű részesedése az értékesítéséből 70-75%-os

A szakágazatot érintő problémák, kihívások. Az élelmiszer kereskedelem centralizált és a sütőipar decentralizált szerkezete. Tőkeszegénység. Beszállítói együttműködés hiánya. Szakbolt-hálózat alacsony szintje. A foglalkoztatottak szakképzetségének alacsony szintje. Érdekérvényesítő képesség hiánya.

A szakma előtt álló fejlesztési célok. Saját bolthálózat és járműpark bővítése. Állandó jó minőségű termékekkel való megjelenés. Egészségesebb összetételű, táplálkozás élettanilag jobb termékek fejlesztése.

A szakma törekvései. Együttműködés a lánc szereplői között: Kölcsönös bizalom és együttműködés megteremtése, A piaci kapcsolatok rendezése, Az etikus üzleti magatartás normáinak érvényesítése, Hazai élelmiszerbiztonság erősítése, Fogyasztók bizalmának megőrzése, erősítése.

Magyar Pékszövetség Működésében megfogalmazott prioritások: A sütőipari vállalkozások kapacitásának mintegy 60-65 %-át kitevő vállalkozások szakmai érdekképviseletét látja el. 420 sütőipari vállalkozás a tagja. 21 tagú társadalmi elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi. Működésében megfogalmazott prioritások: Érdekvédelmi munka erősítése Szolgáltatások szélesítése fejlesztése Szervezettség növelése Saját üzletek számának növelése Egészséges táplálkozást elősegítő termékek fejlesztése, a marketingmunka javítása a fogyasztás növelése érdekében

Magyar Pékszövetség kapcsolatai Belföldi kapcsolatok: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszeripari Ágazati Párbeszéd Bizottság Sütőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság Sütőipari Egyesülés Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége Ipartestületek Országos Szövetsége Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi kapcsolatok Európai Pékszövetség (CEPB) Világ Pékszövetség (UIB)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Budapest 2010. február. 22.